Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Balkonowa instalacja fotowoltaiczna.

gdL 14 Mar 2022 17:18 27918 65
Computer Controls
  • Zawsze chciałem sobie zbudować małą instalację fotowoltaiczną. Mieszkam w bloku i nie mam dużego dachu, który mógłbym zamienić w prawdziwą elektrownię, dlatego wybór padł na balkon. Tu mogłem wybrać montaż paneli na barierce albo pod parapetem zewnętrznym. Pierwsze rozwiązanie sprawiłoby, że balkon będzie przynajmniej w części zacieniony, druga opcja wiązała się z niższą mocą instalacji.

Panele zamontowałem na dwóch równoległych profilach aluminiowych mocowanych do elewacji. Panele są wsuwane od boku pomiędzy szyny i całość jest zamykana na końcach. Około 1cm miejsca za panelami umożliwił przeciągnięcie przewodów 2.5mm^2. Panele są łączone równolegle dając łącznie nominalnie 250W, punkt pracy z maksymalną mocą 18V. Wymuszone warunkami nieoptymalne położenie obniża moc paneli do ok. 120W w słoneczny dzień.

Energia jest gromadzona w akumulatorze 100Ah, 12V z użyciem kontrolera MPPT EPEVER 2210AN.
    Do wyjścia "LOAD" kontrolera jest podpięty inwerter "czysty sinus" małej mocy do 300W. Teoretycznie taki inwerter powinien być podłączony bezpośrednio do akumulatora, dlatego jeśli przekroczę 10A poboru kontroler ładowania pdp. go odetnie. Dlaczego takie rozwiązanie? Mogę śledzić statystyki mocy pobranej i chwilową moc obciążenia.

Urządzenie wykorzystuję do ładowania hulajnogi elektrycznej i laptopa. Do ładowania telefonu wyprowadzę osobny odczep od akumulatora z użyciem przetwornicy step-down, żeby ograniczyć straty konwersji.
    Instalacja powinna zapewnić mi prawdziwie ekologiczne przemieszczanie się UTO. Powody jej założenia są bardziej światopoglądowe, niż ekonomiczne. Przy okazji nauczyłem się wielu rzeczy i udowodniłem sobie, że umiem co jest dla mnie wartością nie do przecenienia.

Podsumowanie pytań:

1. Szacunkowe koszty instalacji:

Koszt około 1500zł z akumulatorem. Kontroler Epever jest prawdziwym mppt, można go skonfigurować przez dedykowaną aplikację na PC, jest jednak potrzebny specjalny kabel. Mogę polecić, rozsądna cena i wysoka jakość.

https://youtu.be/j7DwgUGpI84

2. A jak z grzaniem się paneli przy braku szczeliny wentylacyjnej?

Bywają dość gorące - parzą przy dotyku w gorący letni dzień, ale nic się jeszcze nie zepsuło, jak będą warunki to zrobię update i napiszę jakiego rzędu to temperatury.

3. A czemu paneli nie dałeś na balustradzie?

Lubię czytać książki siedząc na słońcu :-) Panel na balustradzie zacieniałby mi balkon.

4.Konfiguracja ładowania:

