Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Massey Ferguson 6480 - błąd t1.24

pabian 95 22 Feb 2022 15:59 507 7
    pabian 95
    Level 3  
    Mam problem Massey Ferguson pojawia mi się błąd t1.24, traktor przestaje jechać sam próbuje ruszać do tylu i do przodu. Również podczas zapalania tak jak by był cały czas na biegu, przy zaciągniętym ręcznym powoli toczy się do tylu
    ftp.kowal
    Level 36  
    Do sprawdzenia masz elektrozawory i czujniki zakresów. Pojawia się jeszcze jakiś błąd czy tylko ten?
    pabian 95
    Level 3  
    Jeżeli odłączę kable od czujnika to wskakuje błąd T 1 25 nic więcej. Mam jeden czujnik i elektrozawor nowy na podmianę i po kolei przekładałem i dalej tak samo nic się nie zienia.
    ftp.kowal
    Level 36  
    Nie pomyliłeś przypadkiem kostek od czujników? Z tego co kojarzę błąd 24 najczęściej występował gdy czujnik dalej był zwarty po przełączeniu zakresu. Chociaż przez to nie powinien chcieć ruszyć. Będziesz musiał wpiąć manometry i sprawdzić czy przypadkiem gdy skrzynia jest na "luzie" nie dostale niewielkiego ciśnienia na kosze.
    pabian 95
    Level 3  
    Kostki nie pomylone napewno bo każdy osobno odpinany i zapinany. A co do ciśnienia to może dostawać bo nawet przy zapalaniu tak jak by był załączony bieg nie zawsze ale jak chce zapalić to ma bardzo ciężko i jak obraca rozrusznik to traktor tez zaczyna się toczyć.

Dodano po 9 [minuty]:

Jeżeli dostaje to ciśnienie to co może być przyczyną?
    ftp.kowal
    Level 36  
    Możliwe też że masz coś rozsypane w skrzyni. Jak zgasisz ciągnik i odczekasz dłuższą chwilę to ciśnienie powinno zejść, wtedy pierwsze kręcenie silnika nie powinno mieć oporu.
    pabian 95
    Level 3  
    Właśnie nie ma reguły czy postoi dłużej czy odrazu się go kręci jak mu aie chce raz jest ciśnienie taz normalnie na luzie jest. A powiedz czy ta manetka od rewersu może coś takiego powodować? Jutro chce podmienić od znajomego tylko nie wiem czy jest sens.
    ftp.kowal
    Level 36  
    Ale to nie koniecznie musi być ciśnienie, uszkodzenie mechaniczne będzie podobny objaw powodować. Z przełącznikiem możesz spróbować, ale jak dla mnie to nic nie da, żeby przełącznik zadziałał silnik musi być uruchomiony plus sterownik skrzyni musi dostać informację o cisnieniu oleju. Jeśli ciśnienie pojawia się w momencie rozruchu to usterka mechaniczna bloku elektrozaworów lub elektrozawor delikatnie uchylony.