Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Frezarka strugarka jak połączyć

Gregorowski 04 Mar 2022 17:44 330 7
    trojan 12
    Level 38  
    Pytanie tylko po co- nie lepiej założyć drugi silnik, będzie bezpieczniej.
    Lisek64
    Level 29  
    Wałek strugarki - pasek na napinacze od strony obudowy - wałek frezarki . Jak zauważył trojan12 nie jest to bezpieczne rozwiązanie , ponieważ pracują obydwa wałki na raz . No i łożyska na napinaczach najlepsze lata mają za sobą (zapewne zatarte ) nie wspominając o samym pasku
    Gregorowski
    Level 3  
    Lisek64 wrote:
    Wałek strugarki - pasek na napinacze od strony obudowy - wałek frezarki . Jak zauważył trojan12 nie jest to bezpieczne rozwiązanie , ponieważ pracują obydwa wałki na raz . No i łożyska na napinaczach najlepsze lata mają za sobą (zapewne zatarte ) nie wspominając o samym pasku

Nie bardzo rozumiem wałek strugarki chodzi poziomo a wałek frezarki pionowo i jak ten pasek ma być połączony ze strugarką nie wiem może jakieś części mi brakuje aby przykręcić do walka strugarki. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to na wałek od strugarki jest na górę osłona/co to jest ten trojan12 bo nie znam się na tym
    wodzu_1
    Level 25  
    Gregorowski wrote:
    trojan12

Jest autorem postu #2.
    trojan 12 wrote:
    Pytanie tylko po co- nie lepiej założyć drugi silnik, będzie bezpieczniej.
    Gregorowski
    Level 3  
    Sorry nie doczytałem z trojan12 🙈
    To jest oryginalne połączenie sprzętu strugarka frezarka tylko nie bardzo wiem jak to ma być razem połączone może jakieś adapter tam idzie?
    Lisek64
    Level 29  
    Napisałem Ci jak masz założyć . Pasek na napinaczach (tych zardzewiałych rolkach ) zmienia pionowy kierunek z wałka struga na poziomy na napęd wałka freza . Jak tego nie ogarniasz , to zrób sobie pętlę ze sznurka , weź 3 ołówki i ustaw je jak na drugim zdjęciu :-)
    marek49ae
    Level 24  
    Lisek64 wrote:
    Jak zauważył trojan12 nie jest to bezpieczne rozwiązanie , ponieważ pracują obydwa wałki na raz
    To jest fabryczne rozwiązanie, jest jeszcze fabryczna "przykrywka" na wałek strugarki, przykładnica-culaga ma być od strony strugarki, a operator pracuje tylko przy frezarce. Napinanie paska odbywa się poprzez opuszczanie- podnoszenie stołu od grubościówki. Jest to bardzo fajna maszyna dla majsterkowiczów, sam posiadam od kilkunastu lat.