Cool? Ranking DIY
    About Author
    gdL
    Level 27  
    Has specialization in: medycyna, programowanie, meteorologia
    gdL wrote 960 posts with rating 236, helped 117 times. Live in city Zgierz. Been with us since 2004 year.
  • Computer Controls
    Norfnet
    Level 13  
    Pamiętaj że apetyt rośnie w miarę jedzenia.A więc niedługo przyjdzie pora na montaż drugiego zestawu na balustradzie.Trochę mało prądu aby pomóc domowemu budżetowi a i o zwrocie inwestycji trudno mówić ale zawsze to trochę zielonej energii. Oby tak dalej :)
  • Computer Controls
    Jawi_P
    Level 35  
    Mógłbyś oszacować koszt instalacji?
    Jeżeli była możliwość instalacji paneli na zew. balustrady to bym się nie zastanawiał.
    Fajny pomysł i nie gdybanie tylko rzeczywiste wykorzystanie powierzchni ściany na balkonie.
    Zrozumiałe, że ekonomia nie była brana pod uwagę. Ciekawe tylko, czy ten kontroler to prawdziwy MPPT czy chińskie MPPT.
    Robiłeś jakiś rekonesans w necie? Nie chce mi się specjalnie szukać samemu, by zaspokoić ciekawość.
    Ode mnie plusik.
    gdL
    Level 27  
    Jawi_P wrote:
    Mógłbyś oszacować koszt instalacji?
    Jeżeli była możliwość instalacji paneli na zew. balustrady to bym się nie zastanawiał.
    Fajny pomysł i nie gdybanie tylko rzeczywiste wykorzystanie powierzchni ściany na balkonie.
    Zrozumiałe, że ekonomia nie była brana pod uwagę. Ciekawe tylko, czy ten kontroler to prawdziwy MPPT czy chińskie MPPT.
    Robiłeś jakiś rekonesans w necie? Nie chce mi się specjalnie szukać samemu, by zaspokoić ciekawość.
    Ode mnie plusik.

Koszt około 1500zł z akumulatorem. Kontroler Epever jest prawdziwym mppt, można go skonfigurować przez dedykowaną aplikację na PC, jest jednak potrzebny specjalny kabel. Mogę polecić, rozsądna cena i wysoka jakość.

https://youtu.be/j7DwgUGpI84
    Grendel
    Level 21  
    Cześć.
    Fajny pomysł i wykonanie. Połączenie równoległe paneli też słuszne - wyklucza efekt najsłabszego ogniwa, np. z powodu cienia, gdyby ktoś chciał posiedzieć na balkonie.
    Co z tego, że ekonomii zbytnio nie ratuje, skoro pozwala wykorzystać energię, która jest ogólnodostępna, czysta i zapewnia (ograniczone wprawdzie mocowo) utrzymanie
    ciągłości zasilania w sytuacji awaryjnej.
    szeryf3
    Level 26  
    Jak do mnie dzwonią w sprawie paneli fotowoltaiczny to mówię im, że mieszkam w bloku i na tym się rozmowa kończy.
    Za to ty miałeś ciekawy pomysł.
    Co prawda ta twoja praca i cena materiałów się nie zwrócą tak szybko, ale za ideologię masz plusa.
    speedy9
    Helpful for users
    szeryf3 wrote:
    Co prawda ta twoja praca i cena materiałów się nie zwrócą tak szybko, ale za ideologię masz plusa.

W różnego rodzaju DIY niekoniecznie chodzi o opłacalność i zwrot z inwestycji. Czasem wartością samą w sobie jest satysfakcja i udowodnienie sobie, że "potrafię". Pomijam takie aspekty DIY jak zrobienie czegoś co jest dopasowane do naszych potrzeb.
    dprzyb
    Level 22  
    A jak z grzaniem się paneli przy braku szczeliny wentylacyjnej?
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    speedy9 wrote:
    Pomijam takie aspekty DIY jak zrobienie czegoś co jest dopasowane do naszych potrzeb.

Właśnie dopasowanie do potrzeb jest najważniejsze :D.

gdL wrote:
    Urządzenie wykorzystuję do ładowania hulajnogi elektrycznej i laptopa. Do ładowania telefonu wyprowadzę osobny odczep od akumulatora z użyciem przetwornicy step-down, żeby ograniczyć straty konwersji.

