Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

XFX RX 470 - gubi obraz, czarny ekran

Rivside 23 Feb 2022 07:38 267 7
  • #1
    Rivside
    Level 9  
    Witam!

    Kilka dni temu zakupilem uzywany komputer. Na miejscu wszystko dzialalo (o dziwo). Po dotarciu do domu zaczely sie problemy. Komputera nie moge oddac, zostal zakupiony na ebay Kleinanzeigen (Niemcy). Policja umywa rece, w najlepszym wypadku moge skierowac sprawe do sadu cywilnego, ktory prawdopodobnie nic nie zrobi.
    U sprzedawcy bylem osobiscie dzien po zakupie, nie bede sie rozpisywal co sie stalo i jak to sie potoczylo.

    Problem wyglada nastepujaco. Dotarlem do domu. Podlaczylem komputer, odpalil, udalo mi sie dotrzec do pulpitu, obraz zgasl. Monitor pokazuje "brak sygnalu". Komputer caly czas dziala, wiatraki sie kreca, ledy na wiatrakach sie swieca, niebieska dioda na karcie swieci, wszystko pracuje, brak obrazu. Powtorzylem kilka razy, problem powtarzal sie.
    Zaczalem wiec grzebac i kombinowac. Niebieska dioda swiecila, wiatraki raz sie krecily, raz staly w miejscu. Jak tylko udalo mi sie wejsc w system, karta w menedzerze byla nieaktywna. Po wlaczeniu wolala o sterowniki.

    Specyfikacja (pelna moge podac pozniej w domu o ile ma znaczenie, podejrzewam caly czas karte graficzna):
    - ASRock A320M-DVS
    - 2x RAM 8GB
    - XTX RX 470 4GB
    - AMD Ryzen 5 1600 (wedlug sprzedawcy AF)
    - bequiet 500W
    - dwa sprawne dyski SSD, jeden HDD



    Kombinacji bylo wiele. Ryzen 5 1600 nie ma zintegrowanej karty graficznej wiec bylem zdany na padnieta karte. Problem rozwiazalem po kilku dniach w nastepujacy sposob. Wyczyscilem nowa szczoteczka do zebow starannie port PCI na plycie glownej. Styki od karty wyczyscilem specjalnym alkoholem. Zamontowalem karte na sztywno. Komputer dzialal dwa dni, zero problemow, system wykrywal karte, wszystko elegancko.

    Po zainstalowaniu wszystkich sterownikow, steam, etc. odpalilem gre Valheim. Tutaj zaczal sie problem. Gra odpalila sie doslownie na kilka sekund, obraz znikl. Wywalilo bluescreen, cos o amdkmdag.sys. Po drugiej probie zero bluescreenow, sam czarny obraz.
    Od tej pory pojawia sie ten sam problem jak po zakupie. Komputer odpala, obraz jest na chwile, pada. Od czasu do czasu po resecie nie pokazuje nawet BIOS, monitor w ogole nie dostaje obrazu z karty. Po odczekaniu jakiegos czasu karta pokazuje obraz na dluzej, znowu pada. Odczekalem cala noc, rano z ciekawosci na test udalo mi sie wyladawac na pulpicie. Najdziwniejsze w tym wszystkim: kiedy karta gubi obraz i jakims cudem uda mi sie na szybko wejsc w menedzer urzadzen, karta jest nieaktywna. Po wlaczeniu wola o sterowniki. Za kazdym resetem, tzn. kiedy straci obraz, gubi calkowicie sterowniki, ktore musza byc zainstalowane od nowa.

    Co zrobilem do tej pory:

    - wymienilem paste termoprzewodzaca na GPU. Pasta mogla byc slabej jakosci, zakupilem na szybko od prywatnej osoby. W drodze jest ARCTIC mx-4
    - sprawdzilem dyski twarde
    - zamontowalem stara karte Radeon R7, ktora chodzi bez zarzutu i zadnych problemow
    - sprawdzilem napiecie na zasilaniu od karty, 12,3 lub 12,4V bez karty. Po podlaczeniu pod karte ciezko dostac sie pod kable, jednak napiecie powinno byc w porzadku
    - sprawdzalem na innym monitorze
    - temperatura procesora 40-50 stopni
    - temperatura GPU kiedy komputer wstaje 60-70 stopni na pulpicie
    - zaktualizowalem BIOS na najnowszy od producenta
    - sprawdzalem dziennik zdarzen, nic o karcie
    - w BIOS wylaczylem jakies ustawienie boost na procesor (gdzies czytalem na internecie, ze moze to robic problem. Ustawienie CPO albo PBO)

