Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie dwóch falowników Off grid + On grid

Filipdz 20 Feb 2022 21:31 6882 33
NDN
    Filipdz
    Level 10  
    Cześć, czy można podłączyć do jednej sieci dwa falowniki? Jeden falownik on grid który oddaje nadmiar do sieci a drugi off grid który ma w sobie baypas + akumulatory. Za licznikiem wpiąłbym najpierw On-grid który oddaje nadmiar do sieci, następnie off grid który ładuje akumulatory i ma w sobie baypasa dzięki któremu przepuszcza to co wyprodukuje On-grid + dobrana energia z elektrowni. Oczywiście inwertery miałyby oddzielne linie z panelami PV.
  • NDN
    jurek.parus
    Level 18  
    - Bo można?;
    - Bo właśnie łatwo w ten sposób połączyć on-grid 3 fazy i off-grid 1 faza;
    Powodów można by wymyślić jeszcze z dziesięć.
    Oczywiście lepiej podłączyć falownik on-grid za falownikiem off-grid ale trzeba mieć AC-coupling i zgodność ilości faz - więc albo 3 fazowy off-grid albo 1 fazowy on-grid
  • NDN
    Filipdz
    Level 10  
    Chodzi o połączenie dwóch inwerterów 3 fazowych. Czyli stworzenie zestawu hybrydowego
    jurek.parus
    Level 18  
    Oczywiście, że można - pytanie tylko jak chcesz to zrobić?
    Najpierw Siec -> On-Grid -> Off-Grid to bez problemu, ale przy braku sieci On-Grid nie działa
    czy Sieć->Off-grid->On-Grid to poczytaj o AC Coupling bo wsparcie tego standardu jest wymagane aby nie przeładować akumulatorów, a to oferuje bardzo niewiele producentów
    Filipdz
    Level 10  
    Sieć -> ON GRID -> Off grid.

On grid wysyła do sieci i przekazuje do Off grid
    Off grid ładuje akumulatory i przekazuje na dom

Jak nie ma prądu to działa tylko off grid i bierze prąd z akumulatora + paneli
    Czyli wyszłaby z tego hybryda
    AT PRO
    Level 20  
    Filipdz wrote:
    Sieć -> ON GRID -> Off grid.

On grid wysyła do sieci i przekazuje do Off grid
    Off grid ładuje akumulatory i przekazuje na dom

Jak nie ma prądu to działa tylko off grid i bierze prąd z akumulatora + paneli
    Czyli wyszłaby z tego hybryda

To w końcowym efekcie wychodzi to samo co mały UPS np: przy pompach obiegowych z tą różnicą, że UPS nie ma dodatkowego zasilania z paneli.
    ArabaT
    Level 11  
    To wszystko załatwia jeden off. Kwestia tylko ustawienia priorytetów.
    Filipdz
    Level 10  
    Załatwia off hybryda. Tańsza opcja jest dokupienie off wyspy
    jano1111
    Level 10  
    A jaki off wyspowy polecacie w takim właśnie połączeniu tj. najpierw on-grid o a potem rozbudowa o off-grid .

Mam już instalację z 3-fazowym on-grid firmy Solis , interesuje mnie off-grid na 4-6kW jednofazowy, fazę zmostkuję na dom na 3 fazy, bo chyba 3-fazowe są drogie i jest ich mały wybór.

Interesuje mnie taki inwerter , który nie sprawi kłopotów z uruchomieniem i ewentualną konfiguracją , ponieważ nie mam w tym doświadczenia, dobrze by było aby miał możliwość kontroli przez wi-fi. Chciałbym aby dom był najpierw zasilany z off-grid, myślę że to bardziej ekonomiczne chyba, że się mylę. Proszę o poradę kogoś kto ma takie dwie instalacje w domu.....
    XeNeS
    Level 15  
    Popatrz sobie na falowniki firmy Easun (budżetowe):

Sklep producenta (CN): https://pl.aliexpress.com/store/1953446
    Sklep producenta (EU): https://pl.aliexpress.com/store/912469656

Raczej na jednym falowniku w przypadku całego obciążenia domu sobie nie poradzisz, bo to co osiągniesz to max 8kW na jednej fazie na takim iSolar SMW, trzeba budować rozwiązania równoległe, jak w załączniku. W załączniku masz manual do inwertera który coś więcej światła rzuca na takie tematy.

Druga opcja to falownik hybrydowy trójfazowy - dołożony równolegle do obecnej instalacji np. Deye SUN-5K-SG03LP1-EU i odpowiednie przepięcie instalacji która ba mieć "backup" z hybrydy. Tutaj znajdziesz dokumentację z przykładami jak i co się łączy.

Sam jestem w temacie w wątku obok - Podwójna instalacja PV (on-grid oraz off-grid hybrid) a Mój Prąd 4.0
    jano1111
    Level 10  
    Dzięki za poradę..