Skoro zasilasz tylko takie urządzenia niewielkiej mocy, to po co tracić energię w przetwornicy 12/230V? Masz do dyspozycji i tak niewielką moc więc zamiast przetwarzać 12V->230VAC a następnie 230V->19V (np. laptop) lepiej byłoby użyć dedykowanych ładowarek samochodowych. Tu też poszedłbym w system o napięciu 24V gdyż mniejsze prądy to mniejsze straty mocy. Budowa PV z paneli o niskiej mocy jednostkowej jest o wiele bardziej kosztowna niż z jednym o większej mocy. Być może zmieściły by się pod tym parapetem jakieś typowe o większej mocy?

gdL wrote:
    jeśli przekroczę 10A poboru kontroler ładowania pdp. go odetnie

Z dokumentacji wynika iż jest to 20A. Pokaż zrzut z ekranu monitora energii, moja na dzisiejszy poranek;

Akumulatory naładowane, a odbiór na bieżąco to zasilanie warsztatu poprzez mikrofalownik (dedykowany inwerter w trakcie projektowania/budowy).
    Jawi_P
    Level 35  
    Grendel wrote:
    Co z tego, że ekonomii zbytnio nie ratuje, skoro pozwala wykorzystać energię, która jest ogólnodostępna, czysta

Czysta energia przy produkcji ogniwa czy uzyskana z tych paneli? ;) Bo prawdę mówiąc, szczególnie jak panele nie są wykorzystywane w 100%, ale jak tu tylko częściowo, to cała oszczędność ekologiczna została zjedzona do wyprodukowania tych paneli i to z nawiązką. Dodać należy jeszcze utylizacje kiedyś.
    Więc projekt nie jest ani ekologiczny, ani ekonomiczny. Wartości hobbystycznej się nie ocenia, jest bezcenna. Gdybym sam miał możliwości to miałbym też swoje panele :)
    Janusz_kk
    Level 36  
    Ja tylko zapytam czy przy połączeniu równoległym paneli dałeś diody separujące?
    Damian_Max
    Level 15  
    Bardzo fajny pomysł, też się nad tym zastanawiałem z dokładnie tych samych powodów, czyli: z ciekawości, a w przypadku dłuższych awarii naładowania telefonu / użycia do oświetlenia.

W którym kierunku geograficznym masz skierowany balkon?
    Ja mam na północ, co kompletnie skreśla sens tego rozwiązania, zastanawiałem się też nad dachem, bo mam mieszkanie na samej górze 5-piętrowego bloczku, ale to wiąże się ze zgodami wiec narazie nie podejmowałem próby.
    Alternatywą jest też cos takiego jak prosument zbiorowy/grupowy czy jakoś, ale brakuje jeszcze do tego przepisów.

Jak by mocy było ciut więcej, to w takim rozwiązaniu idealnym konsumentem nadmiaru energii jest klimatyzator (bo jak rozumiem nie jest to połączone z instalacją w mieszkaniu).
    lukiiiii
    Level 28  
    Możesz jeszcze podłączyć router, odpadnie z 10W, niby nić, ale zawsze coś, ~5zł/mc.

Też bym poszedł jak kolega wyżej w instalacja 24V, przetwornica dla laptopa, przetwornica step-up dla hulajnogi. Router 12V na "krótko" podłączony, jakieś lampki LED 12V wg uznania.
    forest1600
    Level 18  
    Jawi_P wrote:
    Czysta energia przy produkcji ogniwa czy uzyskana z tych paneli? Bo prawdę mówiąc, szczególnie jak panele nie są wykorzystywane w 100%, ale jak tu tylko częściowo, to cała oszczędność ekologiczna została zjedzona do wyprodukowania tych paneli i to z nawiązką. Dodać należy jeszcze utylizacje kiedyś.
    Więc projekt nie jest ani ekologiczny, ani ekonomiczny. Wartości hobbystycznej się nie ocenia, jest bezcenna. Gdybym sam miał możliwości to miałbym też swoje panele

Przy byciu "eko" użytkownik ma być eko, a nie fabryka, która owe "eko" urządzenia produkuje ;)
    gdL
    Level 27  
    dprzyb wrote:
    A jak z grzaniem się paneli przy braku szczeliny wentylacyjnej?

