Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć pompę GRUNDFOS 3x230V w polskich warunkach?

carter1018 19 Mar 2022 20:16 810 21
Automation24
  • Automation24
  • Automation24
    carter1018
    Level 2  
    Ktoś_tam wrote:
    carter1018 wrote:
    Dzień dobry
    Mam pytanie czy istnieje jakaś możliwość podłączenia takiej pompy w Polsce ?

Tak, poprzez falownik zasilany z 230V.

Czy chodzi o np. taki falownik
    https://allegro.pl/oferta/falownik-lslv0015m100-1-5kw-7-5a-230v-sv015ic5-10140497382?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aquery&bi_c=N2JlNDdlMTItZjNhOC00ZTY0LTllMWItYjVmOTIyYzljY2FjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7251b4eb-471e-412c-b01b-fd61b6756c54
    kortyleski
    Level 43  
    Pompa pracuje w trójkącie. Może udałoby się przełączyć w gwiazdę, wtedy pójdzie na 3x400V
    motyl22
    Level 27  
    Ktoś_tam wrote:
    carter1018 wrote:
    Dzień dobry

Miałeś na myśli transformator 230V/ 400V?
    Skąd ta pompa? Skandynawia?
    motyl22
    Level 27  
    Rezystor240 wrote:
    Falownik załatwi sprawę, poco dalej kombinować?

Sprawę zalatwi zakup pompy o podobnej wydajności za 350zł a nie zakup falownika czy transformatora za 1000zł. Strzelam z cenami falownika/transformatora.
    Ktoś_tam
    Level 36  
    motyl22 wrote:
    Ktoś_tam wrote:
    carter1018 wrote:
    Dzień dobry

@motyl22 Jeśli znasz transformator który z 230V 1f zrobi 3f to może być.😂
    motyl22
    Level 27  
    Ktoś_tam wrote:
    motyl22 wrote:
    Ktoś_tam wrote:
    carter1018 wrote:
    Dzień dobry

@motyl22 Jeśli znasz transformator który z 230V 1f zrobi 3f to może być.😂

Tak, masz racje zapędziłem się. Chodziło mi o transformator 400V/230V choc to to samo, ale ja piszę o napięciu między fazowym. Takie transformatory stosowałem 6lat w Skandynawi choćby w kuchniach restauracyjnych. 3*230/3*400V. teraz sie zgodzisz? Nie wiem czy taniej będzie takie trafo, czy falownik ale napewno najtaniej nowa pompa. Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

Rezystor240 wrote:
    motyl22 wrote:
    Sprawę zalatwi zakup pompy

Też tak można, ale padło konkretne pytanie, i odpowiedź.

Elektryk nie powinien rozwiązywać problemu klienta, tylko doradzać najlepsze rozwiązanie / najtańsze rozwiązując problem klienta.
    Jak ktos przygotuje 3*2,5mm2 do gniazda, ale jednak chciałby jeszcze dorobic pstryczek do lampy i mówi, że mozna wykożystać zółto zielony do tego a w gniazdku mostkować N z bolcem to co kolega doradzi takiemu?
    carter1018
    Level 2  
    Pompa pochodzi z Norwegii jest sprawna i potencjalnie byłaby doraźnie używana także zakup nowej nie jest konieczny tym bardziej zakup falownika za ok.1000 zł. Dostałem sugestię żeby udać się do kogoś kto przewija silniki i może udało by się przerobić uzwojenie w gwiazdę i to było by najtańsze i rozsądne rozwiązanie o ile możliwe . Ciekawy jestem Waszych opinii o takiej opcji .Pozdrawiam
    motyl22
    Level 27  
    Za 350 zł masz spory wybór z wężem 25m. Sam decyduj. Ja za 350zl nie dotykalnym tej pompy z punktu widzenia przezwajającego.
    lukiiiii
    Level 29  
    A jedna faza i kondensator? Stracisz 50% mocy, pytanie czy jest to akceptowalne
    motyl22
    Level 27  
    Nie oblicze Ci tego, ale obstawiam, że dużo więcej straci mocy niż 50% Tak strzelam, że 20% to mu zostanie.
    motyl22
    Level 27  
    Rezystor240 wrote:
    Zasilany z jednej fazy, więc mocy ma 1/3 nominalnej. Może nawet deczko więcej, bo mamy jedną fazę przesunięta kondensatorem. Ale to bardziej do rozruchu jak do pracy...

Ta jedna faza bez dwóch pozostałych nawet nie leżała koło mocy nominalnej dzieląc moc przez 3 fazy. Moment obrotowy takiego silnika też dużo traci.
    kortyleski
    Level 43  
    Rezystor240 wrote:
    Zasilany z jednej fazy, więc mocy ma 1/3 nominalnej

Zasilany z dwóch faz. Jedną z nich tworzy kondensator pracy. Niestety jest to nadal silnik trójfazowy który jest przystosowany budową do pracy na trzech fazach o przesunięciu 120 stopni. A nie na dwóch przesuniętych o kąt zbliżony do 90 stopni. Dodać należy że ten kat zmienia się wraz ze zmianami obciążenia.
    Tak naprawdę pompa nie ma ciężkiego rozruchu więc na upartego dało by się ( mierząc prądy uzwojeń) dobrać taki kondensator by uzyskać 2/3 mocy znamionowej. Tylko czy to nie skórka za wyprawkę. Jak wspomniałem przełączyć w gwiazdę. Albo jak wspomnieli koledzy zezłomować i kupić inną pompę.
    Tym bardziej że:
    carter1018 wrote:
    potencjalnie byłaby doraźnie używana

Taką jednofazową pompę o wysokości podnoszenia 10m z kablem i pływakiem można kupić za 100 zl
    carter1018
    Level 2  
    Pompa pochodzi z Norwegii jest sprawna i potencjalnie byłaby doraźnie używana także zakup nowej nie jest konieczny tym bardziej zakup falownika za ok.1000 zł. Dostałem sugestię żeby udać się do kogoś kto przewija silniki i może udało by się przerobić uzwojenie w gwiazdę i to było by najtańsze i rozsądne rozwiązanie o ile możliwe . Ciekawy jestem Waszych opinii o takiej opcji .Pozdrawiam
    Rezystor240
    Level 41  
    carter1018 wrote:
    Dostałem sugestię żeby udać się do kogoś kto przewija silniki i może udało by się przerobić uzwojenie w gwiazdę i to było by najtańsze i rozsądne rozwiązanie

Przeczytaj co napisałeś, albo zastanów się ile może kosztować przezwojenie silnika. Kiedyś to było 100 za kW + materiał. więc przezwojenie najmniej 150zł, bez żadnej gwarancji, niczego. Nowa pompa z marketu, niecałe 100 + jakaś gwarancja.
    Jak zrobić to najtaniej z wykorzystaniem starej pompy? Rozbierz ją na miedź i mosiądz, i kupisz nową z gwarancją. Miedź teraz w cenie, śpiesz się ;)
    motyl22
    Level 27  
    motyl22 wrote:
    Za 350 zł masz spory wybór z wężem 25m. Sam decyduj. Ja za 350zl nie dotykalnym tej pompy z punktu widzenia przezwajającego.