Nie interesuje mnie produkcja z fotowoltaiki off-grid całkowicie pokrywająca moje zapotrzebowanie dobowe ponieważ mam już 4 lata zestaw on-grid , który w większości pokrywa mi zapotrzebowanie na prąd bo produkuję w rok ok 5,5MWh a brakuje mi jakieś 0,5MWh / a nawet 1,5MWh przyszłościowo/ , aby po odliczeniu 20% na dostawcę prądu wyjść na zero z rachunkiem /oczywiście abonament muszę zapłacić/.

Chciałbym jeszcze zainwestować w fotowoltaikę ale nie mam możliwości rozbudowy instalacji on-grid dlatego interesuje mnie off-grid w połączeniu z on-grid , a jeszcze co w tym przypadku jest ważne , że dodatkowego układu nie będę musiał zgłaszać w energetyce.

Nie mam wiedzy jak to wyliczyć , próbuję na tym forum się dokształcić ale na razie mam mętlik w głowie, trudno mi zrozumieć jaki był by dla mnie właściwy zestaw /ile paneli, jaki falownik a najważniejsze jaka pojemność akumulatorów/ aby pokryć ten brak prądu. Czasami posty na forum są pisane trudnym językiem. Może na forum jest już otwarty temat odpowiedni dla mnie? Dzięki za pomoc...
    XeNeS
    Level 15  
    Z powodzeniem możesz dołożyć wyspowy off-grid do istniejącego on-grid, jedyną sztuką jest "przepuszczenie" całego obciążenia które chcesz zasilać z off-grid'a przez dedykowane obwody, natomiast sam falownik off-grid wpinasz w sieć zasadniczo tak samo on-grid, aczkolwiek wyższą sztuką będzie tak zbudowanie instalacji aby akumulatory mogły ładować ci się tylko z paneli PV on-grid i off-grid (jeśli zakładasz taką konieczność).

Instalacja dzieli się wtedy na tzw. home-load (urządzenia wysokomocowe których użycie przeciążyć ci może fazę/falownik) i backup-load (niskomocowe czy też te które chcesz podtrzymywać na akumulatorach w przypadku black'outu).

Zacząłbym na twoim miejscu od kalkulatora oraz oceny ile energii w szczycie mogą Ci skonsumować urządzenia które chcesz utrzymywać on-line.

Co do akumulatorów - świetny filmik (niestety "niekomercyjne" kwasowo-ołowiowe trakcyjne czy semi-trakcyjne akumulatory zostały pominięte) znajdziesz na Youtube a ciut info o kosztach masz tutaj.

Pamiętaj też o tym że falownik off-grid hybrydowy może Ci także pracować jako UPS ładując akumulatory z sieci, bez paneli PV ;)

No i na totalny zimowy blackout bez pomocniczego generatora z rozrusznikiem np. takiego się nie obejdzie.

A i możesz zerknąć do mojego wątku w temacie w którym właśnie "szyję" taką instalację.
    waltergraham72
    Level 2  
    Witam ,

mam pytanie.
    Posiadam juz od 2 lat falownik 10kw 3 fazowy on grid i produkuje mi okolo 8.6kw rocznie i brakuje mi jakies 4kw do całkowitego zapotrzebowania.
    Kupilem falownik on/off grid hybryda 5kw na 1 faze. podłączyłem pod osobne panele 5kw . ładnie działa jako off grid ale teraz chciałbym zrobić nadmiar prądu by było wysyłane do sieci. cala instalacje zrobiłem sam . czy moge podłączyć ta jedna fazę w wybrana fazę do sieci ?tzn nie będzie problemu robić z obecnym falownikiem? w lecie i tak na pewno bede musial tylko używać jako off grid ten falownik bo latem jest siec przeciążana i ciagle falownik sie wylacza bo jest powyzej 253v .Enea zmiejszyla napiecie w transformatorze w sieci wiec jest juz lepiej mimo to i tak jestem zadowolony ze wyprodukowało mi ponad 8kw.tylko wiadomo 20% Enea sobie bierze .dlatego sie zastanawiam czy jak podłącze ten falownik hybrydowy 1 fazowy do ktorej z faz w domu czy nie zwiekszy sie napiecie? napewno tak , tylko zima jesienią będzie ok gorzej pewnie latem wiosna ...no chyba ze mozna zmostkowac 1 faze z tego hybrydowego i podłączyć ta 1 faze do 3 faz osobno. czy jest taka opcja?
    czy ktos juz tak robil?
    Pozdrawiam
    Slawek K.
    Level 35  
    Prawdopodobnie falownik off-gdrid który kupiłeś nie posiada RfC, zatem nie możesz energii produkowanej przez ten falownik wysyłać do sieci gdyż jest to działanie nielegalne.

