Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres Dolce Gustro Krups leci woda, kawa nie.

Lecho_1 07 Mar 2022 03:49 345 1
    Lecho_1
    Level 2  
    Dzień dobry. Dostałem używany ekspres do kawy Dolce Gusto Krups jakiś starszy model(prawdopodobnie Piccolo KP1006 ). Otóż od pierwszej próby włączenia, słychać było prace ale nic nie wylatywało. Próbowałem odpowietrzać z wkładaniem i wyciąganiem zbiornika i dalej nic. Następnie spróbowałem przeczyścić ten ostry element który nakłuwa kapsułki, wtedy już zwróciło moją uwagę to że kapsułka jest wilgotna, czyli woda musiała jakoś się tam dostać. Fakt że ta igła była niedrożna od kamienia, więc przeczyściłem ją szpilką(ekspres nie posiadał tej igły w zestawie). Lecz dalej nic, kilkadziesiąt razy wkładanie i wyciąganie zbiornika z wodą też nic(później jakby zaczął znacznie głośniej pracować). postanowiłem jeszcze raz zbadać ten element z igłą, narzędzie już odłożyłem więc próbowałem zwolnić blokadę spinaczem biurowym, ku mojemu zdziwieniu gdy raz mocniej docisnąłem go do tej dziurki z igłą ale jeszcze bez zwolnienia blokady z przeczyszczonej igły trysnął strumień wody, lecz po ponownym sprawdzeniu i zamontowaniu dalej nic. Postanowiłem wyjąć ten element i sprawdzić czy woda poleci, no i zaczęła lecieć gorąca jak z kranu dużej mocy, po włożeniu części do nakłuwania kapsułek(niestety nie znam się na ekspresach ani nazewnictwie tych elementów). W czym problem i czy jakoś można temu zaradzić?

EDIT. Czytałem że wymiana płytki może załatwić problem, lecz wolałbym się upewnić, żeby nie kupować na darmo. I czy taki ekspres można spokojnie odkamienić octem z wodą lub kwaskiem jak czajniki czy może to coś uszkodzić wewnątrz?
    Lecho_1
    Level 2  
    Kupiłem nową płytkę lecz, nie mogę jej zamontować, tylna część pasuje lecz przednia nie chce się docisnąć, płytka na pewno nie ok, pewnie w środku jakiś zaczep zmienił swoje pierwotne położenie lecz nie chciałbym tam zbytnio grzebać żeby nie zaszkodzić.