Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki inwerter offline który z braku prądu z paneli fotowoltaicznych weźmie z 230

mag7777 02 Mar 2022 12:18 1875 38
Computer Controls
    mag7777
    Level 2  
    Witam

Mam pytanie: posiadam przetwornice Volt 2000S i pomyślałem że warto byłoby dokupić do niej panele fotowoltaiczne. Tylko kłopot jest zrobiłem eksperyment z jednym panelem 365 W i działa tylko gdy jest za dużo prądu z panela ładuje akumulator, który jest naładowany nie wiem do ilu będzie ładował nie testowałem. Gdy zaś brakuje prądu pobiera go z akumulatorów 2x200 Ah a wolałbym aby urządzenia pobierały z gniazdka niż rozładowywały akumulatory. A gdy braknie prądu z paneli to rozładowany akumulator ładuje z sieci Jaki możecie polecić inny inwerter.
  • Computer Controls
    rokbok
    Level 32  
    Jest ich mnóstwo, nap. takie jak poniżej, to samo tylko dla innych importerów, poszukaj w Google.

Jaki inwerter offline który z braku prądu z paneli fotowoltaicznych weźmie z 230 Jaki inwerter offline który z braku prądu z paneli fotowoltaicznych weźmie z 230 Jaki inwerter offline który z braku prądu z paneli fotowoltaicznych weźmie z 230
    Maverick73
    Level 31  
    Trochę nie rozumiem o czym piszesz ...
    Co Ci się dokładnie nie podoba w tym inwerterze?
    Akumulator będzie ładował do ok.13,8V.
    Wydaje mi się ze inwerter jest jak najbardziej ok., tylko Ty masz kłopot z zrozumieniem jego działania.
    Ja mam 1000S i nie mogę na niego narzekać ... mogę powiedzieć ze najlepszy automat pod piec C.O.
  • Computer Controls
    MichałS
    Level 31  
    mag7777 wrote:
    Witam

Mam pytanie: posiadam przetwornice Volt 2000S i pomyślałem że warto byłoby dokupić do niej panele fotowoltaiczne. Tylko kłopot jest zrobiłem eksperyment z jednym panelem 365 W i działa tylko gdy jest za dużo prądu z panela ładuje akumulator, który jest naładowany nie wiem do ilu będzie ładował nie testowałem. Gdy zaś brakuje prądu pobiera go z akumulatorów 2x200 Ah a wolałbym aby urządzenia pobierały z gniazdka niż rozładowywały akumulatory. A gdy braknie prądu z paneli to rozładowany akumulator ładuje z sieci Jaki możecie polecić inny inwerter.

SinusPro w wersji "S" mają przełącznik którym ustawiasz tryb pracy oraz jak ma być traktowany aku. Jeden tryb to "PV-AC-BAT" drugi "PV-BAT-AC" myślę ze u ciebie ten pierwszy będzie się sprawdzał.
    lukiiiii
    Level 28  
    Czy wyżej pokazane inwertery w razie za słabej mocy z PV dobierają prąd z sieci AC czy przełączają się na sieć AC? Aha i czy mogą pracować bez aku?
    rokbok
    Level 32  
    lukiiiii wrote:
    Czy wyżej pokazane inwertery w razie za słabej mocy z PV dobierają prąd z sieci AC

lukiiiii wrote:
    czy przełączają się na sieć AC?

lukiiiii wrote:
    czy mogą pracować bez aku?

3 X tak.
    lukiiiii
    Level 28  
    No to w końcu dobierają energie czy zero jedynkową przełączają się na sieć i z niej biorą 100% energii pomimo że panele coś tam jeszcze produkują?
    rokbok
    Level 32  
    Dobierają brakującą ilość, trochę nie precyzyjnie odpowiedziałem na drugi cytat.
    Strikte nie przełączają się na sieć bo są z nią połączone na stałe, biorą z niej tyle ile potrzeba do uzupełnienia niedoboru z PV.
    Inwertery Off Grid z siecią łączy się trochę inaczej niż On Grid, w Off jest kabel zasilający i powrotny, a w On jest tylko połączenie z siecią jednym kablem.
    Maverick73
    Level 31  
    lukiiiii wrote:
    Czy wyżej pokazane inwertery w razie za słabej mocy z PV dobierają prąd z sieci AC czy przełączają się na sieć AC? Aha i czy mogą pracować bez aku?

rokbok wrote:
    3 X tak.

