Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Bosch SGI47M05EU/17 po zanikach prądu nie odpompowuje wody.

JacekSztandera 25 Feb 2022 08:49 258 12
  • #1
    JacekSztandera
    Level 3  
    Witam

    Zmywarka SGI47M05EU/17

    1. W trakcie zmywania kilka razy zaniknął prąd (wichury)
    2. Zmywarka nie odpompowuje wody w takcie mycia coś tam dolewa i odlewa ale mam wrażenie ze jest to bardziej efekt działania hydostatu gdy poziom wody przekroczy maximum
    3. woda pozostaje w komorze po ostatnim myciu.
    4. Nie pomaga użycie resetu coś tam pyka w programatorze i to wszytko.
    5. Płaszcz wodny napełnia się i opróżnia, wygląda na to że elektrozawory są ok.
    6. Wszystkie rurki i hydrostat są drożne i wyczyszczone.
    7. Po podniesieniu grzybka w hydrostacie pompa bardzo szybko wypompowuje wodę do zera.

    Proszę o pomoc co może być przyczyną usterki.
  • Helpful post
    #2
    -radas-
    Level 18  
    Na koniec zmywania co pokazuje wyświetlacz 00 czy 01?
    Zostająca woda w zmywarce jest czysta?
    Po resecie i zamknięciu drzwi wypompowuje wodę?
    Ściągnij lewą obudowę zmywarki.
    Włącz program i obserwuj.
    Powinno działać tak:
    Na początku na chwilę załączy się pompa spustowa gdy się wyłączy zaczyna pobierać wodę do płaszcza. Pod płaszczem jest komora hydrostatu. Kiedy napełni się płaszcz do końca woda w nim kanalikiem wpływa do komory hydrostatu, hydrostat uruchamia zawór spustowy płaszcza (przestaje pobierać wodę) i woda z płaszcza wpływa do komory hydrostatu a z tamtąd wężem karbowanym do komory mycia.
    Do puki płaszcz nie napełni się do końca woda nie powinna napływać do komory hydrostatu.
    Pozdrawiam
  • #3
    JacekSztandera
    Level 3  
    1. Na koniec pokazuje 0
    2. Woda nie jest czysta
    3. Po resecie nie wypompowuje wody jedynie coś cyka w programatorze.
    4. Na początku woda jest w płaszczu kiedy dalej jest dokładnie jak w opisie w poprzednim poście.

    "Na początku na chwilę załączy się pompa spustowa gdy się wyłączy zaczyna pobierać wodę do płaszcza. Pod płaszczem jest komora hydrostatu. Kiedy napełni się płaszcz do końca woda w nim kanalikiem wpływa do komory hydrostatu, hydrostat uruchamia zawór spustowy płaszcza (przestaje pobierać wodę) i woda z płaszcza wpływa do komory hydrostatu a z tamtąd wężem karbowanym do komory mycia.
    Do puki płaszcz nie napełni się do końca woda nie powinna napływać do komory hydrostatu."
  • Helpful post
    #4
    -radas-
    Level 18  
    Po zresetowaniu programu i zamknięciu drzwi powinna się załączyć pompa spustowa. Pozostaje Tobie sprawdzić moduł. Jest w drzwiach za przyciskami.
    Wyciągnij wtyczkę z gniazdka 220V i przyda się śrubokręt torx20. Z lewej i prawej strony drzwi są otwory, tym torksem odkręcając 3-4 obroty zwalniasz zaczepy blatu drzwi i go ściągasz do góry. Od środka drzwi z lewej i prawej odkręcasz śruby (od dołu licząc 3 z lewej i 3 z prawej), zacznij odkręcając od góry 2 z lewej i 2 z prawej, na końcu 2 dolne. Zejdzie Tobie blacha na której był blat drzwi.

    Teraz możesz odkręcić resztę śrub od środka drzwi na około blendy (delikatnie bez szarpnięć, one są wkręcone w plastikową blęde tak aby nie uszkodzić gniazd śrub). Z prawej i lewej stronie na wysokości blendy jest po śrubie (odkręcasz je). Schodzi Tobie blenda z modułem. Z lewej i prawej strony na skraju znajdziesz zaczepy, po ich delikatnym odgięciu schodzi plastikowa blenda. Pod nią jest moduł. Odpinasz wtyczki. Znajdujesz zaczepy modułu do blachy (zwalniasz je). Ściągasz moduł z blachy. Teraz możesz zwolnić zaczepy plastikowej obudowy modułu aby dostać się do elektroniki. Jak by co w trakcie rozbierania porób sobie zdjęcia aby wiedzieć jak złożyć.

