Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Kyocera Taskalfa 3252 - dziwne tło przy drukowaniu skanów pdf i innych formatów

pgrom1978 02 Mar 2022 10:33 276 11
    pgrom1978
    Level 3  
    Problem jak w temacie, skan przerobiony na pdf i wydrukowany na maszynie wygląda jak na zdjęciu poniżej, nie muszę pisać że skan ma białe tło, inny skan wydrukowany bezpośrednio z formatu JPG ma np. tło kawy z mlekiem. Wydruki z worda są ok. Co może być przyczyną? Sterowniki czy coś głębiej z maszyną?

Kyocera Taskalfa 3252 - dziwne tło przy drukowaniu skanów pdf i innych formatów
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie przypina się jakiś profil icc?
    Jak sprawdziłeś, że tło jest białe?
    Zeskanuj coś bez wrażliwych danych, co się źle wydrukuje i zamieść w wątku, sprawdzę.
    pgrom1978
    Level 3  
    Skoro drukuje ten sam pdf na innej drukarce i wychodzi w porządku dokument z białym tłem to zakładam że jest białe. No i na ekranie komputera też jest białe
    krzys_ka
    Level 25  
    Proponuję na początek zgrać plik na pendrive'a i wydrukować bezpośrednio z maszyny, wykluczy Kolega jeden element. Możliwe, że jest inny sterownik i tylko IP przepisane z Kyocery?

pozdrawiam
    k.
    sir-zak
    Level 19  
    Czym otwierasz te pdfy? Przeglądarką czy Adobe?
    Co znaczy: "skan przerobiony na pdf"? Jak zeskanujesz czystą kartkę do pdf to też drukuje z tłem?
    Sterownik na pewno KX ściągnięty ze strony, a nie systemowy?
    pgrom1978
    Level 3  
    Kolejna wizyta przy maszynie, za rada kolegów zgrałem plik bezpośrednio na pendrive i wydrukowałem spod maszyny, tło brzydkie jak spod komputera. Test drugi, zeskanowałem czystą kartkę, wydruk spod komputera i drukarki z brzydkim tłem, czyli nie jest to problem komunikacji czy sterownika
  • Helpful post
    sir-zak
    Level 19  
    Próbowałeś robić upgrade oprogramowania?
    pgrom1978
    Level 3  
    Witam, niestety nie posiadam aktualnego firmware, może któryś z kolegów posiada takowy
    Aktualna wersja firmware to 2RL_2000.001.501 2016.11.07
    Poniżej zeskanowana czysta kartka na maszynie a następnie wydrukowana

Kyocera Taskalfa 3252 - dziwne tło przy drukowaniu skanów pdf i innych formatów
  • Helpful post
    sir-zak
    Level 19  
    Zostaw maila na prv
    pjerun77
    Level 10  
    Wyczyść optyke, a następnie spróbuj wykonać symulacje 410, ewentualnie z poziomu menu "dostosowanie krzywej tonów"
    tomek1970
    Level 22  
    Czy skan z szyby i ADF jest identyczny ?
    Jeśli nie to szukaj przyczyny pod szybą skanera przekoszenie karetki lub nieprawidłowe parkowanie karetki do skanowania z ADF.
    Jeśli tak to niestety rozkalibrowany jest skaner musisz pożyczyć wzorce do kalibracji i wykonać U411. Jeśli nie masz dostępu do wzorców zleć usługę autoryzowanemu serwisowi Kyocery.

Powodzenia
    pgrom1978
    Level 3  
    Po aktualizacji firmware problem ustąpił, temat zamykam

Dodano po 33 [sekundy]:

Rozwiązano