Jak nie ma prądu w sieci, nie ma i akumulatorów to z czego zasilany jest sam inwerter z paneli?
    krzywy1
    Level 24  
    Tak , z paneli o ile jest produkcja. Mam taki inwerter MPP Solar, ma funkcję pracy bez akumulatorów. Aczkolwiek ja używam z akumulatorami.
    Maverick73
    Level 31  
    krzywy1 wrote:
    Tak , z paneli o ile jest produkcja.

krzywy1 wrote:
    Aczkolwiek ja używam z akumulatorami.

Co samo przez siebie mówi, ze do stałego zapewnienie prądu z tego urządzenia jest potrzebny akumulator/y.
    W pewnych warunkach gdy jest dostępna sieć czy produkcja z paneli można się obejść bez akumulatorów.
    Przykładowo jakieś odludzie (działka etc.) brak sieci i warunków pogodowych to sprzęt jest bezużyteczny bez akumulatora/ów.

To tak do świadomości chętnych kupna.
    krzywy1
    Level 24  
    Praca bez akumulatorów to tylko jedna z opcji. Nie każdy inwerter ją posiada. Lepiej jest stosować akumulatory jako bufor. Akurat o firmie Volt nie mam najlepszego zdania. Easun też nie bardzo. Jedno i drugie miałem i odesłałem.
    rokbok
    Level 32  
    Maverick73 wrote:
    Jak nie ma prądu w sieci,

No to sobie wymyśliłeś, nie o to pytał @lukiiiii .
    Maverick73
    Level 31  
    rokbok wrote:
    No to sobie wymyśliłeś, nie o to pytał@lukiiiii .

Chodziło mi o ogół, może być więcej ludzi zainteresowanych tematem... pisali ze chodzą bez akumulatorów a tu nie ma sieci (gniazdka) w pobliżu ani słonka i oczywiście prądu z inwertera.
    zuzel2
    Level 11  
    lukiiiii wrote:

VOLT sinusPRO-2000S 1400W/2000W 24V/230V
    nigdzie nie mogę znaleźć , może jakieś namiary lub coś podobnego co jest dostępne
    msr99
    Level 18  
    krzywy1 wrote:
    Akurat o firmie Volt nie mam najlepszego zdania. Easun też nie bardzo. Jedno i drugie miałem i odesłałem.

co do Volt zgoda. Co do tanich off grid falowników z Chin to chyba nie ma modelu "idealnego". ktoś pisał w jakimś watku ze one średnia działają jednocześnie PV/grid/baterie ..
    a co w końcu wybrałeś?
    krzywy1
    Level 24  
    msr99 wrote:
    krzywy1 wrote:
    Akurat o firmie Volt nie mam najlepszego zdania. Easun też nie bardzo. Jedno i drugie miałem i odesłałem.

co do Volt zgoda. Co do tanich off grid falowników z Chin to chyba nie ma modelu "idealnego". ktoś pisał w jakimś watku ze one średnia działają jednocześnie PV/grid/baterie ..
    a co w końcu wybrałeś?

MPP Solar, produkcja Tajwan. Jest naprawdę dobre wykonany. Nie ma się do czego przyczepić. Z zakupu jestem zadowolony. Tak jak pisałem chodzi mnie już kilka lat bezproblemowo.
    Maverick73
    Level 31  
    Na Volta ogólnie tez nie mogę narzekać. Mam 1000S i też chodzi u mnie non stop parę ładnych lat i ... służy jako dobieracz prądu z sieci do akumulatorów (nagły spadek napięcia w trakcie gwałtownego dużego poboru) jak i ładowarka aku, oczywiście po lekkiej modyfikacji. Poza tym cały piec C.O z pompami jest pod jego dozorem :)
    A chciałem go sprzedać ale pomyślałem ze będzie dobry do pieca C.O. Z czasem wyszło ze w mojej elektrowni ma dużo więcej funkcji do ogarnięcia.
    krzywy1
    Level 24  
    Maverick73 wrote:
    Na Volta ogólnie tez nie mogę narzekać. Mam 1000S i też chodzi u mnie non stop parę ładnych lat i ... służy jako dobieracz prądu z sieci do akumulatorów (nagły spadek napięcia w trakcie gwałtownego dużego poboru) jak i ładowarka aku, oczywiście po lekkiej modyfikacji. Poza tym cały piec C.O z pompami jest pod jego dozorem :)
    A chciałem go sprzedać ale pomyślałem ze będzie dobry do pieca C.O. Z czasem wyszło ze w mojej elektrowni ma dużo więcej funkcji do ogarnięcia.

