Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falownik 3300TL-G3 1F Sofar, problem z mocą maksymalną / MPPT

blues1212 09 Mar 2022 07:44 1794 12
    blues1212
    Level 9  
    Cześć,
    to mój pierwszy post na forum więc przepraszam jeżeli opisałem coś nie do końca dobrze zgodnie z regulaminem.
    Jestem elektrykiem i dość dobrze zbadałem zależność jaka u mnie występuje.

Otóż mam moc zainstalowaną modułów 4,5kWp. Instalacja od południowego zachodu.
    W przypadku zupełnie bezchmurnego dnia np. wczoraj otrzymałem ładną krzywą z tym, że falownik osiągnął maksymalnie 2,9kVA o godzinie 12.
    Około godziny 13 wyłączyli prąd i falownik ruszył o dziwo z mocą maksymalną 3,3kVA przy takim samych warunkach oświetlenia. Podobna sytuacja zdarzała się już kilka razy. Inna sytuacja to podobnie jak wyżej bezchmurne niebo, jest 2,8kVA, przychodzi gruba chmura dosłownie na 10 sekund i po jej przejściu wchodzi 3,3kVA.
    Przypuszczam że ma to związek z MPP trackerem lub oprogramowaniem. W ustawieniach mam włączone skanowanie MPP z częstotliwością co 2 minuty. Gdzieś wyczytałem że przy skanowaniu falownik schodzi z mocą do 0 ale u mnie to nie występuje. Jak wyłączę skanowanie MPP w zasadzie nic się nie dzieje. Może to wina softu i powinien być aktualizowany?
    Poradźcie proszę czy ktoś się już z tym spotkał. Przy takim przewymiarowaniu instalacji oraz pełnym słońcu bez chmur sądzę że osiągnięcie 4500 x 0,73 = 3300 nie powinno być problemem, szczególnie jak mamy temperatury około 4-6 st. C.

Krzysztof.
    mipix
    Level 36  
    Słońce przesłaniane chmurami daje wytchnienie panelom a te zwyczajnie stygną co za tym idzie potrafią wykrzesać z siebie większą moc gdy zobaczą nowe słonko ale tylko do czasu gdy znów się zagrzeją. Sprawdzałem to kiedyś gdy chmury były w kratkę i oczom nie wierzyłem, że 4 letnia instalacja 3,1kWp która zwykle pracuje na 80% mocy, potrafiła w impulsie pokazać 3,5kW
    Jakbyś zastosował aktywne chłodzenie wodne tych paneli, to moc by znacznie wzrosła w upalne dni.
    blues1212
    Level 9  
    Falownik 3300TL-G3 1F Sofar, problem z mocą maksymalną / MPPT

Przesyłam wykres z wczoraj. Po zaniku napięcia pik trwał dość długo. Dziś od rana zmieniłem ustawienie (skanowanie MPP na OFF) i falownik w tym samym czasie idzie z mocą 30% większą. Może to być wynik oszronienia od rana. Na koniec dnia wrzucę cały wykres. Wygląda na to że dziś znowu będzie bezchmurne niebo.
    prose
    Level 35  
    blues1212 wrote:
    Dziś od rana zmieniłem ustawienie (skanowanie MPP na OFF) i falownik w tym samym czasie idzie z mocą 30% większą.
    Nie włącza skanowania bez zacienień.Grozi to uszkodzeniem MPPT falownika.
    blues1212
    Level 9  
    W załączeniu wykres z dziś. Generalnie wyłączenie skanowania MPP trackera nic nie zmieniło. Produkcja od rana była wyższa niż wczoraj bo był szron a dziś panele były czyste. Reszta dnia podobnie uzysk wczoraj 16kWp a dziś 17kWp.
    Dziś dostałem nowy soft z serwisu Sofar ale nie zadziałał. Jutro mam mieć nowy. Wgram aktualizację i dam znać czy coś się poprawiło.
    blues1212
    Level 9  
    Witam,
    sprawnie i szybko otrzymałem aktualizację falownika z serwisu Sofar. Aktualizacja zrobiona kilka dni temu.

