Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Technics SU-V45A - Problemy z działaniem jednego kanału

Qba999 06 Mar 2022 14:20 1512 58
NDN
    Qba999
    Level 6  
    Witam, posiadam wzmacniacz Technics SU-V45A, do niego mam podłączone dwa zestawy kolumn, Altus 110 i Dynamic Speaker HX70.

Co jakiś czas zawieszał mi się to lewy to prawy kanał, wystarczyło puknięcie w głośnik niskotonowy i wszystko wracało do normy.
    Kot mi uszkodził głośnik średniotonowy w Altusach, więc wymieniłem komplet. Po wymianie usterka zniknęła, za to okazało się, że w drugim zestawie odkleiło się zawieszenie w głośniku niskotonowym, znów - wymieniłem komplet. Jak kupowałem głośniki, Pan, który mi je sprzedawał (Wolumen, serwis Tonsila - Elton) podpowiedział, żeby wymienić kondensatory w Altusach (w starych elektrolity wysychały), więc wlutowałem nowe (takie same parametry), sprawdziłem stare multimetrem, rzeczywiście nie trzymały niczego.

I teraz jest najważniejszy punkt - jak już ogarnąłem wszystkie powyższe problemy, to zaczął się (albo uwidocznił) problem ze wzmacniaczem. Co jakiś czas lewy kanał przestaje działać lub gra bardzo cicho (czasem prawy), wyczyszczenie potencjometru nic nie dało, sprawdzałem kable i nic. Do wzmacniacza mam podłączony PC do aux przez jack/cinch i tak samo ps5 pod CD. Niezależnie, ile podkręcam głośność na wzmacniaczu nic się nie zmienia, ale jak podkręcam w komputerze głośność w granicach 88-95% głośnik zaczyna trzeszczeć i potem zaczyna grać normalnie. Na ps5 raz przestaje grać, a potem wraca co normy, ps5 nie mogę sterować głośnością.
    Myślałem, że źle wlutowałem kondensatory, wymieniłem tylko w jednej parze (Altusach), po przełączeniu zestawu tylko na HX70 (tu nic nie ruszałem, oprócz wymiany głośników niskotonowych), problem nadal pozostaje. Czytałem na forum, że to może być jakiś przekaźnik załączający kolumny, ale nie mam pojęcia, jak to wygląda i jak się za to zabrać. Głośniki były wymienione na oryginalne Tonsila dedykowane do modeli.

Proszę o podpowiedzi. Dziękuję.
  • NDN
    gorki73
    Level 39  
    Qba999 wrote:
    Czytałem na forum, że to może być jakiś przekaźnik załączający kolumny, ale nie mam pojęcia, jak to wygląda i jak się za to zabrać.
    Witam, przesyłam jak wyglądają takie przekaźniki na przykładzie innego wzmacniacza. Najlepiej odkręć obudowę i zrób zdjęcia, będzie łatwiej szukać. Poza tym myślę, że coś jest jednak nie tak z potencjometrem lub z lutami, które należałoby również poprawić, aby nie było zimnych połączeń.
    Qba999
    Level 6  
    Zdjęcia w załączeniu.
    Zapomniałem jeszcze o innej sprawie, na wyjściach z głośników lewych mam podłączone prawe głośniki i drugie na odwrót. Sprawdzałem kilka razy przed podłączeniem, tak - gra na odwrót.

gorki73
    Level 39  
    Qba999 wrote:
    na wyjściach z głośników lewych mam podłączone prawe głośniki i drugie na odwrót
    Dal wzmacniacza to nie ma najmniejszego znaczenia. Tu masz ten przekaźnik :

Wg. mnie jest sprawny, po tym co piszesz, ale nie zawadzi poprawić na nim luty i wokół niego. Bardziej zainteresowałbym się potencjometrem, tam też poprawiłbym luty, lub nawet wyciągnął i dokładnie go zmierzył i przeczyścił:

