Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Somfy SGS 201 nie otwiera jednego skrzydła (M2)

mlmara 22 Feb 2022 12:27 912 2
    mlmara
    Level 8  
    Cześć wszystkim!
    Dziś zwracam się do "wróżek", bo zdaję sobie sprawę z tego, że daję mało informacji. Jeśli jakaś nie-wróżka potrafi pomóc, to też chętnie wysłucham. Póki co, tak na szybko:
    Brama dwuskrzydłowa Polargos, sterownik Somfy 201 nie domykała jednego skrzydła - M1. Temat znany - kondensatory. Po wymianie brama zadziałała poprawnie, otworzyła się i zamknęła kilka razy pod rząd w ramach próby. Jedyne, co było inaczej to to, że wcześniej skrzydło M2 ruszało po niedługim czasie od startu M1, a po "naprawie" najpierw otwierało się całkiem skrzydło M1, a dopiero wtedy ruszało M2. Niestety po tych kilku próbach, czyli po kilku minutach, skrzydło M2, które otwiera się jako drugie nie ruszyło z pozycji zamkniętej. Teraz otwiera się i zamyka tylko M1, a M2 ani drgnie. Silniczek nie wydaje żadnych dźwięków, zero reakcji. Przewody do silniczka przelutowałem, bo miały słabe połączenia, zmierzyłem napięcia na wyjściu na siłowniki, no i tu coś dziwnego (chyba). Na M1 sygnał pojawia się po naciśnięciu pilota i daje 24V, a na M2 24V jest bez przerwy. Wydaje mi się, że tak nie powinno być. Co Wy na to? Czy to mogło spalić silniczek? Spróbuję go przy okazji sprawdzić "na krótko", zamienię siłowniki, jeszcze pomierzę co się da. Co jeszcze mogę?
    Tak jak pisałem na wstępie, mało informacji, bo bramę mam na wiosce i rzadko, zwłaszcza teraz - zimą tam bywam. Jak zdobędę więcej danych, to doprecyzuję, ale chciałem wcześniej zapytać, jakich informacji będziecie potrzebować, żebym, jak tam będę pomierzył co trzeba, "pozdjęciował" i w ogóle wiedział, gdzie ewentualnie szukać usterki.
    Pozdrawiam elektro i Elektrodofili,
    ja
    nikusert
    Level 40  
    Witam .
    Silnik M2 możesz sprawdzić gdy podłączysz go wejścia M1, lub przez jakikolwiek zasilacz 24V (transformator bezpieczeństwa +mostek graetza.Napięcie na wyjściu M2 z centrali, sprawdź żarówką dodatkowo, nie samym miernikiem.
    mlmara
    Level 8  
    Temat do zamknięcia. Dzięki za zainteresowanie i pomoc.
    Miałem dziś chwilę i, korzystając z ładnej pogody, podjechałem na wioskę do rzeczonej bramy. Miernik w dłoń i - bingo. Brak przejścia pomiędzy centralką a silniczkiem. Okazało się, że wpiąłem szybkozłączki Wago tak, że przewody nie stykały, bo miały za mało usuniętą izolację i to na niej zapinały się zatrzaski. Gdyby ktoś się zastanawiał, po co Wago, to musiałem przedłużyć przewód, bo ktoś bez pomysłu dał na styk i po ułamaniu kawałka, nie było z czego korzystać, a poza tym łatwiej operować w szybkozłączce niż przy marnych śrubkach przy płytce. Sprawa, jak widać, okazała się banalna.
    Pozdrawiam,
    WM