Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zasilanie awaryjne domu z automatyką, piecem i pompą głębinową

tom_ex 22 Feb 2022 13:06 360 2
    tom_ex
    Level 15  
    Cześć,

Chcę zapewnić w domu zapasowe źródło zasilania najważniejszych elementów wymienionych poniżej. Umieściłem je według priorytetu, od niezbędnego do "nice to have".

- piec kondensacyjny (80W),
    - pompy obiegowe do podłogówki,
    - pompa głębinowa jednofazowa (800W),
    - automatyka Grenton,
    - laptop, modem lte,
    - nieduży czajnik czy opiekacz.

Przejrzałem dotychczasowe wątki, jednak nigdzie nie znalazłem podobnego przypadku. Najbardziej zależy mi oczywiście na ogrzewaniu domu. Wchodziłoby zatem w grę zasilanie pieca akumulatorem, jednak:
    - prądu nie ma w domu na szczęście w miarę sporadycznie,
    - akumulator pompy głębinowej raczej by nie zasilił,
    - nie mam za bardzo miejsca na akumulatory.
    Z drugiej strony, pompa nie pracuje cały czas, więc ograniczając zużycie wody wystarczyłoby to co nabiła w zbiorniku przeponowym.

Ogrzewanie podłogowe, aby działałoby potrzebuje - oczywiście oprócz pieca - otwartych siłowników termoelektrycznych oraz pomp obiegowych. Siłowniki mógłbym mechanicznie otworzyć, z pompami już gorzej.

Pytania
    1) Czy zakup agregatu typu Fogo F3001 z AVR gwarantuje pracę powyższych urządzeń?
    2) Biorąc pod uwagę, iż agregat będzie używany naprawdę sporadycznie, czy zakup chińczyka jest bezcelowy z uwagi na fakt, że niewiele urządzeń będzie na nim działać prawidłowo?

Dzięki za wszelką pomoc!
    Ireneo
    Level 42  
    Ile ma czajnik?Jak 2000 plus 800 to już ma granicy będzie.Z tego co widzę 3kW ma agregat.
    tom_ex
    Level 15  
    Ireneo wrote:
    Ile ma czajnik?Jak 2000 plus 800 to już ma granicy będzie.Z tego co widzę 3kW ma agregat.

Ten czajnik to już naprawdę na samym końcu. Jak będzie potrzeba, to i znacznie słabszy kupię.