Bywają dość gorące - parzą przy dotyku w gorący letni dzień, ale nic się jeszcze nie zepsuło, jak będą warunki to zrobię update i napiszę jakiego rzędu to temperatury.

ArturAVS wrote:
    speedy9 wrote:
    Pomijam takie aspekty DIY jak zrobienie czegoś co jest dopasowane do naszych potrzeb.

Właśnie dopasowanie do potrzeb jest najważniejsze :D.

gdL wrote:

Skoro zasilasz tylko takie urządzenia niewielkiej mocy, to po co tracić energię w przetwornicy 12/230V? Masz do dyspozycji i tak niewielką moc więc zamiast przetwarzać 12V->230VAC a następnie 230V->19V (np. laptop) lepiej byłoby użyć dedykowanych ładowarek samochodowych. Tu też poszedłbym w system o napięciu 24V gdyż mniejsze prądy to mniejsze straty mocy. Budowa PV z paneli o niskiej mocy jednostkowej jest o wiele bardziej kosztowna niż z jednym o większej mocy. Być może zmieściły by się pod tym parapetem jakieś typowe o większej mocy?

gdL wrote:
    jeśli przekroczę 10A poboru kontroler ładowania pdp. go odetnie

Z dokumentacji wynika iż jest to 20A. Pokaż zrzut z ekranu monitora energii, moja na dzisiejszy poranek;

Akumulatory naładowane, a odbiór na bieżąco to zasilanie warsztatu poprzez mikrofalownik (dedykowany inwerter w trakcie projektowania/budowy).

Masz rację, straty byłyby mniejsze przy przy przetwornicach nie podnoszących napięcia do 230V, ale chciałem jak najbardziej 'przenośną' opcję. W razie "W" (ostatnio bardziej rozumiane jako wojna, niż wypadek...) - miałbym możliwość po odłączeniu głównego bezpiecznika wpięcia się do instalacji elektrycznej mieszkania. Dodatkowo nie chcę mnożyć kolejnych ładowarek i przetwornic.
    Mam wyprowadzony rozdzielacz z szybką ładowarką Xblitz R7 - ładuję z tego drobną elektronikę. Reszta przez 230V 'na życzenie'.

Co do regulatora MPPT masz rację - wkradła się literówka EPEVER TRACER 1210AN. Wersję 30A mam na działce połączoną z pojedynczym panelem 300W, obsługuje system alarmowy i podtrzymuje kamery Yi Home. W dużej mierze jeśli chodzi o architekturę klon tej instalacji, ale planuję rozszerzyć - w domu leży 5 paneli 300W gotowych do montażu, tylko stelaż muszę zbudować. Planuję zrobić wiatę garażową i na niej zamontować te panele.
    Do tego myślałem o oprogramowaniu i oczujnikowaniu instalacji wody ciepłej grzanej z tych paneli... szeroki temat. Czytałem dość sporo o cieple utajonym przemiany fazowej stearyny lub mieszanki wosku i stearyny umieszczonej w pojemniku z wodą - jako stabilizator i magazyn energii cieplnej. Ale to duży projekt, na który póki co nie mam dość czasu.
    Miałem też inny zamysł magazynowania energii chemicznej, ale póki co brak odpowiedniego projektu do realizacji - najprostsze substraty to wodór (z elektrolizy wody) i azot. Gdyby się udało jakoś w warunkach 'domowych' stworzyć z tego amoniak, byłoby super. Niestety metoda Habera - Boscha jest nie do powtórzenia ze względu na wysokie ciśnienie i temperaturę, a inne metody katalityczne są w fazie eksperymentów. Wodór ekstremalnie trudno sprężyć i przechowywać. Inne substraty nie są łatwo dostępne i dlatego (na Marsie można korzystać z powszechnego CO2 i ostatnio nawet się udało zsyntetyzować paliwo 'in situ'). A może masz lepszy pomysł w temacie magazynowania energii?

Janusz_kk wrote:
    Ja tylko zapytam czy przy połączeniu równoległym paneli dałeś diody separujące?