Pozdr
    waltergraham72
    Level 2  
    bardzo dziekuje za szybka odpowiedz
    wiem ze na 1f nie moze byc 5kw bo musi byc 3,68kW ale nie oszukujmy sie jesienia czy zima nigdy takiej mocy falowik hybrydowy nie uzyska. latem wiosna bedzie wlaczona pod ten falownik bezposrednio , pralka, pompa ciepla od basenu, pompa od wody. tak zeby mniej pobralo z sieci.
    co do falownika co mam to specjalnie kupilem takie , pytalem sie producenta abym mógł wysyłać energie do sieci .to jest falownik on grid / off grid. polecil jaki model i taki kupilem. dlaczego to jest niby nielegalne? sa zabezpieczenia przed licznikiem na 10kw. nigdy powyzej 10kw falownik nie przesle. podlaczajac falownik hybryde zima -jesienia by cos poscila dodatkowo do sieci wraz z falownikiem normalnym 10kw to nie wiem w czym problem. ja rozumiem gdybym puszczal wiecej niz 10kw podpisane. ale to Enea moze latwo sprawdzic jak mi zamontowali analizator jakosci energi na liczniki na 2tyg to oni widza wszystko ile dokladnie przesylam. dlatego wedlug mnie problem by byl gdybym wysylal wiecej niz zglosilem.

czyli rozumiem ze nie ma takiej opcji by podpiac ta hybryde 1f dodatkowo do sieci?
    czyli tylko na to wychodzi ze opcja off grid? zima jesienia to praktycznie bezużyteczny falownik.
    Slawek K.
    Level 35  
    Nielegalne w tym sensie, że energii z tego falownika nie możesz wpuszczać do sieci jeżeli nie ma RfC i tym samym zgłoszenia do OSD. Możesz go tylko używać jako off-grid na wydzielonych obwodach elektrycznych.
    Podaj jaki to falownik to wszystko będzie wiadomo.

Pozdr
    Slawek K.
    Level 35  
    waltergraham72 wrote:
    to jest ten falownik
    https://easunpower.com/products/easun-power-hybrid-solar-inverter-5500w-90a-mppt-charger-220v-48v-5.5kw-450vdc-grid-tied-touch-screen-inverter-with-ct-sensor

pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

chyba ma te RCF bo pisze ze posiada CT -Control Techniques. Zaawansowany algorytm sterowania RFC.
    to chyba to.

Niestety, ale nie możesz go wykorzystywać jako on-grid, tylko off-grid.

Pozdr
    waltergraham72
    Level 2  
    dziękuje za odpowiedzi. w takim razie już wiem ze tylko go użyje jako off-grid.

Pozdrawiam
    Lukasz
    GrzegorzZmd
    Level 1  
    Panowie a ja mam takie pytanie.
    Jak kolega pisał 3 fazy mam wpięte na 1 z przełącznikiem sieć-agregat na offgrid.
    Do tego "z licznika" mam osoby obwód 3 fazy na indukcję czy pod ten obwód mógł bym wpiąć ongrid??
    Poboru by nie było za dużego bo i tak wszystko szło by w sieć z on grida i pytanie kolejne czy nie wywalało by falownika.
    Pozdrawiam.
    martinoo
    Level 11  
    Hejka
    Poraźcie jestem na etapie robienia instalacji 4Kw z zarządzaniem EMS i magazynem ciepła - tu teorię mam złapaną.
    Po montażu tej instalacji chciałbym sie wpiąć inwetrem off-grid np Powland 5kw, do niego wpiąć jakieś ~ 9 Kw w akumulatorach i wyjść z tym na odrebną instalację elektryczną.
    Pytanie czy taki inwerter wpina się równolegle z inwerterem On grid? - chodzi mi o stronę paneli PV

Wiem, wiem mógłbym wykorzystać EMS do ładowania aku, ale nie o to tu chodzi
    prose
    Level 35  
    waltergraham72 wrote:
    CT -Control Techniques
    To jest ograniczenie przesyłu energii do sieci, nie wysyłanie do sieci. Montujesz sensor CT na zasilaniu z sieci do inwertera.
    BrucieK
    Level 14  
    Musisz mieć osobne panele do falownika off grid jeśli chcesz je podłączyć.
    rob160
    Level 5  
    Witam.

Chcialem odgrzebac temat gdyz sam jestem na etapie polaczenia dwoch systemow... on i off grid.

Napotkalem jednak na problem poboru pradu przez inverter hybryda Easun SMG ii 5.6kw. Po podlaczeniu inverter zawsze pobiera prad z sieci (import) mimo iz w tym samym czasie on grid (Sun2000-8ktl) produkuje i wysyla nadmiar do sieci.

Czy jest to moze wada fabryczna SMG??? Czy moze podlaczenie lub ustawienia?

Dzieki za sugestie
    rob160
    Level 5  
    Oczywiscie, ze potrzebuje zasilania.
    Tylko, ze bierze to zasilanie z sieci, kiedy w tym samym czasie inne urzadzenia pobieraja energie z produkcji wlasnej a nadmiar jest eksportowany.

Z licznika dtsu np pokazuje ok 7kW produkcji, zuzycie domu ok 100W i 6,9kW eksport... W tym samym czasie licznik eastron podpiety do AC In EASUN pokazuje ok 300W zuzycia (kilka urzadzen)