Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereslavo666 wrote:Bez sensu robić tak krótkie materiały o elektronice. Człowiek, który ogarnia temat ledwo się w tym połapie, a co dopiero początkujący. Nie idźcie tą drogą
maciej_333 wrote:To ma być przygotowanie do egzaminu?Jak ja bym to widział:
Teoria:
-Wstęp - budowa i zasada działania tranzystora z niejednorodną bazą w technologii epiplanarnej.
-Model nieliniowy statyczny - Ebersa-Molla.
-Wstęp do czwórników (równania hybrydowe) - charakterystyki statyczne (w układzie WE i WB) i zakresy pracy tranzystora bipolarnego.
-Model nieliniowy dynamiczny - Ebersa-Molla.
-Analiza graficzna działania wzmacniacza w układzie WE - punkt pracy i jego dobór.
-Model liniowy - hybrydowy typu ?.
-Ograniczenia zakresu aktywnej pracy tranzystora (SOA - pokazane w polu charakterystyk wyjściowych i parametry graniczne).
maciej_333 wrote:Dlatego należy tłumaczyć tylko najważniejszy rzeczy, możliwie w najprostszy sposób.To jeden z najbardziej skomplikowanych w działaniu przyrządów półprzewodnikowych.
jarek_lnx wrote:To ma być przygotowanie do egzaminu?
jarek_lnx wrote:maciej_333 wrote:Dlatego należy tłumaczyć tylko najważniejszy rzeczy, możliwie w najprostszy sposób.To jeden z najbardziej skomplikowanych w działaniu przyrządów półprzewodnikowych.
Początkujący mają problemy z użyciem tranzystora jako klucza, a jak zamiast układu wspólnego emitera damy układ wspólnego kolektora to już ci co "umieli" wymiękają - na elektrodzie wielokrotnie potwierdzone.
jarek_lnx wrote:Wyznaczanie charakterystyk punkt po punkcie to świetna metoda marnowania czasu, przydatna w szkołach - potrzebna nauczycielom żeby uczniów czymś zająć, kiedy piją kawę i czytają gazetę.
jarek_lnx wrote:Użyteczna wiedza dla pasjonata/amatora to ta która pozwoli poprawnie użyć tranzystor w 90% przypadków, większość z tego co podałeś potrzebna jest wyłącznie w 1% przypadków, jak układy logarytmujące czy wzmacniacze szerokopasmowe.
maciej_333 wrote:Nie zgadzam się z kolegą.Popieram to w 100% procentach. Nie rozumiem w najmniejszym nawet stopniu sensu tego podejścia.
maciej_333 wrote:Po co? Te informacje są zbędne. Amator ma wiedzieć, jak zastosować tranzystor.- Brak jakiejkolwiek informacji o działaniu tranzystora bipolarnego.
maciej_333 wrote:Trioda wzmacnia i pentoda wzmacnia - mają inne charakterystyki. Do włączenia żarówki, LED-a lub przekaźnika tranzystorem nie są potrzebne charakterystyki.omówieniem uzyskanych charakterystyk będzie wystarczające.
jarek_lnx wrote:Mam takie samo zdanie.ale nie potrafiłby tranzystora użyć ani opisać w dwóch zdaniach jak działa.
CYRUS2 wrote:Do włączenia żarówki lub Led-a , lub przekaźnika tranzystorem, nie są potrzebne charakterystyki.
CYRUS2 wrote:Do włączenia żarówki, LED-a lub przekaźnika tranzystorem nie są potrzebne charakterystyki.
maciej_333 wrote:Tak.Na pewno?
maciej_333 wrote:Tranzystor w stanie aktywnym prąd kolektora nie zależy od napięcia Uce.Zakres pracy aktywnej normalnej, jest gdy złącze BE jest spolaryzowane w kierunku przewodzenia, zaś CB zaporowym.
CYRUS2 wrote:Dostał maciej_333 podpowiedź.
Trioda wzmacnia i pentoda wzmacnia - mają inne charakterystyki.
CYRUS2 wrote:CYRUS2 wrote:Do włączenia żarówki, LED-a lub przekaźnika tranzystorem nie są potrzebne charakterystyki.maciej_333 wrote:Tak.Na pewno?
Kolega nie rozumie charakterystyk tranzystora.
Rysuje charakterystyki, nie rozumie, co narysował.
Tranzystor w stanie aktywnym ? prąd kolektora nie zależy od napięcia Uce.
Zależy tylko od prądu bazy.
CYRUS2 wrote:Do włączenia LED-a wystarczy artykuł Tech Expert.
Jak ustawisz odpowiedni prąd bazy ,to LED nie zostanie uszkodzony.
Led będzie świecił tak samo, niezależnie od zmian napięcia zasilania.
maciej_333 wrote:Widzisz charakterystki które narysowałeś ?W zakresie aktywnym charakterystyka nie jest idealnie płaska (modulacja efektywnej szerokości bazy) ponadto wraz ze wzrostem Uce w końcu dojdzie do przebicia, czyli prąd zacznie gwałtownie narastać.
CYRUS2 wrote:maciej_333 wrote:W zakresie dopuszczalnego Uce tranzystor ma ulec przebiciu ?W zakresie aktywnym charakterystyka nie jest idealnie płaska (modulacja efektywnej szerokości bazy) ponadto wraz ze wzrostem Uce w końcu dojdzie do przebicia, czyli prąd zacznie gwałtownie narastać.
Przestań pisać głupoty.
maciej_333 wrote:Minimalnie się zmienia - pasuje.Ty je wypisujesz, pisząc, że w zakresie aktywnej pracy Ic nie zależy od Uce. Nie jest to prawdą.
maciej_333 wrote:Nic nie wykazałeś.Wykazałem Ci, że to tylko dobre przybliżenie i to w pewnym zakresie napięć.
maciej_333 wrote:
maciej_333 wrote:Znów napisałeś bzdurę.Powiedzmy, że Eb jest stałe. Czy będziesz mieć stały Ic podczas zmian Ec? Nie, tylko w przybliżeniu tak będzie.
maciej_333 wrote:Dalej sam sobie zaprzeczaszW takim układzie Ib nie będzie stałe.
maciej_333 wrote:Jest stałe bo jest korygowane.Charakterystyki statyczne są dla stałego Ib (krygowanego ręcznie przez Rb w przypadku ćwiczeń laboratoryjnych).
maciej_333 wrote:Jednak chcę Ci uzmysłowić, że jest też charakterystyka zwrotna i to ona tu zmienia Ib (w takim układzie) przy zmianie Ec.
maciej_333 wrote:Wszystko jest na charakterystyce.Kolejny problem to modulacja efektywnej szerokości bazy.
maciej_333 wrote:Napisałem w poście #15Ja natomiast tłumaczę Ci, że od zmian Ec będzie w jakimś stopniu zależeć Ic. Nie możesz pisać, że jest to niezależne.
cyrus2 wrote:Minimalnie się zmienia - pasuje.
Jak się zmienia widać z charakterystyki.
Redcap16 wrote:Dodam jeszcze, że kiedy jakiś czas temu sięgnąłem po słynną sztukę elektroniki, to byłem zszokowany, jak dużo wiedzy, której szukałem długi czas w internecie, można znaleźć w jednej przystępnej książce.
Redcap16 wrote:Bo nikt za autorów sam nie umiał więcej. Sami obracają się w internetowym, ograniczonym zasobie wiedzy.Okazało się po prostu, że wszystkie te internetowe tutoriale, które czytałem/oglądałem, wałkowały wciąż tę samą, podstawową wiedzę.
jarek_lnx wrote:Wcale nie przegrywa.Dla wielu ludzi to zaskoczenie że internet w którym niby wszystko jest przegrywa ze staromodną książką.
jarek_lnx wrote:Dla wielu ludzi to zaskoczenie że internet w którym niby wszystko jest przegrywa ze staromodną książką. Książki to dojrzała i dopracowana metoda wymiany wiedzy, książki mają recenzentów i pisane są przez fachowców, błędy są stosunkowo rzadkie, tego internetowym publikacjom brakuje.