    Jak to mozliwe ze wszystko dzialalo dopoki nie odpalilem Valheim? Dzien wczesniej udalo mi sie wlaczyc Guild Wars 2 na Ultra, wszystko dzialalo bez zarzutow.
    Czy to wina zasilania? Czy to wina karty? Mozliwe ze karta sie przegrzewa w ciagu 2-3 sekund i pada obraz przez slabej jakosci paste? Mozliwe, ze zlacze PCI na plycie glownej padlo albo nie ma kontaktu? Jak moge sprawdzic to domowymi sposobami? Kupilbym nowa karte, koszt 300-400€, boje sie tylko, ze to nie rozwiaze problemu. Oczywiscie wolalbym, aby stara karta dzialala.

    Prosilbym o pomoc, walcze juz z tym od kilku dni.
  • #2
    kiss39
    Level 38  
    Rivside wrote:
    - dwa sprawne dyski SSD, jeden HDD
    Sprawdź, czy nie ma na dysku bad sektorów i w jakim stanie jest dysk twardy HDD -zrobisz to programem MHDD info.MHDD – diagnostyka i naprawa dysku twardego
    XFX RX 470 - gubi obraz, czarny ekran

    Jak dysk bedzie zdrowy bez uszkodoznych sektorów "bad sektorów" to wykonujesz skanowanie dogłębnego skanowania systemu dysku HDD/SSD przy pomocy chkdsk lub z opcją po uruchomieniu PC czyli chkdsk /f, naprawisz w ten sposób pliki w systemie z błędami.
  • #3
    Rivside
    Level 9  
    Dyski skanowalem wczesniej, nie ma problemow.
    Nie podejrzewalbym winy po stronie Windows, plyta czesto nie wyswietla obrazu juz podczast bootowania, nie daje rady wejsc w BIOS.
  • #4
    kiss39
    Level 38  
    Rivside wrote:
    Prosilbym o pomoc, walcze juz z tym od kilku dni.
    Nie mecz karty XFX RX470, bo moze termopady wisialy w powietrzu i elementy uległy uszkodzeniu z przegrzania. Może karta XFX RX 470 jest do uratowania, kartę musi sprawdzić ktos kto siedzi w kartach graficznych, czyli Forest lub Paweł Ostrówka.
  • #5
    lisek
    Service technician RTV
    :idea: masz uszkodzona kartę XFX/
    Quote:
    zamontowalem stara karte Radeon R7, ktora chodzi bez zarzutu i zadnych problemow

    :!: oczywiście dodatk. zasilanie karty (1x 6pin) dopięte i masz tam 12V

    Poczytaj Link
    Test tej karty Link

    p.s
    Niestety nie można zrobić nic ,bowiem
    Quote:
    Od tej pory pojawia sie ten sam problem jak po zakupie. Komputer odpala, obraz jest na chwile, pada.


    Zazwyczaj padały pamięci
    test tej karty w Linux (dmgg)
    XFX RX 470 - gubi obraz, czarny ekran
  • #6
    Rivside
    Level 9  
    Przypuszczenia innych osob:

    - uszkodzony rdzen pamieci
    - uszkodzony rdzen GPU
    - cos nie kontaktuje miedzy pamiecia a GPU

    Jest mozliwosc, ze to np. plyta glowna albo uszkodzony port PCI? Jak to mozliwe, ze po wyczysczeniu portu, karta dzialala NORMALNIE przez 2 dni dopoki nie zostala obciazana gra Valheim?
  • #7
    mariusz.lubicz
    Level 24  
    Tak jak lisek mówi. Uszkodzona lub niestykająca jedna z pamięci lub więcej, coś z rdzeniem, zasilanie GPU. Musisz ją oddać do serwisu. Masz w Niemczech serwis https://www.youtube.com/c/KrisFixGermany/videos też YouTuber ale wyjątkowo kompetentny, dysponujący zapleczem i wiedzą.
  • #8
    Rivside
    Level 9  
    Przetestowalem na innej plycie glownej i zasilaniu. Karta to po prostu trup. Kupilem nowa, tym razem od NVIDIA. Dla wszystkich majacych podobny problem: najprawdopodobniej karta padla, nie bawcie sie w kombinowanie i szukanie przyczyny, szkoda czasu. Z tego co rozmawialem z kilkoma youtuberami, karty z serii RX sa bardzo wadliwe.



    Temat uwazam za zamkniety.