Witam. Będę wymieniał zaciski hamulcowe z tyłu, więc czeka mnie odpowietrzanie układu. Ponieważ pierwszy raz mam do czynienia z układem ABS, więc szukałem informacji w necie, jak to prawidłowo zrobić. I po przeczytaniu kilkudziesięciu poradników nadal nie mam pewności jak to zrobić. Co porada to inaczej doradzają. Jedni każą robić to na włączonym silniku inni na wyłączonym. Kolejni radzą tylko włączać zapłon, inni nie. Jeszcze inni wskazują żeby odpowietrzanie zaczynać od pompy abs, a potem od najdalszego koła. Inni zaś mówią, że przy ABS-ie odpowietrzanie kół zaczynamy od najbliższego przy pompie ABS itd..Reasumując wiem, że nic nie wiem. W moim Scenicu I ph II z 2002r. 1,6 16V silnik K4M 700 jest dwuobwodowy układ, sprzężony po przekątnej, czyli lewy przód-prawy tył i prawy przód-lewy tył[/b]. Nie będę wymieniał całego płynu bo jest jeszcze ,,świeży,,. Wymienię tylko zaciski z tyłu. Może któryś z kolegów ma doświadczenie z tym modelem auta i podpowie, jak po tej wymianie zacisków przeprowadzić odpowietrzanie ( bez użycia pompek i podobnych urządzeń ssących ? Z góry dziękuję i pozdrawiam.