Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Tektronix
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz AVT 2762 (100W na MOSFET'ach) problem

doomelek 20 Sty 2008 16:00 119615 624
  • #301
    mskojon
    Poziom 31  
    To samo mówi za siebie, nie wierz wskazaniom tego omomierza. Jeśli na diodzie zenera nie pojawia się 12V to znaczy że koncówka się nie uruchamia. Ja radzę obejrzeć płytkę z każdej strony, pod lampką, czy nigdzie nie ma zwarć, następnie posprawdzaj czy dobrze polutowałeś elementy, nie wsadziłeś odwrotnie tranzystora a dopiero doszukuj się winy w uszkodzonych częściach. Jakim napięciem zasilasz ten wzmacniacz?
  • Tektronix
  • #302
    GilbertKce
    Poziom 10  
    Trafo 2x24 200W. Po wyprostowaniu ok 33V.
  • Tektronix
  • #303
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    To raczej nie ich wina, choć powinny mieć mniej (ja miałem taki przypadek ze miał kilka kilo ohm)
    Płytkę robiłeś sam czy kupowałeś gotową?

    +/-33 to trochę mało ale i tak powinno w zupełności wystarczyć do uruchomienia

    to może spróbuj „na palca” podłącz zasilanie przez rezystory ok.10-20ohm 0,25W na wyjście daj jakiś głośniczek ale lepiej taki niepotrzebny ale sprawny i dotknij palcem wejścia powinno buczeć / lub daj jakiś sygnał ale nie za durzy tylko taki żeby sprawdzić czy coś będzie słychać w głośniku jak będzie to walnięty jest miernik a nie wzmak.

    Ps. ale ja myślę że to jest jakieś zwarcie
  • #304
    GilbertKce
    Poziom 10  
    Witam, wzmacniacz gra no ale... bardzo zniekształca dźwięk. Wydaje mi się że jest to wina prądu spoczynkowego, który jest ustawiony na 15mA. Więcej się nie da, jest to już skrajne prawe położenie potencjometru(100ohm). Na DZ1 napięcie = 12V. Wzmacniacz nie chciał się uruchomić ponieważ... na odwrót wlutowałem zenerki :(. Ma ktoś pomysł odnośnie tego prądu spoczynkowego ? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :)
  • #305
    mskojon
    Poziom 31  
    Czy przypadkiem tranzystorki za bardzo się nie nagrzewają podczas ustawiania prądu spoczynkowego?
  • #306
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Wydaje mi się, że to jest wina tych rezystorów źródłowych, które mają jak podałeś ok. 6ohm wymień je na nowe, ale pamiętaj żeby skręcić potencjometr spowrotem zanim go potem włączysz
  • #307
    GilbertKce
    Poziom 10  
    Cytat:
    Czy przypadkiem tranzystorki za bardzo się nie nagrzewają podczas ustawiania prądu spoczynkowego?


    W ogóle się nie grzeją.
    Cytat:
    Wydaje mi się, że to jest wina tych rezystorów źródłowych, które mają jak podałeś ok. 6ohm wymień je na nowe, ale pamiętaj żeby skręcić potencjometr spowrotem zanim go potem włączysz

    Wymienione, dalej to samo :/ Macie jeszcze jakieś pomysły ?
    Edit:
    Tranzystory (MOSFET) są podłączone za pomocą cienkich przewodów do płytki, ok 10-15cm. Ale to chyba nie ma żadnego wpływu ?
  • #308
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    GilbertKce napisał:

    Tranzystory (MOSFET) są podłączone za pomocą cienkich przewodów do płytki, ok 10-15cm. Ale to chyba nie ma żadnego wpływu ?


    Wpływ ma, ale nie powinno mieć aż takiego…


    Sprawdź rezystor R7 <i napisz w ogóle jakiego dałeś
    Jakie diody dałeś w miejsce D2 i D3

    ps. sprawdź może jeszcze czy te kabelki sie grzeją.
  • #309
    GilbertKce
    Poziom 10  
    R7 jest OK, ma ok 98ohm(0,25W)
    D1 do D5 to 1N4148
  • #310
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Na pewno wszystkie tranzystory są wsadzone poprawnie??

