Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Toyota Celica 7gen - Odwrotnie podłączony na 1sek akumulator :( odpala i jedzie

AronMcZimmermann 13 Mar 2022 18:50 537 10
    AronMcZimmermann
    Level 3  
    Witam, dzisiaj spotkałem się z małym incydentem przy wkładaniu akumulatora po jego ładowaniu w domu nie chcąco dotknęły mi klemy biegunów odwrotnie niż powinny + do - i odwrotnie, trwało to może z 1sekunde jak poleciały iskry szybko zabrałem klemy z dala. Auto odpala jedzie normalnie, z elektrycznych działają tylko światła, kierunkowskazy tylko przy włączeniu awaryjnych oraz oświetlenie kabiny z kontrolkami otwartych drzwi i niezapiętych pasów. Reszta kompletnie nic, zegary, zegar, zamki, nawiewy i ich panel, zapalniczka, wycieraczki oraz same kierunkowskazy radio też nic. Reszta o dziwo działa można normalnie jeździć. Bezpieczniki całe nic nie zauważyłem nigdzie spalonego na pierwszy rzut oka. Nie mam pojęcia czy jest jakieś zabezpieczenie delikatniejszej elektroniki czy jednak wszystko zostało uszkodzone to co nie działa :( jest ktoś w stanie pomóc?
    jerry1960
    Level 36  
    Jeszcze raz sprawdź wszystkie bezpieczniki, najlepiej omomierzem.
    AronMcZimmermann
    Level 3  
    No używając multimetru sprawdzałem czy mają przejście oraz wizualnie czy są całe :( no niestety był całe i było przejście bez problemu
    AronMcZimmermann
    Level 3  
    Mały update. Podłączyłem drugie zegary, jedyne co się zadziało to test wskazówek tzn. idą do końca i z powrotem i na tym koniec dalej to samo. Więc chyba to nie wina samych urządzeń a gdzieś głębiej. w panelu klimatyzacji nic nie znalazłem, w radiu był spalony bezpiecznik ale po wymianie bez zmian. Wygląda na to jak by prądu i sygnałów w wiązkach nie było w ogóle. Tak poedejrzewam
    janosiksik
    Level 24  
    Jeśli sprawdziłeś wszystkie bezpieczniki to pozostaje elektronik i nadzieja, że tylko jeden z podzespołów blokuje komunikację.
    AronMcZimmermann
    Level 3  
    Pytanie tylko który :( OBD np. też nie działa próbowałem się podłączyć ale zero reakcji. Próbowałem cos przeglądać w schematach elektrycznych ale też ciężko cokolwiek powiedzieć
    janosiksik
    Level 24  
    AronMcZimmermann wrote:
    OBD np. też nie działa
    Normalne. Can przywarty. Gdzie?
    Nie wiem. Trzeba szukać. odpinać i szukać.

Dodano po 1 [minuty]:

Ostatnio jak takie usterki robiłem trzy sterowniki były uszkodzone.
    AronMcZimmermann
    Level 3  
    mógł byś mi wyjaśnić co dokładnie znaczy "Can przywarty" lub co masz na myśli? Jeśli chodzi o sprawdzanie sam nie wiem jak to zrobić oraz gdzie. Po za skrzynkami bezpieczników i ECU?
    okonek85
    Level 13  
    Jak będziesz sprawdzać na aucie bezpieczniki omomierzem to każdy będzie dobry, trzeba wyciągnąć lub sprawdzać próbnikiem.
    AronMcZimmermann
    Level 3  
    Problem rozwiązany, spalił się duży bezpiecznik 120a ukryty głęboko pod maską, teraz jest już wszystko cacy :)
    AronMcZimmermann
    Level 3  
    Problem rozwiązany, spalił się duży bezpiecznik 120a ukryty głęboko pod maską, teraz jest już wszystko cacy :)

Dodano po 36 [sekundy]:

Wymieniono główny bezpiecznik 120A pod maską