Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung UE40D6500vs: Cykliczny reset po serwisie, uszkodzenie mainBN41-01587E, EEPROM i EMMC

obcypl 13 Mar 2022 00:39 513 6
NDN
    obcypl
    Level 12  
    Witam, od razu chciałem zaznaczyć iż jestem początkującym i chciałbym w tym poście zaczerpnąć pomocy w naprawie, a także pomocy w dalszej nauce. Kiedyś studiowałem elektronikę, nawet skończyłem, ale w codziennej pracy zajmuje się czymś innym.
    Mam Samsunga Ue40D6500vs po serwisie. Poprzedni serwis stwierdził uszkodzenie mainBN41-01587E - brak części, nie naprawi. TV zaraz po podłączeniu do prądu włącza się, wyświetla się logo smart tv i po kilku sekundach tv gaśnie by znów się uruchomić. Przekaźnik w przetwornicy załącza się cyklicznie co restart. Sugerując się opinią poprzedniego serwisu zacząłem od maina. Sczytałem eeprom i micom eeprom AT24C512, AT24C02 bez błędów, wszystko ok, ale dla pewności wgrałem dump z innego TV.
    Pamięć emmc SD5D12A-2G również odczytana i zapisana z weryfikacją bez problemu, ale dla pewności wgrałem z innego TV. Do one nand się nie dobierałem choć były polany, ale nie odnalazłem pinoutów żeby się do niej dobrać. Wziąłem się za zasilanie. Po podłączeniu na głównym złączu do main występuje napięcie 3,3 V pin 20 power on/of na gnd bez zmian 0 na innych pinach prócz pinu18 a5v na którym jest 5,3 V napięcie pulsuje od 0,20 do ok 3 V. Coś słychać na płycie głównej jakieś próbkowanie? Zwieram power on z pinem sąsiednim b5V załącza się jakiś przekaźnik, na wszystkich pinach 0 V, tylko na a5v nadal 5,3 V. Nie wiem czy dobrze staram się ją uruchomić są na tym złączu jeszcze piny oznaczone jak: OD on/of Vamp i BLU on/of szukałem schematu czy jakichś informacji, ale w service manual znalazłem tylko info i wykresy punktów testowych z oscyloskopu, do main. Wdzięczny bym był za jakieś porady skąd w takich wypadkach szukać wiedzy schematów i opisów? Za wszelkie pomoce wielkie dzięki, jak się komuś to będzie chciało czytać. Na płycie nie widać nic podejrzanego, wszystko ładnie wygląda nic się nie grzeje. Tranzystory, sprawdzone testerem zwłaszcza MDF9N50. Diody i bezpieczniki również, kondensatory sprawdzane z grubsza bez wylutowywania, nie widać odchyleń.
  • NDN
  • NDN
    Wojtek M
    Level 38  
    MateuszRTV wrote:
    Tam nie ma nanda
    To Dzwoń do Kolegi "mailo" i Zapytaj o naprawę płyty, może Ci ją naprawi.
    obcypl
    Level 12  
    dzięki już zostałem nieco naprowadzony na dalsze kroki. Nigdzie nie mogę znaleźć info katalogowego tego cpu Można go kupić z łatwością na znanych portalach. Zastanawia mnie tylko czy kierowanie się samą nazwą sdp1001 wystarczy bo resztę oznaczeń na nich są inne niż na moim.
    artur0089
    Level 23  
    W Chinach NIE ma nowych procesorów.