Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Yamaha TT 350 brak świateł mijania i drogowych

Paci2 28 Feb 2022 19:28 270 5
    Paci2
    Level 9  
    Witam mam problem ze światłami w Yamaha tt 350.

We wtyczce przy kierownicy biały kabel ma zasilanie. Żółto biały ma zasilanie po przełączeniu przełącznika. Zastanawiają mnie kolejne dwa przewody. Jak sprawdzam przejścia kabli od wtyczki do przełącznika są tylko zastanawia mnie czemu nie pojawia mi się napięcie w kablach do lamp. Działa mi tylko światło stop. Załączam schemat. Yamaha TT 350 brak świateł mijania i drogowych
    Paci2
    Level 9  
    Zapomniałem dodać że kierunkowskazy działają
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Tam masz zabytkowe rozwiązanie alternatora i sposobu w jaki ładowany jest akumulator (brak regulatora napięcia dla akumulatora, prąd ładowania zależny od położenia wyłącznika świateł).
    Przyjrzyj się w jaki sposób wyłącznik świateł przełącza regulator napięcia (AC) pomiędzy uzwojenia statora. Sprawdź czy wyłącznik jest sprawny, czy wszystkie połączenia działają. Sprawdź czy regulator napięcia nie jest uszkodzony (zwarty). Sprawdź czy masz zasilanie z obu przewodów statora.
    Kierunkowskazy oraz światło stop jest zasilane z akumulatora, więc nie ma tu wiele wspólnego ze światłami zasilanych z alternatora (przy pracującym silniku).
    Paci2
    Level 9  
    Akumulatora nie mam. Jak mam sprawdzić regulator? Jak on jest tylko do masy przykręcony. Na mierniku pokazuje przejście między śruba mocująca go w ramię a przewodem.co do przełącznika to właśnie nie wiem czy jest dobry.po zasuwka włączania świateł pokazuje przejścia ale nie wiem czemu nie ma przejścia niebieskim kablem na przełączanie świateł.

Dodano po 1 [minuty]:

Zasilanie mam na obu przewozach statora

Dodano po 2 [minuty]:

Jeżeli chodzi a Aku to kupiłem motocykl bez niego. Sprawdzałem z ciekawości miernikiem czy jest ładowanie ale miernik pokazuje od 15v aż do zgaśnięcia wyświetlacza bo przekracza żądaną wartość 20 k na mierniku

Dodano po 8 [godziny] 32 [minuty]:

Jak mogę sprawdzić czy włącznik przełącznik świateł działa. Nawet na krótko z dowolnego Aku. Może problem właśnie jest z przełącznikiem a ja szukam. Wiem że miałem upalony kabel żółto czerwony ale go naprawiłem.
    Paci2
    Level 9  
    Znalazłem przyczynę . Jeden kabel w wiązce był nadpalony i przetarty.zamykam temat.
    Paci2
    Level 9  
    Znalazłem przyczynę . Jeden kabel w wiązce był nadpalony i przetarty.zamykam temat.

Dodano po 1 [minuty]:

Przejrzałem dokładnie całą wioskę kabli i okazało się że jeden był przetarty i nadpalony. Naprawiłem go i wszystko już działa.