logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec ślimakowy na ekogroszek - alternatywne paliwo trot z miałem, kwestia sadzy i spalania

JasomiT 10 Mar 2022 21:34 4068 8
REKLAMA
  • #1 19924929
    JasomiT
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Witam, posiadam piec z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek, w tym sezonie testuje alternatywne paliwa, na początku był owies, obecnie palę mieszanką miału i trotu w różnych proporcjach.
    Czytałem chyba większość tematów o paleniu trotem w piecu z podajnikiem, ale główne problemy z jakimi borykają się użytkownicy to zbyt intensywne spalanie, czy cofanie się żaru, a u mnie jest wręcz odwrotnie.
    Paliwo to trot z miałem głównie w proporcjach dwie części trotu, jedna miału, trot od drobnego z pod pił taśmowych, po wióry z grubościówki.
    Pierwszy problem to było zawieszanie się paliwa w zasobniku, rozwiązałem to mieszadłem.
    Druga sprawa to duże ilości odkładającej się sadzy, co trochę mnie dziwi bo wydaje się, że spala paliwo dość czysto.
    Trzecia to trudne spalanie, konkretnie chodzi o słabe przedmuchiwanie powietrzem, objawia się tym że żar i spalanie następuje na odcinku jakiś dwóch centymetrów w okól od kanałów powietrznych, a środek się nie pali. To też mnie dziwią wpisy o intensywnym spalaniu, bo u mnie idzie średnio. Piec jaki mam to Seko 17KW z okrągłą retorą.
    Więc mam pytanie, do osób które stosują takie paliwo, jak im idzie palenie, czy coś przerabiali, w konstrukcji pieca, czy też takie problemy mieli, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19924969
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 600
    A ten trot jest suchy czy mokry?
  • #3 19924981
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Kolego- zapraszam do siebie po skończonym sezonie. Piec z podajnikiem spala pellet, zrębkę, owies, pestki, trociny. Wióra się do tego nie nadają- są za lekkie i wentylator ich wydmuchuje. Oczywiście ma zabezpieczenia przed cofnięciem płomienia, palnik retortowy też nie jest na takie paliwo.
    Świeca do rozpalania sprawdza się tylko na pellecie i trocinach.
  • REKLAMA
  • #4 19924983
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Mieszałem ten drobniutki jak to nazywasz trot taki z pod piły z miałem węglowym. Mam kocioł z palnikiem prostokątnym żeliwnym.
    Ten trot nic nie dawał, dałem mniej powietrza to też w środku nie dopalało. Gdy dałem więcej wiatru to ten trot był wydmuchiwany z retorty. Ogólnie bez sensu. Cały wymiennik kotła zawalony pyłem, trotem . Zrezygnowałem z tego.
  • REKLAMA
  • #5 19924996
    trojan 12
    Poziom 40  
    Nic w tym dziwnego- palnik do spalania trocin jest zupełnie inny i chodzi na samych trocinach bez dodatku miału, ekogroszku.
    Oczywiście też jako automat.
  • REKLAMA
  • #6 19925000
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    To lepiej z tych trocin zrobić pellet, wtedy ma to sens.

Ja u siebie trociny spalam nad retortą, podane bezpośrednio na ruszt w kartonie. Ładnie się spalają błyskawicznie rozgrzewając piec - wtedy "idzie" mniej węgla - do normalnego palenia nie da rady
  • #7 19925052
    JasomiT
    Poziom 15  
    Używam tego paliwa, bo miał jest u mnie po 400zl, ale sam nie idzie, raz że lubi się blokować, dwa, dużo dymu i mało ciepła.
    Po zmieszaniu z trotem jest znacznie lepiej, palę tym od października.
    Ale problemy jak kolega wyżej pisał, jak mało powietrza to się dusi, jak więcej to wydmuchuje. Znaczy, można ustawić że ładnie się dopala, ale wtedy nie wiem czy piec osiąga jedną czwartą nominalnej mocy.
    Drugi kolega który zaprasza do siebie ( przepraszam że nie podaje ników, ale z telefonu pisze i nie mam podglądu) zapewne masz palnik, albo piec na pellet?
    Trot jest świeży, ale z sezonowanego drewna, więc raczej suchy.
  • #8 19925101
    trojan 12
    Poziom 40  
    To nie jest palnik tylko na pelllet. Może też palić samymi trocinami.
  • #9 19940338
    JasomiT
    Poziom 15  
    Może tu rozwazajmy piec retorowy, bo akurat taki mam, a palniki i peletowce zostawmy.
    Udało mi się dobrać proporcje i nadmuch i nie jest źle, piec osiąga niższą wydajność, ale ładnie czysto się spala.
    Przy czym kończy mi się paliwo, o ile w styczniu była u mnie na składzie ładna hałda kilkuset ton, która rosła przez lata, to po podwyżkach, została rozsprzedana w miesiąc.
    Mam dostęp do suchej zrebki i zastanawia mnie czy w takim piecu by to paliwo poszło.
    Czy to tylko kwestia przerobienia podajnika czy w ogóle się nie da tym zasilać pieca.
    Ktoś próbował palenia zrębkami w piecu retorowym z podajnikiem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada piec z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek i testuje alternatywne paliwa, takie jak mieszanka miału i trotu. Zgłasza problemy z zawieszaniem się paliwa w zasobniku, dużą ilością sadzy oraz trudnościami w spalaniu, gdzie żar koncentruje się w okolicy kanałów powietrznych. Inni uczestnicy dyskusji podkreślają, że trociny i trot mogą być problematyczne w piecach przystosowanych do innych paliw, takich jak pellet. Wskazują na konieczność dostosowania podajnika oraz na różnice w palnikach, które mogą wpływać na efektywność spalania. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem może być produkcja pelletu z trocin, co poprawiłoby efektywność spalania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA