Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Włącznik kierunkowskazów podczas powrotu załącza kierunkowskaz po przeciwnej

mac_luk 27 Mar 2022 11:24 333 10
    mac_luk
    Level 10  
    Witam. Mam taki problem w aucie z kierunkowskazami. Podczas powrotu załączonej manetki kierunkowskazu ten włącza kierunkowskaz po przeciwnej stronie. Dzieje się to tylko przy skręcie s prawo, ponieważ włącznik znajduje się u góry i swym ciężarem spada zahaczając o lewy kierunkowskaz. Moim pytaniem jest jak mogę opóźnić tę reakcję lub zniwelować te milisekundy impulsu po przeciwnej stronie włącznika. Wiem mogę kupić nowy przełącznik, ale koszt to 1200zł 😜 Szukam taniego sposobu odfiltrowania tego przeciwnego sygnału który się niechcianie tworzy. Czy jakiś spec ma pomysł typu dioda kondensator czy coś. Z góry bardzo dziękuję za pomoc!!! Toyota Prius III Plugin 2014 r
    ALIBABA I
    Level 31  
    mac_luk wrote:
    Dzieje się to tylko przy skręcie s prawo, ponieważ włącznik znajduje się u góry i swym ciężarem spada zahaczając o lewy kierunkowskaz
    I
    mac_luk wrote:
    Szukam taniego sposobu odfiltrowania tego przeciwnego sygnału
    Ta przypadłość dość często też dopada grupę PSA , do peugeota , citroena bardzo łatwo jest dokupić samą zapadkę ze sprężynką właśnie do dzwigni kierunków do toyoty poszukaj też powinny być taki zestaw naprawczy no niestety trochę roboty jest z wymianą tego podzespołu [ demontaż kierownicy demontaż przełącznika ale koszt 30-50 zł ] pisząc to nie sprawdziłem czy to jest dostępne .

Ps. Hm tej usterki jeszcze nie robiłem, nie znalazłem na szybko tej zapadki mam wrażenie że toyota tego nie przewidziała / kupno używanej manetki ? , No nie wiem demontaż ocena wytarć ślizgu , lub kupno używki , w razie czego mam podpowiedż z jakiego materiału to dorobić , a co do używki gdy będziesz ją miał w rękach sam ocenisz.
    mac_luk
    Level 10  
    Niestety nie znalazłem zestawów naprawczych do tego przełącznika zespolonego 😔
    ALIBABA I
    Level 31  
    A no właśnie ja też , i co o tym sądzisz kupno używki ? , ta manetka występuje w wielu autach toyoty , pozostają ci dwie opcje zamówić używkę lub umiętnie to rozebrać i dorobić tzw ślizgacz.
    mac_luk
    Level 10  
    No właśnie, problem jest z tym niesamowity. Ja mam do tego dopięty moduł który mryga mi trzy razy kierunkowskazami i robi się to mało bezpieczne. Elektronicznie napewno da się to rozwiązać, bo powiem szczerze, że nie chce mi się tego demontować, taśm i reszty… Czekamy kto z elektroników może takie coś rozwiązać 🤷
    4jerry
    Level 28  
    No to odepnij moduł migania 3 razy. Nie można?
    ALIBABA I
    Level 31  
    mac_luk wrote:
    No właśnie, problem jest z tym niesamowity. Ja mam do tego dopięty moduł który mryga mi trzy razy kierunkowskazami
    { Moduł centralnego zamka } No to problem nie jest w manetce , i
    mac_luk wrote:
    bo powiem szczerze, że nie chce mi się tego demontować
    no i co ,
    mac_luk wrote:
    napewno da się to rozwiązać
    tak sądzę lecz przy dokładanym module zapomnij , na odległość . bez twojej ingerencji .
    mac_luk
    Level 10  
    Moduł migania 3 razy odpięty, problem pozostał, ale mryga tylko raz 🤦 Pokombinuję coś z układem RC, muszę tylko części zakupić. Szkoda że nie ma tu elektronika jakiegoś co by podpowiedział jak ten efekt odbicia zniwelować.
    ladamaniac
    Level 39  
    Można zobaczyć jak wygląda to w środku. W rzeczonej grupie PSA, gdy nie było jeszcze zestawów naprawczych, czasem dało się jeszcze delikatnie rozpiłować obudowę tego ślizgu tak, żeby ten biały ślizg wysuwał się odrobinkę dalej i podkładając coś pod sprężynkę, żeby była twardsza. Elektronika pomoże na krótko, bo zacznie poprostu przeskakiwać w dolną pozycję. Widziałem też gumki recepturki założone na manetkę tak, żeby podtrzymywały manetkę od spodu, ale nie próbowałem tej metody.
    mac_luk
    Level 10  
    Albo po prostu nowy trzeba będzie kupić.
    4jerry
    Level 28  
    I to byłoby najlepszym rozwiązaniem.