W Volcie właśnie dużo funkcji brakuje. W MPP Solar jest praktycznie wszystko co potrzeba i solidniejsze wykonanie, inna jest kultura pracy. U mnie na wejściu może być do 450V. To daje dużo większe możliwości rozbudowy niż tylko bicie w górę amperów przy 12V, co samo w sobie nie jest zbyt bezpieczne i generuje koszty oraz większe straty.
    Maverick73
    Level 31  
    To się zgadza ze ustawienia ma ubogie ... baaa można powiedzieć ze ich wcale nie ma, ale ... to sprytna maszynka jak się ją potrafi wykorzystać.

Co do 12V myślę ze są plusy jak i minusy jak każdego innego napięcia.
    msr99
    Level 18  
    krzywy1 wrote:
    MPP Solar, produkcja Tajwan. Jest naprawdę dobre wykonany.

patrzac na nie to wyglada jak 99% z Ali..pytanie kto od kogo kopiuje..
    zuzel2
    Level 11  
    lukiiiii wrote:

z moich info wynika że w razie braku z paneli pobierają z aku nie z sieci
    i bez akumulatora pracować nie mogą to tak jakby typowy ups
    to się dowiedziałem u sprzedawcy
    jeśli jestem w błędzie proszę poprawcie i poprzyjcie dowodami
    pozdro

Dodano po 10 [minuty]:

rokbok wrote:
    lukiiiii wrote:
    Czy wyżej pokazane inwertery w razie za słabej mocy z PV dobierają prąd z sieci AC

lukiiiii wrote:

lukiiiii wrote:

3 X tak.

z tego co powiedział sprzedawca raczej jesteś w błędzie
    3Xnie
    solar ładuje aku
    pobiera prąd z aku
    bez aku nie pracuje
    jak masz inne info chętnie poczytam
    pozdro
    msr99
    Level 18  
    Sa rozne modele. Ten mpp solar przynajmniej ma jakieś konkretne data sheet i piszą że niektóre mogą pracować bez baterii
    krzywy1
    Level 24  
    msr99 wrote:
    krzywy1 wrote:
    MPP Solar, produkcja Tajwan. Jest naprawdę dobre wykonany.

patrzac na nie to wyglada jak 99% z Ali..pytanie kto od kogo kopiuje..

Miałeś, masz jakikolwiek inwerter?
    Wejdź Kolego na tą stronę i poczytaj i sam wyciągnij wnioski.
    https://www.mppsolar.com/v3/

Dodano po 5 [minuty]:

zuzel2 wrote:
    lukiiiii wrote:

z moich info wynika że w razie braku z paneli pobierają z aku nie z sieci
    i bez akumulatora pracować nie mogą to tak jakby typowy ups
    to się dowiedziałem u sprzedawcy
    jeśli jestem w błędzie proszę poprawcie i poprzyjcie dowodami
    pozdro

Dodano po 10 [minuty]:

rokbok wrote:
    lukiiiii wrote:

lukiiiii wrote:

lukiiiii wrote:

3 X tak.

z tego co powiedział sprzedawca raczej jesteś w błędzie
    3Xnie
    solar ładuje aku
    pobiera prąd z aku
    bez aku nie pracuje
    jak masz inne info chętnie poczytam
    pozdro

@zuzel2 niestety to Ty jesteś w błędzie. Człowiek inteligentny zauważy, że MPP Solar produkuje rożne modele inwerterów i niektóre mają opcję pracy bez baterii, co nie znaczy że nie muszą mieć zasilania np z pv. Mam ci nagrać filmik żebyś uwierzył, a nie klepał o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia?
    W inwerterach Volt tego nie znajdziesz.

