Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór falownika do szlifierki - silnik 1,1 kW 400V - czy to dobre połączenie?

wojtekg1983 03 Mar 2022 13:45 432 10
    wojtekg1983
    Level 7  
    Witam posiadam taką szlifierkę Dobór falownika do szlifierki - silnik 1,1 kW 400V - czy to dobre połączenie?
    Chcę do niej kupić taki falownik
    Dobór falownika do szlifierki - silnik 1,1 kW 400V - czy to dobre połączenie?
    Mam pytanie to będzie dobrze działać, czy szukać innego
    madamsz1
    Level 39  
    Nie wiem, nawet nie mogę znaleźć co to jest, żeby nie było jak tu gdzieś ostatnio ktoś kupił cos podobnego tylko bezpośrednio z Chin i nawet nie było możliwości ustawienia parametrów silnika.
    madamsz1
    Level 39  
    Może ktoś się jeszcze wypowie, ale ja w instrukcjach nic nie wiedzę. Jak dla mnie te VECTOR-A to chyba takie uproszczenie w stylu włącz/wyłącz poreguluj obroty. No i nic nie mogę o nich znaleźć. Ten niebieski z początku myślałem że to Gozuk, ale... :) no nie, a instrukcja też uboga i nie wiele w niej jest. Może te sprzęty teraz to takie inteligentne, że popatrzą na silnik i już wiedzą że to 2950 obrotów :D.
    Ale myślę, że jadą z nimi jeżeli chodzi o cenę i są uproszczeniem na tyle ile się da.
    Poczekajmy, może ktoś ma z nimi jakieś obycie i coś podpowie i wytknie mi :) że się jednak czepiam.
    wojtekg1983
    Level 7  
    Pewnie kupię ten niebieski, zrobiłem szlifierkę taśmowa i muszę zmniejszyć obroty, bo 2900 to masakra
    wojtekg1983
    Level 7  
    Mam szlifierkę stołowa (1zdjecie) i zrobiłem z niej taśmowa, ale silnik ma za wysokie obroty. Uruchamianie jej jest niebezpieczne, zaraz Ci zdjęcie wyśle
    SebPab
    Level 17  
    wojtekg1983 wrote:
    Mam szlifierkę stołowa (1zdjecie) i zrobiłem z niej taśmowa, ale silnik ma za wysokie obroty. Uruchamianie jej jest niebezpieczne, zaraz Ci zdjęcie wyśle

A co z momentem?
    Może lepszym rozwiązaniem byłby reduktor mechaniczny?
    Wojciech.
    Level 36  
    wojtekg1983 wrote:
    Mam szlifierkę stołowa (1zdjecie) i zrobiłem z niej taśmowa, ale silnik ma za wysokie obroty.

I o ile chcesz zredukować obroty?
    wojtekg1983
    Level 7  
    Ooo super takiej odpowiedzi potrzebowałem