Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec gitarowy Na STX GDN-30-200-4-AE w budowie!

trzygrosze 07 Nov 2005 10:22 6718 23
  • Witam. Chciałem zaprezentowac piec własnej konstrukcji jak również prosić o pomoc w jego budowie. W skrzyni pracuje STX GDN-30-200-4-AE. Wzmacniacz to jak narazie TDA 7294 ! ( Wiem , wiem, wsadziłem ta kostke tak na próbe ) Układ nijak sobie z tym głosnikiem radzi, jest poprostu za cicho. Moje pytanie to czym najlepiej i w miare tanio napedzic tego potwora ? O wymianie głosnika nie mam mowy ! Przedwzmacniacz jest zmontowany wg schematu Janka11389 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic215412.html . (przedwzmacniacz kanał czysty ) i odpowiada on Mi I Kumplowi dla którego całe to pudło robie. Jest to mój pierwszy piec do gitary tak wiec licze na wyrozumiałość :)

Pozdrawiam

Krzysztof

Cool? Ranking DIY
    About Author
    trzygrosze
    Level 21  
    trzygrosze wrote 591 posts with rating 15, helped 11 times. Live in city Szczecin. Been with us since 2003 year.
    Rocky Horror
    Level 31  
    trzygrosze wrote:
    Jest to mój pierwszy piec do gitary tak wiec licze na wyrozumiałość :)

I tak nieźle... Tylko nie bardzo rozumiem zasadności zastosowania głośnika wysokotonowego (a przynajmniej to w rogu wygląda jak wysokotonowy ;-) ). Przy gitarze zupełnie zbędny, a wręcz przeszkadzający, poza tym i tak pójdzie do piachu po paru mocniejszych uderzeniach w struny...
    Co zamiast TDA7294 - a choćby układ w oparciu o naszego Eltrona 100. Praktycznie niezniszczalny i zdolny wysterować wszystko co się do niego podłączy.
    włuczykij
    Level 27  
    ja bym na twoim miejscu wtarabanil tam lepszy glosnik. za 250zl masz profesjonalny gitarowy 150w...... eminence legend 121.
    jaro_21
    Level 22  
    wygląda nieźle, nie zaszkodziło by założyć jeszcze ładną maskownice
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Konstrukcja na 5+ tylko ze slyszalem ze ten glosnik nie bardzo nadaje sie do gitary. Jakim napieciem zasilasz tda? Na gitarce ta kosc mozna latwo poslac do nieba:) Gwizdek jest po to zeby poszezyc pasmo do gory zeby lepiej brzmial tzw klang itp(nie wiem jak to sie nazywa bo nie gram na niczym:P). To nie zaden wynalazek tylko szeroko stosowany patent przez wielu czolowych producentow.
    janek11389
    Level 42  
    Witam! Nic nie piszesz i na zdjęciach też nie widać czy to jest otwarte pudło, czy zamknięte, jeżeli otwarte, to niech jeden szarpie za grubą strunę, a Ty przyłóż z tyłu jakiś blat i powoli go przesuwaj, robiąc, coraz to większą szparkę, w pewnym momencie pojawi się największy bas, oblicz powierzchnię tej szpary i wytnij takie otwory dyfuzyjne, a tył zamknij. Głośnik zawsze można podmienić, może nie jest lepszy od firmowych, ale od Alpharda, na pewno jest lepszy.
    Pozdrawiam
    IronReiker
    Level 23  
    witam! ja robiłem znajomemu piecyk na tych głośnikach ( na 2 ) przedwzmak był z marschal'a a w końcówce siedział j-35 w mostku z 8 tranzy w końcówce. ile to miało watów dokładnie nie wiem bo nie było tego jak sprawdzić, ale zasilane było trafem dającym 2 x 32 v 600 wat, i mostek 4x10000 uF. Osobiście nie mam ucha do takiego sprzetu i trudno sie mi wyowiadać w sprawie odsłuchu, natomiast znajomy, który dość dłycho grał na lampie niebył zawiedziony choć za bardzo też sie nie cieszył.
    pozdro
    włuczykij
    Level 27  
    przy 4omach nie bedzie duzych strat na wzmaku i kablach??
    trzygrosze
    Level 21  
    Witam po długiej nieobecności !

Po co głosnik wysokotonowy kolega "chaka " juz wyjasnił, bez sopranu dzwiek jest poprostu mulisty ! i bez niego piec brzmi strasznie !

Zasilam Tego TDA napieciem 84 V (niesymetryczne, nie miałem innego trafa ) trafo ma około 150 W moze i wiecej . Kostka daje sobie rade, przetrawała juz około 30 godzin katowania na max :) tylko jest za słaba. Wiem ze to samobójstwo ale juz próbowałem wycisnać z układu jak najwiecej.

Obudowa jest z tyłu do połowy zabudowana, ( Dzięki Janek za rade, teraz mam czas i się pobawię wg twoich zaleceń )

Eltron 100 ? w sumie mam dwa takie zdezelowane na warsztacie , moze uda się cos zklecic :)

Aco wy na to zeby zastosowac mostek TDA7294 ?

