Da się, którymś ze sposobów:
- przemyć gumki wodą z detergentem, a następnie spirytusem, by usunąć nagromadzony brud i oczyścić powierzchnię gumek z sparciałej warstwy wierzchniej. Być może to wystarczy?
- można próbować specjalnymi preparatami do regeneracji styków gumowych, zwanych "lakierem grafitowym do naprawy styków" lub podobnie.
- jeśli styki są mocno zniszczone, to możesz spróbować przykleić gumki z gumowej klawiatury pilota od tv. Metoda może pracochłonna, ale czemu by nie spróbować, jeśli inne sposoby zawiodą?
- a może jakieś gumki z innego klawisza pasowałyby do twojego? pamiętam, kiedy ja naprawiałem gumy z klawiatury mojej (już ex) Yamahy MO6, to się okazało, ze pasuje do niej zestaw gum dedykowany do Yamahy QS300 i kilku innych instrumentów. Yamaha stosowała ten sam zestaw gum w niemalże każdym swoim syntezatorze z tamtej epoki. To było osiem lat temu i wtedy komplet nowiutkich gum pod pięć oktaw kosztował jakieś 130 zł.
Polecam Ci tez obejrzeć na Youtube kanał o nazwie "8-bit Keys". Jego autor naprawiał rożne stare keyboardy i klawiatury midi, i w którymś odcinku regenerował gumki spod klawiszy. Ale nie pamiętam w którym. Warto jednak znać jego kanał.