Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nissan Qashqai 2.0 PB 2007 r - Nie działa licznik przejechanych kilometrów

T.O.M.M.Y 23 Feb 2022 09:56 888 13
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    Mam problem ponieważ nie działa licznik przejechanych kilometrów. Po przejechaniu 1km, 2km na liczniku nadal 0.0 . Wszystkie pozostałe zegary działają obrotomierz, prędkościomierz, zegarek. Nie wiem czy to ma coś do tego taśma zwijaka pod kierownicą bo ostatnio zmieniałem. Po wymianie tej taśmy wszystko też działa tempomat, przyciski w kierownicy. Podpinałem pod komputer i nie ma żadnych błędów.
    duddy

Level 24  
    Przycisk resetowania przejechanego dystansu działa prawidłowo ?
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    duddy wrote:
    Przycisk resetowania przejechanego dystansu działa prawidłowo ?

Tak wciskam reset to widać że resetuje kilometry
    jarroQ
    Level 31  
    Licznik nie był przypadkiem "kręcony" :D? Takie cuda to występują tylko po modyfikacjach :D.
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    jarroQ wrote:
    Licznik nie był przypadkiem "kręcony" :D? Takie cuda to występują tylko po modyfikacjach :D.

Nigdy nie był.
    duddy

Level 24  
    A ogólny przebieg liczy ?
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    duddy wrote:
    A ogólny przebieg liczy ?

No właśnie też nie.

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Co zauważyłem też teraz nie działa średnie zużycie paliwa
    jarroQ
    Level 31  
    Licznik do wymiany... Jak widzi prędkość a nie liczy kilometrów to mogą byś tylko dwie opcje, grzebnięty przebieg lub usterka wewnętrzna MCU.
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    jarroQ wrote:
    Licznik do wymiany... Jak widzi prędkość a nie liczy kilometrów to mogą byś tylko dwie opcje, grzebnięty przebieg lub usterka wewnętrzna MCU.

Pewnie to te drugie bo przebieg nigdy nie był cofany. Mam go z 4- 5 lat
    beryas
    Level 31  
    T.O.M.M.Y wrote:
    jarroQ wrote:

Pewnie to te drugie bo przebieg nigdy nie był cofany. Mam go z 4- 5 lat

HEHE zyjemy w pieknym kraju :D

mozesz sprobowac przelutowac drania
    jarroQ
    Level 31  
    beryas wrote:

HEHE zyjemy w pieknym kraju :D

mozesz sprobowac przelutowac drania

Można w sumie. Nie zaszkodzi. Ale weź pod uwagę że MCU także steruje bezpośrednio lub pośrednio wskazówką prędkości pojazdu więc prędkość widzi tylko nie zlicza km. Może EEPROM się w nim wysypał lub uszkodził fizycznie... Ciekawy przypadek ogólnie :D
    eurotips
    Level 39  
    Niemiec płakał jak sprzedawał i kilka komórek w EEPROM od łez się zmieniło.
    W najnowszym sofcie pewnie poprawili już ten BUG i po kilku latach się nie sypie...
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    eurotips wrote:
    Niemiec płakał jak sprzedawał i kilka komórek w EEPROM od łez się zmieniło.
    W najnowszym sofcie pewnie poprawili już ten BUG i po kilku latach się nie sypie...

Jeżeli chodzi o przebieg to jestem w 100 % pewny że nie był cofany. Zaskoczę cię kolego bo samochód przyjechał nie od Niemca.
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    Odświeżam temat wymieniony licznik na drugi i dalej szaleje jak głupi. Po Podłączeniu pod komputer czujniki ABS pokazują prawidłową prędkość. Raczej licznik odpada procesor jest według mnie ok bo działa prędkościomierz i inne funkcje poza liczeniem km