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.
    Nevon
    Level 22  
    co do wzmacniacza... chyba ten się nada
    http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al35z&sid=22bf49ec
    ja na tym samym głośniku mam mniejszego brata i jest dość dobrze, niebawem dołożę te 2 tranzystory
    tam mostki :/ tranzystor to tranzystor no i masz tu te 200W
    po zatym mostek odpada bo masz tu 4Ohm a jak byś robił mostek to 8 by było minimum
    trzygrosze
    Level 21  
    :arrow: Nevon

No fakt ! W mostku obciazenie bedzie tylko 8 ohm.

Bardzo podoba mi sie ten zestaw Altrona, na skomplikowany to on nie wyglada i mysle ze by spokojnie pasował. Sa gdzies na "Elce " wzory płytki, schemat do tego zestawu ? Narazie nie mam Odpowiedniego trafa ale cos sie pomysli :)
    IronReiker
    Level 23  
    na wszystkim co ma opór przy dużym nateżeniu bedą straty, sam jestem ciekaw jak bedzie sie spisywał ten wzmak za 85 zeto. sam kiedyś też chciałem go nabyć.
    pozdro
    foxik000000
    Level 29  
    Witam wydaje mi sie ,że są to IRFP240 ale moge sie mylić jeżeli sie myle to proszę mnie poprawić:D
    IronReiker
    Level 23  
    są to irfp150 i irfp9150

Dodano po 34 [sekundy]:

tak sie mi wydaje
    trzygrosze
    Level 21  
    ?

Czyli jakie tam bedą pasowac najlepiej ? Bo juz nie wiem jakie zamówić.
    IronReiker
    Level 23  
    czy zamówisz 150 czy 250 nie bedzie miało wielkiego znaczenia ja bym brał 250
    trzygrosze
    Level 21  
    Czy jeszcze ktos mógłby mi powiedziec w którym sklepie internetowym dostane irfp150 i irfp9150 jednoczesie lub chociarz tylko irfp9150 ? ( w cyfronice jest 9150 ale tylko na zamówienie w ciagu 2 tygodni ! )
    foxik000000
    Level 29  
    Najlepiej by było jak bys sobie załatwił IRP240N sa one moze trudno dostepne ale jakby Ci sie udało to możesz osiągnąc moc bliska 300W RMS:D
    Tremolo
    Level 43  
    Ja sobie tez dawałem nadzieję kiedyś, że glosniki niegitarowe mogą fajnie grać z gitarą, I tak zrobiłem cos takiego jak paczka na 4xARZ6604...

Grało to dużo głosniej niż standardowe głośniki...

Ale niedługo potem dostałem jeden uszkodzony głośnik z Eltrona, wsadziłem tam nawet nową membranę, mimo iż była niegitarowa, zawieszenie gorne miękkie, nie miała karbowania grało to ciut zywiej niż Tesle, które i tak jako takie pewne zastosowania mogą mieć.

Kiedy dostałem glośnik z Laneya TF300 (Cradley Heath HH Invader) uszkodzony do regeneracji okazalo się po wymianie cewki z umifony), że gra się na tym 2x przyjemniej niż na Teslach ( po prostu wygodniej jesli chodzi o kontrole nad strunami i lączenie się dźwieków), w dodatku jest to głosniejsze... Podam, że wzmacniacz to full Lampa, uzyskiwałem brzmienia na Cleanie podobne do delikatnych przesterów Erica Johnsona (głośnik gitarowy delikatnie powinien przesterowywać, Hendrix po prostu ciął nożem membrany żeby przesterowywało)

Twoj piecyk nadał by się do basu...

moim zdaniem powinienes kupić tam GD 30/50 z Tonsila jest do kupienia za około 140 złotych (chyba taniej od Tego STX - na pewno głosniejszy) na www.e-tonsil.pl ... nie potrzebowalbyś tego śmiesznego rozwiązania z średniowysokotonowym...

Raczej bym STX'owi nie radził tyłu otwierać temu glośnikowi... Ma mały Vas.. niski rezonans..

kazdy musi popełnić jakiś bląd
    trzygrosze
    Level 21  
    Dzieki wszystkim za odpowiedzi i pomoc w budowie , teraz tylko trza sie wziaść do pracy. Mam nadzieje ze skończe jeszcze w tym roku :p. Głosnika nie moge wymienić, juz kupiłem trudno, bede miał nauczke na przyszłosc.

Pozdrawim serdecznie
    zibisound
    Level 23  
    Witam.Uruchomiłem ten kit altrona 200W i działa dobrze tylko trzeba przy mocy 200W dać wentylator.Uz to =/- 60V i 2* 10mF/63V.200W ma przy 4 om a przy 8 om- 120W.Ja kupiłem płytkę w altronie a można też kupić IRF240 i 9240 po 8 zł.Resztę elementów miałem a to i tak wychodzi taniej niż 85zł.Trzeba też kupić razem z płytką oprawki bezpieczników do druku i kostki zaciskowe.Pozdrawiam-Zygmunt.
    pablo89
    Level 11  
    Witaj słuchaj ja mam pytanie czy Ty mostkowałeś ten wzmacniacz takżeby uzyskać większą moc czy jak ty to robiłeś bo jeżeli go mostkowałeś to glośnik ma za małą impedencję ale widzę ze zamontowałeś głośnik wysokotonowy dałeś go na jednym wyjściu z stx'em czy stxa dałeś na jedną część wzmaka a tego drugiego na drugą powiedz jak połoączyłeś te głośniki z tda:D