Postanowiłem podzielić się z wami ciekawym przypadkiem warsztatowym,
Który pokazuje że zjawiska związane z EMC i projektowaniem przetwornic nie należą do łatwych. Dodatkowo dawka ciekawych oscylogramów.
Cool? Ranking DIY
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theresatanistik wrote:Trzeba gniazdko z zegarem i niech DCF łapie w nocy, mniej wtedy zakłóceń w eterze.
satanistik wrote:No właśnie - ekspres wyłączyć na noc, zegar nie musi się synchronizować co kilka minut.
mgim wrote:Ale DCF odbiera mi idealnie. Po wyłączeniu (z gniazdka) ekspresu w ciągu 3 minut ustawia wszystko. Próbowałem i na tej samej linii zasilania, i na innej - to samo się dzieje (zakłócenia). Mam teraz duży filtr P/Z z zasilacza serwera HP - wtorek - środa będę próbował.
satanistik wrote:No właśnie układ miał fabrycznie taką modyfikację, niestety podczas wymiany układu odpadła i postanowiłem tak przylutować ten kondensator.
spec220 wrote:...... ale skoro kolega twierdzi że to jedyna droga?
mgim wrote:Wystarczy włączyć wtyczkę do gniazdka nawet nie włączając ekspresu (do działania), a on już generuje zakłócenia
mgim wrote:Musiałbym go "rozbebeszyć" - bo na tą chwilę - to skręcony i kawę robi.
Jakaś "wstępna sekcja" przetwornicy musi "siać" - bo włącza się go mikrostykiem (też wkrótce do wymiany - bo wyciera się plastik na "pchełce" i już coraz mocniej trzeba nacisnąć.
mgim wrote:Wiesz - dziwne jest to, że jak "wróci" na swoje dawne miejsce to OK. A to raptem niecałe 2 metry. Tu jest zagadka. A to jest ta sama "linia zasilania".
mgim wrote:dziwne jest to, że jak "wróci" na swoje dawne miejsce to OK. A to raptem niecałe 2 metry. Tu jest zagadka. A to jest ta sama "linia zasilania".
satanistik wrote:Trzeba sprawdzić czy częstotliwość przetwornicy nie pokrywa się z 77khz