    Sprawdź czy są dobre T3 i T4 i może jeszcze R10 i R11
  • #311
    irek2
    Poziom 40  
    Rozrzut napiec progowych mosfetow jest dosc znaczny i czasami tak sie zdaza ze nie da sie wyregulowac pradu spoczynkowego. Pol biedy jak nie chce wzrosnac bo zdazaja sie przypadki ze w lewym skrajnym polozeniu potencjometru juz plynie prad spoczynkowy i to bardzo znaczny. W tym przypadku jak prad sie reguluje od zera do maks tych 15mA to wystarczy zmniejszyc wartosc R7. Zakladam ze nie ma innych nieprawidlowosci.
  • #312
    flyradek
    Poziom 13  
    Witam. Powoli powoli zbieram się do budowy tego wzmacniacza. Jutro zrobie zasilanie, musze płytki wytrawić, a to już coś:) niestety sesja przygniata. Mam pare pytań. Czy jest sens dawać w zasilaniu:
    4x10000uF SAMWHA 50V
    + 2x 4700uF ELNA 50V
    + 2x 4700uF ELNA 63V

    bo takie mam(samwha nówki) i nie wiem czy same 4x10000 wystarczą na wzmacniacz stereo mostkowany(czyli 4 końcówki de fakto muszę złożyć). Czytałem że dobrze jest dawać różne pojemności razem, lepiej się takie coś sprawuje. W stopniu koncowym IRFP 250NPBF, kupiłem takie przeźroczyste podkladki mikowe za 30gr i paste termoprzewodzącą, jak poznać czy to są te "cienkie" :) tak jak w opisie avt. Trafo torroidalne 2x26V 300 W (nie pisze ile VA bo takie coś mi podał sprzedający). Nie mieli rezystorów 1kOhm to kupiłem 1,1kOhm, czy to nie przeszkodzi?
    Wiem że ogólnie trafo za słabe ale mi wystarczy. Tranzystory BC546A i BC556A (czy to A na końcu może być, były też wersje B) wszystko z TME
    Rozumiem że drugi przewód OUT należy wyproawdzić z masy tak?

    Pozdrawiam
  • #313
    irek2
    Poziom 40  
    4x10.000uF w zupelnosci Ci wystarczy. Nikt na swiecie nie daje roznych pojemnosci razem!! Po prostu wybiera sie dobre kondensatory o duzej pojemnosci i czasami bocznikuje przez mniejsze duzo lepsze np foliowe czy specjalne low esr. Ale stosunek tych pojemnosci jest wtedy bardzo duzy a nie 10000uF + 4700.

    Przy tym trafie bedziesz mogl obsluzyc kolumny 8omowe i mozesz liczyc na ok. 200W/8 z jednego kanalu i nieco mniej z dwoch naraz.
    Przy tej mocy irfp250N poardza sobie nawet z ekstra grubymi podkladkami. Cienkie to takie co maja 0,05mm i latwo wyginaja sie w palcach. Podkladka nie moze miec widocznych babelkow powietrza.
    1,1k zamiast 1k nie zaszkodzi.
  • #314
    flyradek
    Poziom 13  
    a teraz zauważyłem że kondensatory 100nF c10,12,13 są nie wiem, foliowe czy coś. Czy mogę zamiast nich użyć tych zwykłych malutkich ceramicznych 100nF?
    I jakie jest potrzebne napięcie do dobrego wysterowania tego wzmacniacza? Bo narazie nie buduje żadnego przedwzmacniacza, sygnał będzie dawany z laptopa, sprawdzałem wczoraj i przy 50Hz mogę maks osiągnąć jakieś 1,06 -1,1 volt. Potencjometr może być 0,05W ? Oczywiście 10k logarytmiczny, swoją drogą po maksymalnym skręceniu ma 8,5k:|
  • #315
    irek2
    Poziom 40  
    moga byc ceramiczne byle wytrzymaly napiecie zasilania.
    W opisie jest podane wzmocnienie koncowki i jak je zwiekszyc. Czullosc zalezy od wzmocnienia i napiecia zasilania.
  • #316
    byzio
    Poziom 14  
    Witam!

    Dyskusja jest rozbudowana, ale jeśli można zadam pytanie.