    Poszukaj na elektronice jakiś upaleń, zakopceń, odprysków. Jeżeli nic nie znajdziesz porób zdjęcia modułu i wstaw na forum (jest tu dużo elektroników którzy nakierują Cię co zrobić dalej).
    Powodzenia
    Edit:
    Aaa bo zapomniałem...
    Twoja zmywarka jest bardzo dobrej jakości klamotem porównywalnym z Miele, z tym, że części są dużo tańsze, a i można naprawić niektóre usterki w prosty sposób tanim kosztem. Jeżeli nie jest mocno zarżnięta opłaca się tam naprawiać wszystko. Już takich nie produkują a szkoda.
  • #5
    JacekSztandera
    Level 3  
    Wielkie dzięki za bardzo obszerną instrukcje. Fajnie, że są takie osoby na forum :-) Zrobiłem jak radziłeś, dostałem się do programatora i znalazłem jednego, a raczej jedną podejrzaną w postaci wypalonego lutu przy nóżce przekaźnika. Nie wiem czy akurat to ten co odpowiada za pompę, ale go wylutowałem i zamówiłem zamiennik. Jak przyślą to go wlatuje i zobaczę jaki będzie efekt. Wiem, że mogłem go sprawdzać poprawiać lut ale ponieważ nowy kosztuje kilka złoty wole go wymienić bo z jakiegoś powodu się przegrzewał.
    Załączam zdjęcia.
    Zmywarka Bosch SGI47M05EU/17 po zanikach prądu nie odpompowuje wody.4574A92E-0...F07E7.jpeg Download (629.79 kB) Zmywarka Bosch SGI47M05EU/17 po zanikach prądu nie odpompowuje wody.053579D3-5...98516.jpeg Download (668.97 kB)
  • Helpful post
    #6
    mrice
    Home appliances specialist
    JacekSztandera wrote:
    Nie wiem czy akurat to ten co odpowiada za pompę

    Nie, za grzałkę

    Zostaw ten przekaźnik, będzie zdrowy, a wypalenie cóż, podziękuj dyrektywie ROSH i napraw pozostałe punkty lutownicze, bo zaraz będzie powtórka z rozrywki.
  • #7
    JacekSztandera
    Level 3  
    No to się zmartwiłem bo akurat z grzaniem nie było problemu. Problem dotyczył odpompowywania wody czyli nawet jak poprawie ten przekaźnik nic to nie zmieni :-) Pozostałe luty są ok. i nie wdać jakiś śladów uszkodzeń.

    Czy pompa wypompowujący wodę w tym modelu jest też zasilana przez przekaźnik? Ponieważ pozostały jeszcze dwa może któryś się zawiesił? Czy też poprzez triak jak tak to który?
  • Helpful post
    #8
    mrice
    Home appliances specialist
    Pardon, od grzałki jest bardziej na środku. Zasugerowałem się wolnym pinem, bo tak często jest przy przekaźnikach grzałki. Jak pisałem, wlutuj z powrotem ten przekaźnik, przelutuj pozostałe punkty bo już z nimi też jest cienko, załóż moduł i sprawdź maszynę.
  • #9
    alekt77
    Level 38  
    JacekSztandera wrote:
    Pozostałe luty są ok.

    Nie bardzo, obejrzyj pod lupą punkty zaznaczone na zdjęciu, a są to takie na których ja ze zdjęcia widzę pęknięcia.
    Zmywarka Bosch SGI47M05EU/17 po zanikach prądu nie odpompowuje wody.
  • Helpful post
    #10
    mrice
    Home appliances specialist
    Pod lupą to pewnie pęknięcia będą niemal na wszystkich dużych punktach lutowniczych.
  • #11
    JacekSztandera
    Level 3  
    1.Wymieniłem stycznik ( jak już to wszystko rozegrałem nie będę oszczędzał 4 zł)
    2. Przylutowałem wskazane miejsca.
    3. Zmywarka śmiga że aż mło.

    Jedynie małżonka nie zadowolona bo już się przymierzała do takiej sterowanej prze telefon :-)

    Co ciekaw w miejscu wypalenia nie tylko brakowało cyny ale nie było wcale miedzianej ścieżki przy otworze przez który przechodzi nóżka stycznika. Musiałem nadlutować z końcówki nóżki do ścieżki :-(

    Nie wiem czy dobrze zrobiłem i jak długo to wytrzyma, może lepiej było połączyć stycznik bezpośrednio do przyłącza przy pomocy kawałka kabla/drutu ?

    Czy miedź mogła wyparować tak jak cyna ? Czy też nie było jej od samego początku?
  • #12
    mrice
    Home appliances specialist
    JacekSztandera wrote:
    Co ciekaw w miejscu wypalenia nie tylko brakowało cyny ale nie było wcale miedzianej ścieżki

    Normalne przy wypaleniu punktu lutowniczego.

    JacekSztandera wrote:
    Nie wiem czy dobrze zrobiłem i jak długo to wytrzyma,

    Jeśli dobrze lut zrobiłeś to wytrzyma.

    JacekSztandera wrote:
    Czy miedź mogła wyparować tak jak cyna ?

    wypaliła sie w momencie ostatecznego uszkodzenia.

    JacekSztandera wrote:
    jak już to wszystko rozegrałem nie będę oszczędzał 4 zł

    przy tej cenie to oby się nie okazało, ze stary wytrzymał by dłużej...
  • #13
    JacekSztandera
    Level 3  
    Rozebrałem stary stycznik i rzeczywiście był ok miał jedynie mocno wypalone styki.
    Nie było widać śladów przegrzania na poszczególnych elementach.

    Niech nowy podziała chociaż połowę tego co stary (16 lat) to będzie ok. Pewnie w międzyczasie strzeli coś innego.

    Jeszcze raz dzięki za pomoc i można zamknąć temat.