Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie hybrydowe piec gazowy kondensacyjny i pompa ciepła. Czy to ma sens?

Tomi_ 16 Mar 2022 22:41 2631 6
Buderus
    Tomi_
    Level 12  
    Proszę o radę czy warto rozważyć jako system ogrzewania gazowy piec kondensacyjny współpracujący z małą pompą ciepła powietrze-powietrze.

Dom ma 140m², ogrzewanie podłogowe na parterze, grzejnikowe na poddaszu. CWU - zbiornik 140l ogrzewany piecem gazowym.
    Obecnie dom ogrzewa 17-letni piec gazowy, jednofunkcyjny, niekondensacyjny, spodziewam się, że jego żywot zbliża się ku końcowi.
    Pomyślałem aby wymienić go na piec kondensacyjny jednofunkcyjny współpracujący z małą pompą ciepła o mocy 5kW.
    Takie rozwiązanie ma Immergas - Magis Combo 5 Plus.
    Link Immergas Magis Combo
    Jednostka zewnętrzna powietrznej pompy ciepła jest dostępna w trzech wersjach o mocy: 5, 8 i 10 kW. Jednostka we­wnętrzna zawiera kocioł kondensacyjny o mocy 27 kW na potrzeby podgrzewu ciepłej wody i 24 kW na potrzeby centralnego ogrzewania, zintegrowane z modułem hydraulicznym pompy ciepła.

Rocznie zużywam 2000m³ gazu co odpowiada 23 000kWh.
    Mam instalację fotowoltaiczną 4,1kWp z możliwością rozbudowy do 6kWp.

Moje wyobrażenie o hybrydowym ogrzewaniu i zastosowaniu Magis Combo 5 Plus (5kW) byłoby takie:
    - pompa ciepła latem grzeje CWU, jeśli nie daje rady bo ktoś bierze prysznic za prysznicem to włącza się piec gazowy i dogrzewa szybko wodę
    - pompa ciepła w okresach przejściowych (temperatury rzędu +5C i wyższe) ogrzewa dom (podłogowe i grzejniki).
    Gdy pompa ciepła nie daje rady - do akcji wkracza piec gazowy. Przy większych mrozach (tu gdzie mieszkam to może 10 dni w roku) gdy pompa nie daje rady grzeje piec gazowy.

Proszę o radę:
    Czy hybrydowy system może działać tak właśnie jak to opisałem czy też czekają mnie jakieś przykre niespodzianki ?
    Czy ten konkretnie model Immergas Magis Combo Plus będzie dobrym wyborem i czy zadziała tak jak sobie to wyżej wyobraziłem ?
    Czy w praktyce działa to automatycznie tak, że domyślnie działa zawsze pompa ciepła a jak nie daje rady to wyłącza się wtedy działa tylko piec gazowy, czy też pompa działa cały czas a piec tylko wspomaga jej działanie ?

Najbardziej boję się połączenia ogrzewania podłogowego i grzejnikowego. O ile podłoga z zasady grzeje wolno i na niskiej temperaturze zasilania, to grzejniki na piętrze czasem chciałoby się wysterować wyższą temperatura tak aby szybko dogrzały pokój. Tu pompa ciepła może się nie spisać, ale liczę, że wtedy piec robiłby robotę.

Mój cel to zredukowanie zużycia gazu (jego ceny ciągle rosną) kosztem większego zużycia prądu co mam zamiar rekompensować instalacją fotowoltaiczną (nawet jeśli PV nie pokryje całego zapotrzebowania na prąd w takiej sytuacji), ale nie chcę tracić na komforcie ogrzewania i CWU (a może nawet udałoby się jakoś wdrożyć chłodzenie latem, ale na tym aż tak bardzo mi nie zależy).
  • Buderus
    EnergyAID

Level 15  
    Jak najbardziej jest to zdrowe rozwiązanie, szczególnie w warunkach skaczących i niepewnych cen gazu i energii elektrycznej. Według mnie układ powinien działać ze sterowaniem zależnym od temperatury zewnętrznej:
    a) powyżej ok. 5 st.C temperatury zewnętrznej powinna pracować tylko pompa ciepła. Uzasadnienie:
    - Powyżej 5 st.C jest mniejsze zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania budynku.
    - Wystarczająca jest wówczas temperatura ok. 45-50 st.C nawet dla grzejników.
    - Efektywność energetyczna pompy ciepła zależy od temperatury zewnętrznej i jest dobra powyżej takich temperatur zewnętrznych. Chodzi o zależność COP dla danej temperatury zewnętrznej (dolnego źródła ciepła).
    - Nie następuje szronienie parownika powietrznej pompy ciepła (albo przynajmniej w ograniczonym zakresie i następuje naturalna regeneracja).
    - Żywotność pompy ciepła i degradacja jej efektywności z roku na rok będzie raczej ok, jeżeli będzie pracować w łagodnych warunkach (powyżej 5 st.C temperatury zewnętrznej).
    - Owszem mankamentem jest cwu, co do której zapotrzebowanie na ciepło i temperaturę jest często losowe.

b) poniżej ok. 5 st.C pracuje kocioł z tych samych względów (tyle że odwrotnie).