Niestety nie. Na ile szacujesz prąd płynący przez nieoświetlony panel w takiej konfiguracji bez diod? Ja łaziłem z kartonami i zacieniałem panele i wychodziło mi prawie dokładnie moc = liczba paneli oświetlonych * moc pojedynczego panela. Wyglądało, że nie ma wielkich strat.

Damian_Max wrote:

W którym kierunku geograficznym masz skierowany balkon?

Balkon mam na południe, ale w Twojej sytuacji przy chęci pobawienia się tematem też pomyślałbym o dachu. Ewentualnie montaż wysięgnika i zamocowanie turbiny wiatrowej z koła od 'hoverboarda', jeśli masz mieszkanie szczytowe. Podobna zabawa i też można osiągnąć ciekawe rezultaty, zwłaszcza, jeśli wysokie piętro. Taki sprawny hoverboard na OLX można kupić za 100zł. Wiem, bo mam juz 4 :-)
    Obejrzyj sobie to.

lukiiiii wrote:
    Możesz jeszcze podłączyć router, odpadnie z 10W, niby nić, ale zawsze coś, ~5zł/mc.
    Też bym poszedł jak kolega wyżej w instalacja 24V, przetwornica dla laptopa, przetwornica step-up dla hulajnogi. Router 12V na "krótko" podłączony, jakieś lampki LED 12V wg uznania.

Popieram - mam zamontowane awaryjne oświetlenie 12V z tej instalacji, zabudowane tak, że w sytuacji normalnej prawie go nie widać.
    Janusz_kk
    Level 36  
    gdL wrote:
    Niestety nie. Na ile szacujesz prąd płynący przez nieoświetlony panel w takiej konfiguracji bez diod? Ja łaziłem z kartonami i zacieniałem panele i wychodziło mi prawie dokładnie moc = liczba paneli oświetlonych * moc pojedynczego panela. Wyglądało, że nie ma wielkich strat.

Ale tak tego nie zmierzysz, tylko cęgi prądowe na prąd stały. Tu masz pomiary praktyka któremu pomogłem, poczytaj sobie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19375196#19375196
    electro
    Level 18  
    Co to za panele? W sensie jakie mają wymiary?
    gdL
    Level 27  
    Janusz_kk wrote:
    gdL wrote:

Ale tak tego nie zmierzysz, tylko cęgi prądowe na prąd stały. Tu masz pomiary praktyka któremu pomogłem, poczytaj sobie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19375196#19375196

Dzięki. Poczytałem trochę o tym w necie, ale nikt nie napisał konkretnych liczb. Zacieniony panel zachowuje się jak rezystor i dioda ma temu zapobiec. Ale rezystor - jakiej wartości? Czy przepływ wstecznego prądu szkodzi panelowi poprzez odkładanie się na nim mocy?
    A może powoduje to jedynie niewielki spadek mocy połączonych równolegle paneli, jeśli część z nich jest zacieniona?

electro wrote:
    Co to za panele? W sensie jakie maja wymiary

https://www.tme.eu/pl/details/cl-sm50m/moduly-fotowoltaiczne/cellevia-power/
    Janusz_kk
    Level 36  
    gdL wrote:
    ale nikt nie napisał konkretnych liczb.

Są liczby, poczytaj od początku.
    gdL wrote:
    Zacieniony panel zachowuje się jak rezystor i dioda ma temu zapobiec.