No i bym zapomniał, sprawdź też i przeczyść potencjometr od balansu ...
    Qba999
    Level 6  
    Z lutowaniem sobie poradzę, jak to zmierzyć? trzeba go wylutować do zmierzenia? sprawdzać na włączonym czy wyłączonym wzmacniaczu, przepraszam że pytam ale zupełnie na tym się nie znam. Mam multimetr, ale nie wiem jak do użyć :( Mam też spray do czyszczenia potencjometrów. Technics SU-V45A - Problemy z działaniem jednego kanału
    SlawekKedra
    Level 43  
    Najpierw wyczyść styki przekaźnika. Jest to prosta operacja ale nie wiem czy uda się go rozebrać bez wylutowania. Musisz sobie go dokładnie obejrzeć aby przekonać się jak on jest zbudowany i czy da się zdjąć obudowę bez wylutowywania.
    Qba999
    Level 6  
    Nowy objaw: podczas używania przełącznika CD (tu jest podłączona konsola) przestał grać prawy kanał, wyjąłem wzmacniacz z półki, odłączyłem cinch od działającego kanału, po podłączeniu przestał grać i zaczął grać drugi, lepiej - nóżka wzmacniacza zsunęła się z kabla, lekko uderzył w podłogę i nastała cisza, dopiero było coś słychać, jak mocno podkręciłem potencjometr. Zasymulowałem taki sam lekki upadek, jak spadł z kabla (dosłownie max 0,5 cm) prawy kanał wrócił i nic poza tym. Po przełączeniu na PC (jest pod AUX podłączony) wszystko po staremu, trzeba rozkręcić niedziałający kanał do ok 90%, zatrzeszczy i wszystko działa. 8-O 8-O 8-O
  • NDN
    SlawekKedra
    Level 43  
    Ok, tam może być kilka różnych usterek związanych z przełącznikami, zimnymi lutami itp. ale pierwsze co należy zrobić to przeczyścić przekaźnik dlatego że musimy mieć pewność że wyjscia wzmacniacza są połączone z głośnikami w sposób pewny. Dopiero kiedy to połączenie będzie pewne, będziemy słyszeć co się dzieje np. w przedwzmacniaczu czy gdziekolwiek indziej przed przekaźnikiem.
    Qba999
    Level 6  
    Ok, jutro się nim zajmę, mam nadzieję że bez lutowania, bardzo dużo trzeba rozłączyć żeby dojść do dołu płyty.
    gorki73
    Level 39  
    Qba999 wrote:
    bardzo dużo trzeba rozłączyć żeby dojść do dołu płyty.
    Kolego wierz mi, ale to nie jest dużo :) ale do rzeczy, sprawdź czy jest możliwość odkręcenia spodniej części płyty. Niektóre wzmacniacze mają taką możliwość, dostania się do spodniej części płytki drukowanej bez wyciągania i odkręcania wszystkiego. W instrukcji serwisowej jest to ukazane co do śrubki jak wygląda budowa obudowy/ramy tzw. Chassis.
    Qba999
    Level 6  
    gorki73 wrote:
    Qba999 wrote:
    bardzo dużo trzeba rozłączyć żeby dojść do dołu płyty.
    Kolego wierz mi, ale to nie jest dużo :) ale do rzeczy, sprawdź czy jest możliwość odkręcenia spodniej części płyty. Niektóre wzmacniacze mają taką możliwość, dostania się do spodniej części płytki drukowanej bez wyciągania i odkręcania wszystkiego. W instrukcji serwisowej jest to ukazane co do śrubki jak wygląda budowa obudowy/ramy tzw. Chassis.

Niestety nie da się otworzyć od dołu obudowy, płyta jest przykręcona 4 śrubkami, ale żeby dostać się do dolnej części trzeba więcej niż myślałem :(. Rozumiem gorki73 że to może lub nie jest dużo, ale chyba nie na moje siły. Może przez weekend dojrzeję do tego żeby to rozebrać i nic więcej nie uszkodzić.

Tern potencjometr to widzę że chyba będzie łatwiej sprawdzić. Jak go zmierzyć multimetrem?
    gorki73
    Level 39  
    Qba999 wrote:
    Rozumiem gorki73 że to może lub nie jest dużo, ale chyba nie na moje siły.
    Kolego nie miałem nic złego na myśli. Elektronika to Wiedza pot, krew i łzy :) Walcz nie poddawaj się, a zdobędziesz jakieś doświadczenie, każdy się uczy ja również i pewnie Koledzy z Forum także...