Dodano po 4 [minuty]:

Maverick73 wrote:

Jak myślisz ... wszystko produkują chińczyki a reszta tylko daje naklejki czy tabliczki znamieniowe firmy.

Zgadza się, zawsze ktoś od kogoś kopiuje , tylko niektóre firmy robią produkty porządnej jakości, czego nie można powiedzieć o Volcie czy GreenCell.
    Maverick73
    Level 31  
    krzywy1 wrote:
    czego nie można powiedzieć o Volcie czy GreenCell

Nie wiem czy celowo to piszesz ze wiesz ze ja używam, czy masz doświadczenie z tymi firmami.
    Ja skoro używam to mam doświadczenie i powiem Ci ze jestem jak na razie mile zaskoczony, ze się nic nie psuje, nic nie resetuje, nic nie alarmuje, ani się nie zapaliło czy odleciało robiąc dziurę w dachu....

Miałem podobne urządzenia jakiś tam marek jak chiński krzak (nawet sławnych na Ali) i jak nie wyło, to się resetowało a 15V to już była bariera nie do przejścia, zaznaczając ze Epever tracer ma fabrycznie ustawione zabezpieczenie ładowania na 16V. Teraz Ci powiem ze te dwie kiepski marki robią u mnie robotę, których inne nie potrafiły albo ja ich nie potrafiłem ogarnąć....
    krzywy1
    Level 24  
    Maverick73 wrote:
    krzywy1 wrote:

Nie wiem czy celowo to piszesz ze wiesz ze ja używam,

A niby w jakim celu? Bo nie rozumiem. Po prostu to są kiepskie produkty, i to nie jest tylko moje zdanie. Masę złych opinii można znaleźć w internecie. A Ty dalej piejesz jaki to Volt jest super.
    Maverick73 wrote:

Ja skoro używam to mam doświadczenie i powiem Ci ze jestem jak na razie mile zaskoczony, ze się nic nie psuje, nic nie resetuje, nic nie alarmuje, ani się nie zapaliło czy odleciało robiąc dziurę w dachu....

Twoja instalacja jest niebezpieczna, już kilka osób o tym pisało. Pójście w 12V i prąd jak ze spawarki, rzędu do 100A, bo tak wynika z Twoich postów to proszenie się o kłopoty. I tu nie ma nic do rzeczy, że do tej pory było ok.
    Maverick73 wrote:
    krzywy1 wrote:

czy masz doświadczenie z tymi firmami.

Tak, mam, pisałem to już, ale chyba niedokładnie czytasz posty, miałem Volta i po przyjrzeniu się jak to działa szybciutko odesłałem. O Greencell jest temat na elektrodzie, poczytaj. Dużo negatywnych opinii.
    Maverick73
    Level 31  
    krzywy1 wrote:
    Masę złych opinii można znaleźć w internecie. A Ty dalej piejesz jaki to Volt jest super.

Masę złych jak i dobrych. Jak bym miał patrzeć na opinie to się okaże ze nie kupię żadnego sprzętu. Twoja zalecana firma ma 100% pozytywów ze tak o niej piejesz ? Ciekawe dlaczego zatem ludzie kupują inne produkty innych producentów.
    Volt nie zawiódł mnie, więc dlaczego mam pisać coś na firmę skoro jestem zadowolony... dla rozrywki?

krzywy1 wrote:
    Twoja instalacja jest niebezpieczna

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D Myślę ze tutaj tyle w temacie ...

krzywy1 wrote:
    miałem Volta i po przyjrzeniu się jak to działa szybciutko odesłałem.

Ty to profesjonalista więc i sprzęt jak najbardziej PRO się należy, ale laik co tylko chce prąd bez wchodzenia w szczegóły działania... Volt zły? Może kiedyś tez będę profesjonalistą w PV to sobie zmienię na MPP Solar... będzie dobra kultura pracy a co...