W samochodzie NISSAN NOTE E11 (2006) fabryczne radio BLAUPUNKT BP5387 (2DIN z wbudowaną zmieniarką CD na 6 płyt) działało idealnie do czasu wsunięcia szóstej płyty, która zablokowała się. Zmieniarka próbowała ustawić płytę cały czas nawet po wyjęciu kluczyka, przez co pobierała z akumulatora prąd 0,7A. Czekałem godzinę i nic się nie zmieniało. Opisane w internecie próby wyjmowania płyty za pomocą cienkiej plastkiowej płytki nic nie pomogły. Zgłaszany był komunikat ERROR.
Po wyjęciu radia i zdjęciu górnej blaszanej pokrywy udało się palcem poruszać płyty i zmieniarka wysunęła je po kolei od CD1 do CD6.
Pobór prądu pozostał jednak 0,7A mimo wyłączenia kluczyka.
Radio prawidłowo przyjmuje KOD i prawidłowo gra. Pyt więcej nie próbowałem wstawiać. Ale nie było sensu zostawiać radia na noc ponieważ mogłoby rozładować akumulator.
W domu podłączyłem zasilanie +12V poprzez amperomierz do styku 4 złącza A i masę zasilacza do styku 8 złącza A oraz głośnik do styków 3 i 4 złącza B.
Radio w pierwszej chwili pobierało 0,7A a po 30 sekundach prąd zmalał do 0,5mA
Podłączyłem dodatkowe +12V na styk 7 złącza A radio się włączyło oczekując wpisania KODU. Kod wpisałem, został on zaakceptowany i radio gra bez zastrzeżeń na wszystkich zakresach.
Problemem jest jednak znów pobór prądu 0,7A nawet gdy radio wyłączę przyciskiem ON/OFF lub nawet odłączę przewód ze styku 7 złącza A.
Co mogę jeszcze sprawdzić mając radio na zasilaczu w domu ?
Załączam opis złącz

Po wyjęciu radia i zdjęciu górnej blaszanej pokrywy udało się palcem poruszać płyty i zmieniarka wysunęła je po kolei od CD1 do CD6.
Pobór prądu pozostał jednak 0,7A mimo wyłączenia kluczyka.
Radio prawidłowo przyjmuje KOD i prawidłowo gra. Pyt więcej nie próbowałem wstawiać. Ale nie było sensu zostawiać radia na noc ponieważ mogłoby rozładować akumulator.
W domu podłączyłem zasilanie +12V poprzez amperomierz do styku 4 złącza A i masę zasilacza do styku 8 złącza A oraz głośnik do styków 3 i 4 złącza B.
Radio w pierwszej chwili pobierało 0,7A a po 30 sekundach prąd zmalał do 0,5mA
Podłączyłem dodatkowe +12V na styk 7 złącza A radio się włączyło oczekując wpisania KODU. Kod wpisałem, został on zaakceptowany i radio gra bez zastrzeżeń na wszystkich zakresach.
Problemem jest jednak znów pobór prądu 0,7A nawet gdy radio wyłączę przyciskiem ON/OFF lub nawet odłączę przewód ze styku 7 złącza A.
Co mogę jeszcze sprawdzić mając radio na zasilaczu w domu ?
Załączam opis złącz