Dodano po 1 [minuty]:

Qba999 wrote:
    Tern potencjometr to widzę że chyba będzie łatwiej sprawdzić. Jak go zmierzyć multimetrem?
    Tak na multimetrze jak najbardziej. Proponuję go wylutować i wtedy kręcąc trzpieniem/gałką można sprawdzić jak zmienia się jego rezystancja, na jego wyprowadzeniach/nóżkach.
    Qba999
    Level 6  
    Qba999 wrote:
    Tak na multimetrze jak najbardziej. Proponuję go wylutować i wtedy kręcąc trzpieniem/gałką można sprawdzić jak zmienia się jego rezystancja, na jego wyprowadzeniach/nóżkach.[/quote]

Dziad siedzi na 6 nóżkach i czymś jeszcze :( Jak szukałem w Internecie powinien mieć 3 nóżki. Jak to zmierzyć? Pewnie bez lutowania nie da się sprawdzić :(. Cały czas się uczę, ale chyba muszę zacząć od zupełnych podstaw. Jak na razie bawię się z prostym lutowaniem i sprawdzam, co może multimetr.

Chyba do odlutowania tego muszę kupić coś, co odsysa luty (nie wiem, jak fachowo to się nazywa), stojak do trzymania płytek i widziałem, że jakimś płynem podlewają luty - ale jeszcze nie wiem, czy jest sens kupować na moim poziomie zaawansowania.

Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, dlaczego na PC podłączonym pod aux tracę lewy kanał, a ps podłączone pod CD prawy (nie jest to wina kabli.

Technics SU-V45A - Problemy z działaniem jednego kanału Technics SU-V45A - Problemy z działaniem jednego kanału

Update: teraz na obu AUX i CD straciłem (gra bardzo cicho) prawy kanał 8-O :shocked!:
    gorki73
    Level 39  
    Qba999 wrote:
    Chyba do odlutowania tego muszę kupić coś, co odsysa luty (nie wiem, jak fachowo to się nazywa)
    To się nazywa odsysacz. A powiedz mi ile na podstawowe narzędzia chcesz przeznaczyć? Pytam, ponieważ, ażeby Ci coś polecić to musielibyśmy coś wiedzieć.
    Qba999 wrote:
    Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, dlaczego na PC podłączonym pod aux tracę lewy kanał, a ps podłączone pod CD prawy
    a schemat masz do tego wzmacniacza, bo samo patrzenie na ścieżki, to już jak będziesz Guru Elektroniki. Ps. Kiedyś widziałem niewidomego elektronika, który schematy miał w głowie, coś niebywałego...
    Qba999
    Level 6  
    gorki73 wrote:
    Qba999 wrote:
    Chyba do odlutowania tego muszę kupić coś, co odsysa luty (nie wiem, jak fachowo to się nazywa)
    To się nazywa odsysacz. A powiedz mi ile na podstawowe narzędzia chcesz przeznaczyć? Pytam, ponieważ, ażeby Ci coś polecić to musielibyśmy coś wiedzieć.

Coś sensownego, jak na razie mam stację z Lidla z ustawieniem temperatury do 400 stopni, z możliwością ustawiania jej co stopień i multimetr, który widzisz na zdjęciu, precyzyjne śrubokręty itp. Poza tym oczywiście inne narzędzia, ale raczej do innych zastosowań :)

Qba999 wrote:
    Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, dlaczego na PC podłączonym pod aux tracę lewy kanał, a ps podłączone pod CD prawy
    a schemat masz do tego wzmacniacza, bo samo patrzenie na ścieżki, to już jak będziesz Guru Elektroniki. Ps. Kiedyś widziałem niewidomego elektronika, który schematy miał w głowie, coś niebywałego...

Szukam, według forum elektrody jest gdzieś na stronie www.elektroda.pl, ale wyszukiwarka znajduje mi tylko posty, nie pliki.
    Qba999
    Level 6  
    Bardzo dziękuję :please:

Dostałem lekkiego oczopląsu :shocked!: mam lekturę na najbliższy rok :D
  • Helpful post
    gorki73
    Level 39  
    Proponuję kup sobie książkę np. taką "Wzmacniacze audio. Poradnik konstruktora" -Jerzego Gołaszewskiego tam małymi krokami można zacząć rozumieć schematy wzmacniaczy i poza tym jest tam dużo informacji dotyczących doboru elementów. Jest również ksiązka Macieja Feszczuka - "Wzmacniacze elektroakustyczne"
    Qba999
    Level 6  
    gorki73 wrote:
    Proponuję kup sobie książkę np. taką "Wzmacniacze audio. Poradnik konstruktora" -Jerzego Gołaszewskiego tam małymi krokami można zacząć rozumieć schematy wzmacniaczy i poza tym jest tam dużo informacji dotyczących doboru elementów. Jest również ksiązka Macieja Feszczuka - "Wzmacniacze elektroakustyczne"

Dziękuję, poszukam tej literatury.