Tę temperaturę 5 st.C należałoby optymalizować obliczeniowo zależnie od cen gazu i ee, ale nie komplikujmy. Głównym problemem, jaki można przewidzieć, to właśnie forma tego sterowania w zależności od temperatury zewnętrznej i możliwość zmiany parametrów przez użytkownika.
  • Buderus
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Tomi_ wrote:
    Pomyślałem aby wymienić go na piec kondensacyjny jednofunkcyjny współpracujący z małą pompą ciepła o mocy 5kW.

Greenwashing działa...
    Szybkie obliczenia:
    U mnie aktualnie 1kWh energii ( PGNiG) kosztuje 25gr. Prąd ok. 78 groszy/kWh. 0,78/COP=3,5( optymistycznie dla grzejników przy A>5stopni) co daje koszt 22gr/kWh !!!!
    Wymieniasz stary kocioł na nowy kondensacyjny , rachunki spadają o 20-25%, bo kocioł jest sprawniejszy, moduluje od niższej mocy. Wydajesz na nowy kocioł+ zasobnik+ modernizacja komina 11 tys. wzwyż zależnie od marki.
    Pompa ciepłą+ kocioł gazowy o którym piszesz to koszt na start 24 tys+ jakieś 12 tys. na robociznę, graty typu modyfikacja komina, fundament do PC, być może bufor itp. To daje 36 tys!!! zł. by mieć taniej o 3 grosze za 1kWh??? Czyli może 500 zł na rok taniej, a pakujesz 25tys. więcej, czyli 50 lat zwrotu. Nawet jakby ten gaz był 2x droższy to nadal nie ma sensu montaż PC ze względu na koszty zwrotu inwestycji, znaczne koszt serwisu PC itd.
    Tak włąśnie doradzają "fachowcy":
    EnergyAID wrote:
    Jak najbardziej jest to zdrowe rozwiązanie, szczególnie w warunkach skaczących i niepewnych cen gazu i energii elektrycznej.

Jakie zdrowe rozwiązanie, jak właśnie oba urządzenia są na gaz i prąd!
    Kolega jako doradca i audytor energetyczny powinien podać dane takie jakie ja podałem, a nie ogólnie znane truizmy z ulotek OZE i innych. Moim zdaniem jest to bezsensowny pomysł w sytuacji autora tematu.
    Tomi_ wrote:
    Mam instalację fotowoltaiczną 4,1kWp z możliwością rozbudowy do 6kWp.

Taka instalacja wystarczy Ci na potrzeby bytowe prądu , i może zostanie Ci max 1MWh na zapas, ale to nie powód by od razu montować pompę ciepła.
    Chcesz sensownie wydać pieniądze to zamontuj sobie klimatyzatory w pokojach na górze, w zimę będziesz miał tańsze ogrzewanie pompą powietrze-powietrze z COP >4 w okresach powyżej 0*, będziesz mógł obniżyć temperaturę na kotle gazowym na grzejnikach , a latem przyjemny chłód na poddaszu.
    EnergyAID

Level 15  
    andrzej lukaszewicz wrote:
    U mnie aktualnie 1kWh energii ( PGNiG) kosztuje 25gr.

Aktualnie na towarowej giełdzie energii (w hurcie) gaz kosztuje 520 PLN/MWh = 0,52 PLN/kWh, a to tylko dlatego, że cena spadła z 1000 PLN/MWh. Wprawdzie jest nadzieja z planowanym zakończeniem budowy gazociągu Baltic Pipe z gazem norweskim, ale czy cena znacznie spadnie?

W tym rozwiązaniu (Magis Combo 5 Plus) proszę zauważyć, że pompa ciepła jest małej mocy 5-10 kW, więc ma to tylko charakter pracy przy wyższych temperaturach zewnętrznych.

andrzej lukaszewicz wrote:
    Chcesz sensownie wydać pieniądze to zamontuj sobie klimatyzatory w pokojach na górze, w zimę będziesz miał tańsze ogrzewanie pompą powietrze-powietrze z COP >4 w okresach powyżej 0*, będziesz mógł obniżyć temperaturę na kotle gazowym na grzejnikach , a latem przyjemny chłód na poddaszu.

