Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Problem z instalacją systemu Windows 10 z pendrive

Dawid1552 15 Mar 2022 09:42 147 10
    gorki73
    Level 39  
    Witam, dokładałeś do komputera jakieś nowe urządzenia pamięć, dysk etc. ? Co to za komputer?
    cysiekw
    Level 39  
    Proszę podać pełną specyfikację komputera.
    Dawid1552
    Level 3  
    Do komputera nie dokładałem żadnych części, system się wywalił i przy próbie ponownej instalacji dzieje się coś takiego. Dodam że próbowałem i z dyskiem z którego system się wywalił jak i z dysku HDD. Na obydwóch ten sam problem.
    I7-8700K
    16GB ramu
    GTX 1060 6GB
    Płyta główna z370p d3
    Zasilacz 600w be quiet
    gorki73
    Level 39  
    Proponuję jakąś płytę Live uruchomić i przy pomocy narzędzi sprawdzić stan poszczególnych komponentów.

Szczególną uwagę bym poświęcił RAM'owi i HDD.
    Dawid1552
    Level 3  
    Płytę Live? Mógłbyś wytłumaczyć dokładniej? Z góry bardzo dziękuję
  • Helpful post
    gorki73
    Level 39  
    Dawid1552 wrote:
    Płytę Live? Mógłbyś wytłumaczyć dokładniej? Z góry bardzo dziękuję
    Ok nie ma sprawy. Płyta Live to płyta na CD/DVD, którą uruchamia się w napędzie DVD. Tam jest system oparty najczęściej na Linuxie. Po uruchomieniu masz do dyspozycji programy, przeglądarkę etc. Programy testowe, które tam są umieszczone służą do testowania komponentów komputera, czasami bardzo przydatne.

Oczywiście system ratunkowy (płyta Live) można odpalić przy pomocy Pendriv'a

Tylko czy Ty masz gdzie wypalić taką płytę lub nagrać Pena?
    Dawid1552
    Level 3  
    No z tym mogę mieć niestety problem
    gorki73
    Level 39  
    To lipa, bez sprawdzenia lub znajomości kodu błędu, który wyrzuca Windows, w postaci tego komunikatu, który umieściłeś, będzie ciężko. Masz jedną kość 16GB Ram, czy więcej i czy są identyczne?
    Dawid1552
    Level 3  
    Są dwie, identyczne, ale mam jeszcze dwie kości RAM po 4gb po powrocie do domu zamienię je i włożę do innych slotów. Jak nie pomoże dam znać tutaj
    Dawid1552
    Level 3  
    Są dwie, identyczne, ale mam jeszcze dwie kości RAM po 4gb po powrocie do domu zamienię je i włożę do innych slotów. Jak nie pomoże dam znać tutaj

Dodano po 3 [godziny] 55 [minuty]:

Wymiana kości RAM