Wnioski:

1. w słoneczne dni bez 1 chmury sprawdziłem, że ustawienie skanowania MPP trackera nie daje nic. Cień mam od rana przez 2 godziny. czy jest włączone czy wyłączone uzysk jest ten sam,
    2. uzysk przy aktualnych temperaturach od 0 do 13 st. C jest taki sam, napięcie z czasem nagrzewania się paneli opada jednak kilka stopni nie robi dużej różnicy (wiem że wiosna 5 st. i lato 35 st. będzie odczuwalne znacznie)
    3. słaby uzysk mojej instalacji wczesną wiosną jest wynikiem głównie tego że panele są pod kątem 18 st.. Mam porównanie bo 2 z 10 sztuk mam ustawione pod kątem 30% i późnym popołudniem to one odpowiadają za 70% uzysku energii (oczywiście są wpięte przez optymalizatory).

Mam nadzieję że latem jak słońce będzie wyżej uzyski będą lepsze. Na tę chwilę w 100% słoneczne dni mam 4kWh / 1kWp.
    W teorii latem uzysk powinien być większy niż przy kącie 30st.
    dawid_t
    Level 12  
    prose wrote:
    blues1212 wrote:
    Dziś od rana zmieniłem ustawienie (skanowanie MPP na OFF) i falownik w tym samym czasie idzie z mocą 30% większą.
    Nie włącza skanowania bez zacienień.Grozi to uszkodzeniem MPPT falownika.

Shadow MPPT oznacza tylko, że falownik szuka optymalnego punktu pracy w całym zakresie. Jeśli ta funkcja jest nieaktywna to zatrzyma się na pierwszej "górce" Skanowanie w całym zakresie (shadow) kosztuje trochę mocy.
    Co by Ci tam miało się uszkodzić?

Tu jest ładnie wyjaśnione Link
    blues1212
    Level 9  
    Co ciekawe pytanie o skanowanie MPPT zadałem w serwisie Sofara. Do tej pory nie udzielili mnie odpowiedzi, będę się przypominał.
    Po aktualizacji falownik miał domyślnie wyłączone skanowanie. Mam spore wątpliwości czy ta funkcja w falowniku działa poprawnie...
    Aktualnie mam wyłączone. Próbowałem to porównywać w różne dni słoneczne / z przechodzącymi chmurami i nie zauważyłem zmiany.
    LordZiemniak
    Level 13  
    Jaki soft otrzymałeś od serwisu? Wygrałeś działa? Podzielisz się? Ja mam teraz 3.0
    blues1212
    Level 9  
    Witam,

nie ma sprawy, mogę podesłać. Prośba o mail na jaki wysłać.
    lopr_pol
    Level 29  
    blues1212 wrote:
    Co ciekawe pytanie o skanowanie MPPT zadałem w serwisie Sofara. Do tej pory nie udzielili mnie odpowiedzi, będę się przypominał.
    Po aktualizacji falownik miał domyślnie wyłączone skanowanie. Mam spore wątpliwości czy ta funkcja w falowniku działa poprawnie...
    Aktualnie mam wyłączone. Próbowałem to porównywać w różne dni słoneczne / z przechodzącymi chmurami i nie zauważyłem zmiany.

Jak masz jedną i nie zacienianą połać to nic nie daje. Daje jak cień np. od komina wędruje po panelach.
    Dante_85
    Level 1  
    blues1212 wrote:
    Witam,

nie ma sprawy, mogę podesłać. Prośba o mail na jaki wysłać.

Jaka wersja firmware. Czy można prosić o przesłanie bądź udostępnienie?
    elektryk84ns
    Level 1  
    Witam czy mógłbym prosić o przesłanie firmware?