Znalazłem Twój wpis na temat zmiany tego potencjometru na RSLED2X100KB. Jak się da to go odszukam i wlutuję go. Wzmacniacz kilka lat temu był w serwisie w Wawie, problem był wtedy z włącznikiem i trzeszczącym potencjometrem, włącznik rzeczywiście wymienili (widać lutowanie), ale potencjometr musieli tylko próbować czyścić*. Nie ma żadnych śladów po lutowaniu. Dopiero dzisiaj to zauważyłem. Wtedy zupełnie się nie interesowałem elektroniką i stwierdziłem, że to są profesjonaliści i wiedzą, co robią. Dzisiaj lubię wiedzieć, co i jak kto robi. W innych dziedzinach mi to bardzo pomogło.
    *Potencjometr po naprawie trochę trzeszczał, ale znacznie mniej, więc uznałem, że profesjonaliści itd...
  • Helpful post
    gorki73
    Level 39  
    Qba999 wrote:
    Znalazłem Twój wpis na temat zmiany tego potencjometru na RSLED2X100KB.
    Jak go będziesz podmieniał to tam jest taka z tyłu blaszka z odgiętą nóżką, przełóż ją do nowego. Ta nóżka uziemia obudowę potencjometru jak się nie mylę, nie służy tylko do montażu.
    Qba999
    Level 6  
    Popracuję nad tym w przyszły weekend
    Qba999
    Level 6  
    100% potencjometr, dobrałem się do niego od nóżek, spray do potencjometrów, sporo kręcenia i wszystko działa. Na razie, zamówiony jest drugi, dalej zobaczymy czy nie skończy się na wymianie.

Będę pisać o zmianach.

Dziękuję za pomoc :) gorki73 książki zamówione :)

Dodano po 7 [godziny] 32 [minuty]:

Dobra, bez lutowania się nie obejdzie. Jaki odsysach cyny polecacie? Taki do 100 zł, czy lepiej użyć plecionki miedzianej?
    SlawekKedra
    Level 43  
    Plecionka jest tańsza czy nawet darmowa jeśli masz odpowiedni przewód ale niezbędna jest kalafonia gdyż bez niej cyna nie ''wsiąknie'' w plecionkę.
    Qba999
    Level 6  
    Kalafonie mam, taką w opakowaniu jak pasta do butów
  • Helpful post
    SlawekKedra
    Level 43  
    Jako plecionkę możesz użyć jakiegokolwiek przewodu typu linka który składa się z wielu cienkich drucików. Im cieńsze tym lepiej. Trzeba je najpierw nasączyć stopioną kalafonią a potem przyłożyć do punktu który chce się odessać i podgrzać lutownicą aż cyna zostanie wessana w plecionkę.
    Qba999
    Level 6  
    SlawekKedra wrote:
    Jako plecionkę możesz użyć jakiegokolwiek przewodu typu linka który składa się z wielu cienkich drucików. Im cieńsze tym lepiej. Trzeba je najpierw nasączyć stopioną kalafonią a potem przyłożyć do punktu który chce się odessać i podgrzać lutownicą aż cyna zostanie wessana w plecionkę.

Widziałem na YT że przed ściąganiem nakładają flux, czy to do lutownicy czy nagrzewnicy?
  • Helpful post
    SlawekKedra
    Level 43  
    Pewnie da się to zrobić różnymi sposobami. Ja nasączałem kalafonią linkę. Działało to dośc dobrze.
    Qba999
    Level 6  
    Update:

Przelutowanie i czyszczenie potencjometru niewiele pomogło :(

Zastanawia mnie jeszcze sam selektor aux/cd jest raz głośniej raz ciszej, ale i tak poziom głośności nie wraca do normy.

Gotowy na weekend :)
  • Helpful post
    gorki73
    Level 39  
    Qba999 wrote:
    Zastanawia mnie jeszcze sam selektor aux/cd jest raz głośniej raz ciszej,
    Witaj, widzę, że Kolega się przygotował, to bardzo ładnie. Czyli w weekend lutujesz nowy potencjometr, to również przejrzyj ten selektor, spróbuj go wyczyścić jak się da i poprawić luty. Będziemy w kontakcie.
    SlawekKedra
    Level 43  
    A jak nic nie pomoże to wyczyść styki przekaźnika