W związku z częstymi brakami prądu (po ostatniej wichurze brak zasilania z sieci to 26h) jestem zmuszony stworzyć awaryjne zasilanie dla domku jednorodzinnego ogrzewanego pompą ciepła (jednofazowa split 7kW).
Na etapie robienia elektryki był został przewidziany agregat - wyprowadzony jest kabel po za budynek, w miejsce gdzie w razie braku zasilania będzie stał agregat.
Ponieważ budynek jest nowy nie znam rzeczywistego zużycia energii.
Zakładam, że awaryjnie zasilane będzie musiało być:
- pompa ciepła wraz z osprzętem od ogrzewania CO i CWU (jednofazowa o mocy grzewczej 7kW - Vaillant VWL 75/5AS + VWL 78/5IS)
Wg tabliczki znamionowej:
Napięcie 230/50
Maks. pobór prądu sprężarki: 14,9A
Prąd rozruchowy 14,9A
Moc znamionowa, maks. 3,84kW
1x Wentylator 50W
Wbudowana grzałka wspomagająca 5,4kW - ale tego w przypadku braku prądu nie będzie się uruchamiać
- rekuperacja (Max pobór energii 170W)
- kilka żarówek LED wewnątrz i na zewnątrz
- będzie możliwość opuszczenia/podniesienia rolet w oknach
- monitoring (4 kamery + rejestrator)
- alarm (11 czujników)
- ewentualnie router + zewnętrzny modem LTE z anteną
- lodówka
- jedno lub dwa gniazdka w domu tylko w celu podłączenia pobierających mało prądu urządzeń (np doładowanie komórki, laptopa)
Z racji tego że pompa ciepła to jedyne źródło ogrzewania i CWU w domu jej działanie jest konieczne.
Jak się za to zabrać?
Zależy mi na tym, żeby:
Pompa ciepła miała UPS zapewniający chociaż 10-15 minut pracy bez agregatu. Chodzi mi też tutaj głównie o stabilizację napięcia, żeby nie było skoków - nawet jak jest napięcie z sieci.
Dodatkowo UPS przez taki sam okres czasu może zasilać rekuperator i monitoring. Ale to nie jest konieczne (do monitoringu wystarczy w sumie UPS od komputera)
Resztę będzie ogarniał agregat po uruchomieniu.
Z tego co wiem musi to być agregat ze stabilizacją napięcia (AVR), i najlepiej "lepszej firmy".
Jakiej mocy zastosować agregat? Chodzi głównie o energię zużywaną przez pompę ciepła z osprzętem (pompki itd)
Aktualnie na rozdzielni będzie przełącznik odłączający dom od zasilania zewnętrznego, oraz "wejście na prąd" z agregatu (poprowadzony kabel z gniazdkiem na zewnątrz budynku) .
Jak sugerujecie to po podłączać? Całość będzie robił elektryk, ale sugestie mile widziane, zwłaszcza na co zwrócić uwagę, jaki dobrać sprzęt
Dodam jeszcze, że przełączanie na agregat ma być manualne, bez SZR.
Na etapie robienia elektryki był został przewidziany agregat - wyprowadzony jest kabel po za budynek, w miejsce gdzie w razie braku zasilania będzie stał agregat.
Ponieważ budynek jest nowy nie znam rzeczywistego zużycia energii.
Zakładam, że awaryjnie zasilane będzie musiało być:
- pompa ciepła wraz z osprzętem od ogrzewania CO i CWU (jednofazowa o mocy grzewczej 7kW - Vaillant VWL 75/5AS + VWL 78/5IS)
Wg tabliczki znamionowej:
Napięcie 230/50
Maks. pobór prądu sprężarki: 14,9A
Prąd rozruchowy 14,9A
Moc znamionowa, maks. 3,84kW
1x Wentylator 50W
Wbudowana grzałka wspomagająca 5,4kW - ale tego w przypadku braku prądu nie będzie się uruchamiać
- rekuperacja (Max pobór energii 170W)
- kilka żarówek LED wewnątrz i na zewnątrz
- będzie możliwość opuszczenia/podniesienia rolet w oknach
- monitoring (4 kamery + rejestrator)
- alarm (11 czujników)
- ewentualnie router + zewnętrzny modem LTE z anteną
- lodówka
- jedno lub dwa gniazdka w domu tylko w celu podłączenia pobierających mało prądu urządzeń (np doładowanie komórki, laptopa)
Z racji tego że pompa ciepła to jedyne źródło ogrzewania i CWU w domu jej działanie jest konieczne.
Jak się za to zabrać?
Zależy mi na tym, żeby:
Pompa ciepła miała UPS zapewniający chociaż 10-15 minut pracy bez agregatu. Chodzi mi też tutaj głównie o stabilizację napięcia, żeby nie było skoków - nawet jak jest napięcie z sieci.
Dodatkowo UPS przez taki sam okres czasu może zasilać rekuperator i monitoring. Ale to nie jest konieczne (do monitoringu wystarczy w sumie UPS od komputera)
Resztę będzie ogarniał agregat po uruchomieniu.
Z tego co wiem musi to być agregat ze stabilizacją napięcia (AVR), i najlepiej "lepszej firmy".
Jakiej mocy zastosować agregat? Chodzi głównie o energię zużywaną przez pompę ciepła z osprzętem (pompki itd)
Aktualnie na rozdzielni będzie przełącznik odłączający dom od zasilania zewnętrznego, oraz "wejście na prąd" z agregatu (poprowadzony kabel z gniazdkiem na zewnątrz budynku) .
Jak sugerujecie to po podłączać? Całość będzie robił elektryk, ale sugestie mile widziane, zwłaszcza na co zwrócić uwagę, jaki dobrać sprzęt

Dodam jeszcze, że przełączanie na agregat ma być manualne, bez SZR.