Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego instalacja nic nie produkuje? Problem z falownikiem HUAWEI.

grabowskiarkadiusz 15 Mar 2022 16:36 2070 8
    grabowskiarkadiusz
    Level 1  
    Witam czy ktoś mi może pomóc mam problemy z falownikiem firmy huawei pare dni temu zamontowałem fotowoltaike połączyłem falownik z aplikacja Fusionsolar i pokazuje mi wszystko na 0 ze nic nie produkuje Dlaczego instalacja nic nie produkuje? Problem z falownikiem HUAWEI. czego to jest wina dodałam tez do enei jeszcze przesył jest niepodłączonych czekam na elektryka. Czy to może być wina tego że nie jest jeszcze do enei podłączony Dlaczego instalacja nic nie produkuje? Problem z falownikiem HUAWEI.
    dprzyb
    Level 22  
    Ale licznik nie ma tu nic do rzeczy.
    Jeśli instalacja została skonfigurowana i uruchomiona to wyniki produkcji powinny być widoczne w aplikacji bez względu na to czy licznik jest starego typu czy nowy, dwukierunkowy.
    Zobacz czy masz jakieś wyniki w aplikacji na zakładce "Statystyki" bo aplikacja lubi płatać figle i nie pokazywać produkcji na powitalnym ekranie.
    Albo zaloguj się do falownika bezpośrednio i tam sprawdź (o ile instalator nie zmienił domyślnego hasła)
    msr99
    Level 18  
    ee a masz włączony bezpiecznik od instalacji ?
    zazwyczaj instalatorzy zrzucają go aby poczekać na wymianę licznika na dwukierunkowy

jest nie masz napięcia od strony sieci nie wstanie falownik == 0 produkcji
    dprzyb
    Level 22  
    To akurat łatwo sprawdzić po wszystkie trzy diody na falowniku powinny się święcić ciągłym zielonym światłem
    sochaenergy
    Level 2  
    Ja mam taki przypadek że falownik nie działał prawidłowo ponieważ podzieliłem na 2 stingi 5 i 4 moduły z optymalizatorami. za malo na stingu więc połączyłem prawidłowo w 1 sting. Instalacja zadziałała ale tylko jeden dzień. Po tygodniu zresetowałem instalację bezpiecznikiem i zgasły wszystkie ikonki na falowniki świeci tylko dongle a w aplikacji pokazuje falownik cały czas jako offline.. Ktoś miał taki przypadek??
    Robyn212
    Level 15  
    sochaenergy wrote:
    Ja mam taki przypadek że falownik nie działał prawidłowo ponieważ podzieliłem na 2 stingi 5 i 4 moduły z optymalizatorami. za malo na stingu więc połączyłem prawidłowo w 1 sting. Instalacja zadziałała ale tylko jeden dzień. Po tygodniu zresetowałem instalację bezpiecznikiem i zgasły wszystkie ikonki na falowniki świeci tylko dongle a w aplikacji pokazuje falownik cały czas jako offline.. Ktoś miał taki przypadek??

Działał jeden dzień, co to znaczy? Nie było żadnej produkcji, były jakieś alarmy nieprawidłowej pracy? Czy patrzyłeś w układ fizyczny optymalizatorów czy wszystkie są na zielono wtedy kiedy teoretycznie powinna być produkcja?
    sochaenergy
    Level 2  
    Tak była mała produkcja przed 2 godziny. Optymalizatory wykryto. Cały czas aktualnie nic nie reaguje falownik. Nie ma żadnego alarmu.
    Robyn212
    Level 15  
    A dochodzi do niego w ogóle napięcie z sieci? Wygląda jakby był totalny trup. Spróbuj może przełączyć jeszcze na chwilę hebel DC pod falownikiem.