Mam inwerter Fronius Gen24 + magazyn BYD. Jak doładować magazyn energii gdy nie ma zasilania z energetyki i nie ma produkcji PV (np jak na początku grudnia 2021 przez tydzień panele przykryte śniegiem). Rozumiem że można dom zasilać z agregatu prądotwórczego, ale po co ma on pracować 24h, skoro może tylko kilka godzin w międzyczasie doładować magazyn. Fronius nie przewiduje pracy gdy zasilaniem jest wyłącznie agregat. Fronius na 1f zasilania nie wystartuje, a przy agregacie 3f i podłączonym falowniku Froniusa kończy się to uszkodzeniem agregatu wg ich supportu, bo dla falownika nie wystarczy 230V i 50Hz, falownik wpływa na inne paramerty zasilania.
Jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje się być agregat 1f + przetwornica ac/dc na wysokie napięcie np 300Vdc (dostępne na alliexpress) i podpięcie dc w miejsce paneli foto. Inwerter dostałby napięcie stałe i traktowałby jako praca PV i mógłby zasilać dom i doładowywałby magazyn. I mam pytanie czy to ma sens, czy są jakieś zagrożenia takiego rozwiązania
Jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje się być agregat 1f + przetwornica ac/dc na wysokie napięcie np 300Vdc (dostępne na alliexpress) i podpięcie dc w miejsce paneli foto. Inwerter dostałby napięcie stałe i traktowałby jako praca PV i mógłby zasilać dom i doładowywałby magazyn. I mam pytanie czy to ma sens, czy są jakieś zagrożenia takiego rozwiązania