Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra RM820S Condor - Brak dźwięku (mimo, że wzmacniacz ok), brak zasilania mod

młody641 14 Mar 2022 02:50 231 2
    młody641
    Level 4  
    Witam serdecznie

Mam na stole Condora z dosyć dziwną usterką. Mianowicie na każdym źródle (TAPE, TUNER, PHONO) nie ma sygnału na wyjściu (w sensie nie słychać nic w głośnikach). Ponadto po przełączeniu na TUNER moduł radia nie uruchamia się. Z tego co mi wiadomo zanim tak się wydarzyło to pojawił się mocny brum w głośnikach, a następnie wszystko siadło. Diagnozę zacząłem od tranzystora VT21. Tranzystor w pomiarach wygląda na sprawny. Napięcia na tranzystorze zgodne ze schematem (B- 15V K-15V E-9.5V), natomiast na gnieździe od radia (XC205) na pinie 1 jest napięcie 0.35V. Z wtyczki idącej do gniazda XC207 na pinie 4 jest napięcie zgodne ze schematem (15V) więc zasilanie płytki jest. Na diodzie wpiętej w bazę VT21 (dokładniej jest to dioda VD21) z jednej strony jest 10V, natomiast z drugiej strony jest 0V- i nie wiem czy tak powinno być). Sam wzmacniacz mocy jest sprawny (po dotknięciu pinu 1 i 2 wtyczki XC207- wejścia sygnału, pojawia się brum w obu kanałach).

Wymieniłem wszystkie elektrolity na płytce z tranzystorem VT21, przelutowałem wszystkie ścieżki tej płytki. Wymieniłem również sam tranzystor BD135, oraz wyczyściłem isostaty. Efekt żaden, bo radio jak nie działało tak nie działa, a dźwięku ogólnie brak. Dodam, że wszystkie inne elementy sprawdzone, są sprawne.

Mam pytanie, co może być nie tak? Nie ukrywam, że chce sam pozbyć się tej usterki a skończyły już mi się pomysły co mogło się zepsuć. Widziałem tu na forum podobny temat, którego rozwiązaniem była wymiana VT21, niestety u mnie nawet po wymianie efektów brak (załączam link):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3747075.html

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu
    Pozdrawiam
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    wyglada ze nie masz poprawnego zasilania radia, skoro VT21 zapewnia odpowiednie napiecia skup sie na przelaczniku, moze ma uszkodzone styki lub brudne, on podaje napiecie z VT21 na plytke radia.
    Nie do konca to tlumaczy brak dzialania pozostalych wejsc, ich zasilanie nie idzie z przelacznika.
    Przetestuj dotkniecie C210/C260 (oczywiscie potencjometry nie skrecone do masy) potem C201/251, to da ci informacje o sprawnosci przedwzmacniaczy.
    Jeszcze jedno dla pewnosci VT21 baza tam napewno masz 15V? spodziewalbym sie raczej okolo 10V. Moze wylutuj ten tranzystor i go pomierz.
    Pozdrawiam
    Sanjose
    Level 31  
    młody641 wrote:
    Wymieniłem wszystkie elektrolity na płytce z tranzystorem VT21

Tak jakby to one były temu winne, śmieszne.

Najlepiej tuner sprawdź poza radiomagnetofonem, zasilając je z regulowanego zasilacza. Jeśli tuner nie zadziała to przykra sprawa i tuner do diagnozy gdzie jest problem.

Jak dobrze pamiętam, to jedna para wtyczek ma błędne oznaczenia na płytce przedwazmacniacza i chyba tunera i wtedy można tak zepsuć radiomagnetofon. Nie pamiętam dokładnie, swojego ostatnio złożyłem w 2018 roku i działa bezawaryjnie.