Nie i tak :). Panel to połączone diody krzemowe w kierunku przewodzenia, jak świeci słońce na nie to są prawie na granicy przewodzenia wtedy dają max napięcie i moc, jak są panele identyczne to może faktycznie ten prąd pomiędzy panelami nie jest duży ale trzeba mieć świadomość że takie coś istnieje.
    A dla spokoju dałbym dwie diody, u ciebie ze względu na niskie napięcie to najlepiej schottky podwójna w obudowie to220 żeby przykręcić do radiatorka.
    np: https://www.tme.eu/pl/details/mbr20100ct-yan/...y-schottky-tht/yangjie-technology/mbr20100ct/
    https://www.tme.eu/pl/details/wns20s100cq/diody-schottky-tht/ween-semiconductors/
    https://www.tme.eu/pl/details/sbct2040-dio/diody-schottky-tht/diotec-semiconductor/sbct2040/
    dowolną z nich łączysz tak że skrajne nóżki to '+'-sy z paneli a środek to + do mppt. Radiatorek, bo będą się lekko grzać musi być odizolowany od reszty bo na nim będzie '+' z paneli. Chodzi tylko o zwarcie bo napięcie jest małe i całkowicie bezpieczne.
    Jarzabek666
    Level 38  
    A czemu paneli nie dałeś na balustradzie? w zasadzie nic by to co na balkonie zostanie nie zasłaniało...
    CMS
    Administrator of HydePark
    Jarzabek666 wrote:
    A czemu paneli nie dałeś na balustradzie? w zasadzie nic by to co na balkonie zostanie nie zasłaniało...

O to samo miałem zapytać.
    gdL
    Level 27  
    Jarzabek666 wrote:

CMS wrote:
    Jarzabek666 wrote:

O to samo miałem zapytać.

Lubię czytać książki siedząc na słońcu :-) Panel na balustradzie zacieniałby mi balkon.
    ArturAVS
    gdL wrote:
    Panel na balustradzie zacieniałby mi balkon.

Nie mogę sobie przypomnieć gdzie widziałem, ale takie bardziej sensowne rozwiązanie. Mianowicie dorobiony niewielki daszek zewnętrzny do takiego "wnękowego" balkonu, chyba na na którymś z wyższych pięter. Pokryty panelami właśnie. Może takie coś by się u Ciebie bardziej sprawdziło?
    gorki73
    Level 39  
    ArturAVS wrote:
    Mianowicie dorobiony niewielki daszek zewnętrzny
    Wszystko fajnie i pięknie, tylko musisz mieć zgodę administracji/spółdzielni, nawet na powieszenie anteny Sat...
    Jarzabek666
    Level 38  
    Na daszek tak musi być zgoda, na balustradę nie. Ale skoro on tak chciał to jego wybór. Mi osobiście by się bardziej podobały na balustradzie tym bardziej że jest większy czas działania..
    ArturAVS
    gorki73 wrote:
    musisz mieć zgodę administracji/spółdzielni

Chyba byłoby taką zgodę łatwiej uzyskać niż taką na montaż paneli na dachu.
    gorki73
    Level 39  
    ArturAVS wrote:
    Chyba byłoby taką zgodę łatwiej uzyskać niż taką na montaż paneli na dachu.
    Też tak myślę...
    krzywy1
    Level 24  
    Jarzabek666 wrote:
    Na daszek tak musi być zgoda, na balustradę nie. Ale skoro on tak chciał to jego wybór. Mi osobiście by się bardziej podobały na balustradzie tym bardziej że jest większy czas działania..

Możesz to rozwinąć dlaczego na balustradę nie musi być zgody? Z tego co wiem, to do właściciela mieszkania należy tylko podłoga balkonu, balustrady, elewacja zewnętrzna to własność wspólnoty.
    Jarzabek666
    Level 38  
    Balustrady to własność właściciela mieszkania, tak jest u mnie w spółdzielni jak i w zgm tak i w okolicznych miastach koło mnie... Elewacja już nie jak i sufit na balkonie to już część wspólna...
    krzywy1
    Level 24  
    Jarzabek666 wrote:
    Balustrady to własność właściciela mieszkania, tak jest u mnie w spółdzielni jak i w zgm tak i w okolicznych miastach koło mnie... .

U Ciebie może jest, a u innych już nie.
    Bo wcześniej twierdziłeś że:
    Jarzabek666 wrote:
    Na daszek tak musi być zgoda, na balustradę nie.

Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.