    Mam dwa takie wzmacniacze jeden na 2xIRFP250 drugi na 2xIRFP240, oba różnych producentów, reszta to samo(rezystory źródłowe 3x 0,22Ohm). Oba pracują na 8 Ohm, z tym, że przy mniej więcej tej samej (ale tylko dużej) głośności jeden z nich się wyłącza, być może oba są trochę przesterowane w tym momencie(nie wiem bo nie mam oscyloskopu), ale dlaczego w takim razie oba się nie wyłączają?
    Myślałem, że to wina rezystorów źródłowych, ale okazuje się, że przy dołączonych głośnikach, gdy poda się mniej więcej ten sam (ale znowu dość spory) sygnał na oba wzmacniacze jeden (ten sam co powyżej) się wyłącza a drugi nie. Dlaczego tak się dzieje, czy bez obciążenia(głośnika) to zabezpieczenie powinno się w ogóle wlączać?

    Pozdrawiam
  • #317
    irek2
    Poziom 40  
    trzebaby dokladnie zmierzyc wartosc ograniczenia pradowego niestety to sie robi oscyloskopem na sinusie i sztucznym obciazeniu.

    To wylaczanie to najprawdopodobniej silne przesterowanie wzmacniacza kiedy wzmacniacz sie nasyca i ma dosc dlugi powrot do stanu pracy, powstaja wtedy duze szpilkowe prady tranzystorow ktore wykrywa zabezpieczenie. Drugi mechanizm to wysokie tony na ktore zabezpieczenie jest bardziej wrazliwe a same tranzystory przy szybkim przelaczaniu tez generuja szpilki pradowe. I trzeci mechanizm wyzsza podatnosc zabezpieczenia na duze napiecie zasilania i tu wzmak moze sie wylaczyc nawet bez obciazenia przy duzym wysterowaniu. Tu potzrebna jest korekta wartosci rezystorow ogranicznika pradu szczegolnie przy zasilaniu >+-50V.
    Z powodu szybkosci mosfetow stawiam ze to ten na irfp250 sie wylacza.
  • #318
    byzio
    Poziom 14  
    Tak, to 2xIRFP250 sie wylacza, napiecie zasilania jest dosc niskie - transformator 2x30V
    Jezeli to wina przesterowania, to ok, po prostu nie mozna go tak zylowac.
    Dziwilo mnie to tym bardziej, ze mam tez subwoofer na jednym takim wzmacniaczu, z aktywnym filtrem ale z trafem juz 2x40V i co ciekawe rezystory zrodlowe 3x0,22 pracuje na 8 Ohm i jeszcze sie nigdy nie wylaczyl.
    Pewnie chodzi o wysokie tony o ktorych Pan wspomnial.
    Swoja droga, miedzy irfp240 a irfp250 sa takie rozbieznosci?

    Dziekuje za odpowiedz
  • #319
    irek2
    Poziom 40  
    Jak sub sie nie wylacza to najlepszy dowod na to ze to szybkosc jest tym ograniczeniem. Nawet zawodowe wzmaki potrafia sie wylaczac przy silnym przesterowaniu przy duzym podbiciu wysokich tonow.

    Osobiscie nie porownywalem w tym wzmacniaczu IRFP240 do 250 ale parametry szybkosciowe przemawiaja na kozysc IRFP240 i to glownie je mozna spotkac we wzmacniaczach mocy.
    Ja robie rozne wzmacniacze do subwoferow na irfp250N bo sa tansze i mocniejsze od 240 a ze to wzmaki subwoferowe to nie ma problemow z szybkoscia. Pozatym stosuje jeszcze specjalne uklady limiterow mocy ktore niedopuszczaja do przesterowan.
  • #320
    flyradek
    Poziom 13  
    złożyłem jeden taki wzmacniacz i faktycznie jest to fajna konstrukcja :)
    Działa od pierwszego kopa, ale fakt bałem się to do gniazdka wsadzić:D

    Teraz będe robił kolejne 4 właśnie do mostkowania żeby uzyskać wzmacniacz stereo. Jakie są Wasze spostrzezenia odnośnie używanych przedwzmacniaczy? interesuje mnie balance , treble i bass, no i loudness by się przydał, nie wiem jaki przedwzmacniacz najlepiej by pasował do tej konstrukcji. Odnośnie mostkowania czy wystarczy podłaczć to w ten sposób? :

    Wzmacniacz AVT 2762 (100W na MOSFET'ach) problem

    czytałem gdzieś wcześniej że nie jest konieczne używanie odwracacza fazy

    Co do przedwzmacniacza do ważne jest dla mnie aby nie były duże szumy, chcę tego używać w domu:)

    Jak by się spisywał przedwzmacniacz j-44 w tej roli?

