Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chińskie radio nie włącza się po przekręceniu kluczyka od stacyjki

gummi1382 21 Mar 2022 15:57 912 11
    gummi1382
    Level 3  
    Witam mam chińskie radio9.7 "styl pionowy android 10 Tesla ekran żeby je zamontować do mercedesa musiałem kupić konwerter światłowodu i radio działa ok ale ostatnio zobaczyłem taki problem że jak przekręciłem kluczyk od stacyjki radio się nie włączyło… guzikiem od radia też to samo więc pojechałem tam gdzie mi je zakładali po 10 min powiedzieli że jest już zrobione zapytałem jaką była przyczyna to powiedzieli że odłączył główne kostki i włączył z powrotem i jest ok.Ale po miesiącu mam to samo znowu się nie włączy czy może ktoś z was wie o co chodzi jaka jest przyczyna?
    60jarek
    Level 27  
    Chińskie radia tak maja że potrafią się "zwiesić" bez powodu, odpiął zasilanie radio wróciło do ustawień fabrycznych.
    Często radio się zwiesza przy wymianie akumulatora.
    Radio chińskie nie lubi jak się kombinuje przy zasilaniu jego.

Zacząłem stosować zasadę najpierw podłączam plus akumulatora potem minus przy montażu akumulatora
    Za to gdy odpinam akumulator w aucie to w odwrotnej kolejności najpierw minus potem plus.
    Tą metodę podejrzałem na szkoleniach o magistrali CAN auta i obsłudze samolotów.
    Za chwile wyleje się fala ze piszę bzdury.
    Nie odpowiadam na wszelkie zaczepki itp. Ten wątek był wielokrotnie omawiany -niektórzy twierdzą że to nie ma wpływu, a jednak ma -skoro ten problem przestał występować w moim aucie, oraz innych.
    Chodź moje auto i tak pokazuje inne błędy komputera zawsze po wymianie akumulatora -mój typ tak ma, z tym że jak stosuję tą metodę jest ich znacznie mniej do wykasowania.
    coperfild
    Level 35  
    Jakie auto, i radio z której półki bo wszystkie są chińskie
    60jarek
    Level 27  
    Ja pisałem też o radiu do mercedesa za 1800PLN dedykowanym -też się potrafi zwiesić.
    Nowe przyszło i już miało wciśnięty przełącznik na stałe -wystarczyło rozebrać i złożyć ponownie, przez to nie chciało się uruchomić.
    Autor może ma lepszy wypas?
    gummi1382
    Level 3  
    coperfild wrote:
    Jakie auto, i radio z której półki bo wszystkie są chińskie[/quote. ]. Radioodtwarzacz akcesoryjny @DINCS 2DIN 9.7 2-DIN 4x50 W na allegro proszę to wpisać
    gummi1382
    Level 3  
    Witam dziś dostałem się do kabli od radia rozłączyłem główne zasilanie kostki i ponownie włożyłem i radio nie działa przy włączonej stacyjce sprawdziłem prąd w kostce i nie ma prądu odpiąlem akumulator i z powrotem podpiąłem i radio działa czy ktoś wie o co chodzi Pzdr.
    60jarek
    Level 27  
    Pisałem chinol tak ma czasami, napisałem jak sobie z tym radzę. Czasami i ze dwa razy trzeba odpiąć akumulator, jak radio prawidłowo nie zaskoczy poprawnie. Biedny dwa razy traci.

Sprawdź błędy w komputerze auta wykasuj, to czasami pomaga.
    Ja dziś naprawiałem swoje auto jedne błędy wykasowałem pojawiły się nowe -aż wyeliminowałem wszystkie.

Coś się dzieje z zasilaniem twego radia, lub "radio się zaczyna padać - nówka z Chin"
    Wystarczy luz na przewodach itp, jakiś problem komputera z czymś i wystarczy.

Jedz do majstrów niech poprawią swoją robotę -kasę wzięli, teraz winę na radio zrzucą.
    Zrzucą winę na radio to wymontować i na krótko podłączyć założę się że sprawne.
    Ale chińskie radia potrafią się zwieszać, tak działają nawet te najdroższe.

Stan radia zawsze sprawdzam po wymianie akumulatora, lub gdy występuje inny problem z komputerem lub sterownikiem -stało się to normą od kiedy używam Chińskiego radyjka.

Mam dwa radia chińskie jedno starszy model drugie nowszy - problemy większe z nowszym modelem. Modele produkowane jeden po drugim.
    gummi1382
    Level 3  
    Zastanawiam się chyba przełożę radio na takie co miałem fabryczne Comand i będę miał spokój ale wiem że mogę podpiąć do niego kamerę cofania ale nie wiem czy kamerę z przodu będę mógł. W chinczyku wszystko mam.Zobaczę trochu pojeżdżę i zobaczę czy to się powtórzy Pzdr
    Jacdiag
    Level 27  
    60jarek wrote:
    Za to gdy odpinam akumulator w aucie to w odwrotnej kolejności najpierw minus potem plus.

To jest kolejność bezpieczna.
    Przy przypadkowym dotknięciu kluczem do karoserii mamy kontakt minusa aku z minusem na "budzie". Potem, gdy przy odkręcaniu "plusa" też dotkniemy kluczem w to samo miejsce, to nic się nie stanie, bo minus już odpięty.
    A zaczynając odkręcanie od plusa możemy spowodować pożar albo eksplozję aku.

Sorki za mały off top.
    gummi1382
    Level 3  
    Tak trzymam się tego odpinałem Aku tak jak pisałeś jak zakładali mi chińczyka to na moją odpowiedzialność teraz pewnie się śmieją "chciał chińczyka to ma "Stefan ruskie mógł sobie kupić to w ogóle auta by nie odpalił albo by mu się spalił jo jo
    ty to mosz rację