W zasadzie jest to rozwiązanie na podobnych zasadach, ale byłby problem ze współpracą wodnego systemu grzewczego z grzaniem tymi klimatyzatorami. Dość skomplikowane byłoby sterowanie w zależności od temperatury zewnętrznej.
    Tomi_
    Level 12  
    Dziękuję za rzeczowe podpowiedzi.
    Komin jest z stali nierdzewnej, mam odprowadzenie skroplin do kanalizacji więc zakładam, że komina nie będę ruszał.
    Zbiornik CWU też ma już swoje lata więc zapewne niedługo będzie do wymiany. Ale czy muszę go wymienić na inny typ ? (pewnie chodzi o wężownicę o większej powierzchni przystosowaną do pompy ciepła).
    Z drugiej strony mogę zostawić grzanie CWU za pomocą pieca gazowego i zostawić obecny zbiornik aby nie pakować się w duże koszty. Latem płacę naprawdę niewiele - chyba za 300zł za gaz za 2 miesiące a do tego gotuję na gazie. Chyba nawet Immergas zaleca użycie kotła gazowego do CWU, a pompy do ogrzewania.

Teraz pompa ciepła - oddaje 5,8kW energii cieplnej przy poborze mocy elektrycznej 1,28kW, powinno styknąć z zainstalowanej fotowoltaiki, ewentualnie rozbuduję ją do 6kWp (dołożenie paneli bo falownik mam na 6kW).
    Ma wymiary 88x64cm i waży chyba z 30kg, można ją powiesić na ścianie lub postawić na gruncie.

I teraz jeszcze o mojej motywacji do zmiany:
    - będę musiał wymienić wkrótce piec gazowy - to pewne.
    - iść tylko w pompę ciepła - w istniejącym budynku i w obecnej konfiguracji - trudne i bardzo kosztowne
    - piec na gaz plus pompa ciepła na prąd - mam dwa typy ogrzewania. Jak gaz będzie bardzo drogi - pompą będę mógł zmniejszyć jego zużycie. Jak prąd będzie bardzo drogi a gaz w rozsądnej cenie to będę grzać gazem.
    - teraz mam pracę, jakieś oszczędności, nie wiem jak będzie dalej z pracą, inflacją itp. Chciałbym zainwestować póki mnie stać, niekoniecznie aby to się zwróciło.
    Ale chciałbym aby gdyby nadeszły trudne czasy, brak pracy, wysoka inflacja itp - utrzymanie domu było jak najtańsze.
    zlotaronczka
    Level 20  
    Tomi_ wrote:
    Takie rozwiązanie ma Immergas - Magis Combo 5 Plus

Tomi_ wrote:
    Jak prąd będzie bardzo drogi a gaz w rozsądnej cenie to będę grzać gazem.
    - teraz mam pracę, jakieś oszczędności, nie wiem jak będzie dalej z pracą, inflacją itp. Chciałbym zainwestować póki mnie stać, niekoniecznie aby to się zwróciło

Witam.
    Aby nie być posądzony o jakieś złe intencje poświęciłem trochę czasu na zapoznanie się z udostępnionymi przez firmę Immergas informacjami.
    Masakra - nie idź w to. Podzwoń do serwisantów czy mieli doczynienia i jakie jest ich zdanie na temat tego produktu.
    Ta hybryda ma ten wątpliwy plus ujemny, że jak coś nie pyknie to ani gaz ani prąd domku Ci nie ogrzeje do czasu przybycia Pana serwisanta.
    Ta hybryda ma podgrzewać cwu w przepływie - ciekaw jestem czasu oczekiwania na ciepłą wodę bo po drodze są dwa wymienniki płytowe. Przy deklarowanej mocy pompy ciepła ilość ciepłej wody z całą pewnością wystarczy na umycie lewej dłoni a następnie prawej.

A teraz o inwestowaniu. Trwonienie pieniędzy na takie cudactwa, nie jest inwestowaniem.
    1. Duży zasobnik 300-400 litrów z podwójną wężownicą i możliwością zamontowania multigrzałek.
    2. Kocioł kondensacyjny - ja polecam firmy TERMET, ale się nie upieram.

Fotowoltaikę już masz, czyli energię elektryczną masz w bardzo dobrej cenie. Dopóki słoneczko świeci, żadna inflacja tej ceny nie zmieni.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Wymień kocioł na nowy ( gtez polecam termeta) komin będziesz musiał zmodyfikowac dodając wewnętrzną rurę. Zostań na razie przy gazie, bo jak na razie ma to sensu ekonomicznego, chyba, że masz za dużo kasy i chcesz troche roztrwonić, ak pisał zlotaronczka