    A właśnie. Jak do tego samego gniazdka sieciowego co wzmacniacz podłacze jeszcze zasilacz od laptopa, to bez podawania sygnalu słychać w głośnikach takie "ćwierkanie" :) syczenie czy coś, nie wiem jak to opisać Najgłosniejsze gdy potencjometr jest gdzieś w połowie. Przy zerze i maksie nic nie słychać
  • #321
    irek2
    Poziom 40  
    To mostkowanie to sobie lepiej odpusc i zrob wzmacniacz na mocniejszych tranzystorach. Mozesz wtedy osiagnac 2x150W/4omach co na pewno Ci wystarczy.

    Preamp jesli jest na wzmacniaczu operacyjnym to bedzie malo szumial a jak jest na scalaku to bedzie szumial.
    To cwierkanie to zaklucenia przenikajace z zewnatrz i tu momoga ekranowane przewody, obudowa i odalenie sie od tego siejacego zasilacza.
  • #322
    bboykoti
    Poziom 17  
    Zresztą to połączenie co narysował flyradek jest złe :)
  • #323
    flyradek
    Poziom 13  
    Domyślałem się że jest źle narysowane, w takim razie jak będzię dobrze?
    Mocniejsze tranzystory? Użyłem irfp250 i z tego co mi wiadomo to są te "mocniejsze" i 150w/4Ohm to nie problem. Kwiestia zasilania, mam trafo 2x26,6 więc więcej niż 95W/4Ohm nie uzyskam. Trafo niedawno kupiłem więc nowego nie będe kupował, a chcę wykorzystać jego moc. Potrzebuje chociaż 120W/8ohm , bo mam kolumny 8Ohm więc bez mostkowania się nie obejdzie. Częsci na 4 końcówki leżą już troche na szafie i czekają

    Pozdrawiam
  • #324
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Prościej się nie da.
    Wzmacniacz AVT 2762 (100W na MOSFET'ach) problem
  • #325
    irek2
    Poziom 40  
    A wlasnie ze da sie prosciej :) Zobacznie na mostek w nocie katalogowej np TDA7294.
    Po prostu w jednym wzmaku mozna wejsc bezposrednio na wejscie odwracajace. Impedancja takiego wejscia jest dosc mala wiec zazwyczaj podaje sie tam sygnal z wyjscia pierwszej koncowki.
    Najlepiej jednak zrobic odwracacz fazy jak pokazal kolega z tym ze dobrze jak dodamy jeszcze na wejsciu wtornik na wzmacniaczu operacyjnym albo taki sam odwracacz fazy. Wzmacniacze operacyjne i tak sa dwa w jednej obudowie wiec nic nie dokladamy.
  • #327
    mskojon
    Poziom 31  
    A ja mam pytanie z trochę innej beczki. Mam ten wzmacniacz na IRFP260 i pracuje z STX 27-150-4-SC w ok 46L BR. Głośnik czasem przy większej głośności potrafi "strzelić" na początku myślałem że to cewka wali o nadbiegunnik, ale po dłuższym czasie dochodzę do wniosku, że to po prostu wzmacniacz nie wyrabia przy 4 Ohm i głośnik strzela. Czy można to jakoś zlikwidować?

    A może to po prostu brak filtra subsonicznego daje o sobie znać?
  • #328
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Tak jak tda7294 tak i ten wzmak ma filtr subsoniczny w sprzężeniu i na wejściu...
    To raczej cewka wali o nabiegunnik.
  • #329
    irek2
    Poziom 40  
    Odwracacz fazy lepszy jest na opampach, do prostych wzmakow mozna zastosowac na tranzystorze.

    To normalne ze ten STX stuka cewka o nabiegunnik, ten typ juz tak ma.
    Pzresterowania wzmacniacza tez generuje pewien stuk ale nie jest on tak bardzo slyszalny jak slukniecie cewki o nabiegunnik ktoro jest bardzo latwo slyszalne bo bardzo glosne.
  • #330
    wilku_sc
    Poziom 21  
    jeśli zastosuję IRFP250 zamiast oryginalnych to jakim napi8ece3im musiałbym to zasilanie żeby przy 8 omach osiągnąć maksymalną moc dla 8 omów? (i ile by to było)?
    (w dataszicie pisze tylko ze przy +-60V ma 225/4R)
    i czy ten wzmak potrzebuje pre do uzyskania pełnego wysterowania- czy wystarczy tylko CD/komputer--->potek 50K-->końcówka)