logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczanie przewodu elektrycznego do oświetlenia ogrodzenia - peszel w rurce aluminiowej

eryk.tomaszewski 27 Mar 2022 13:45 498 5
REKLAMA
  • #1 19950192
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Ocena: 68
    Witam. Potrzebuję porady. Otóż potrzebuje pociągnąć przewód elektryczny do oświetlenia. Będą naświetlacze na słupkach ogrodzeniowych. Co 3 słupek. Nie wiem jak pociągnąć przewód elektryczny. Całe podwórko jest w kostce. Nie mogę go zakopać. Myślałem puścić ten przewód po podmurówce ogrodzenia. Na pewno w peszlu. Ale myślałem też żeby go jeszcze lepiej zabezpieczyć. Myślałem żeby puścić ten przewód z peszlem dodatkowo w rurce aluminiowej. Mam takich rurek fi 20. Akurat do środka się mieści peszel fi 16. I mam pytanie czy to dobry pomysł. Czy macie może coś innego do zaproponowania. Chciałbym żeby nikt tego nie uszkodził niczym.
  • REKLAMA
  • #2 19950220
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3470
    eryk.tomaszewski napisał:
    potrzebuje pociągnąć przewód elektryczny do oświetlenia. Będą naświetlacze na słupkach ogrodzeniowych. Co 3 słupek..
    Przewód się do tego nie nadaje.
    Ma być kabel - nie przewód.
  • REKLAMA
  • #3 19950223
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2090
    Pytanie pierwsze, te naświetlacze na jakie napięcie są?
  • REKLAMA
  • #4 19950224
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    CYRUS2 napisał:
    I co, ma go zakopać razem z tą rurką czy jak?
  • REKLAMA
  • #5 19950332
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    Nie mogę go zakopać

elpapiotr napisał:
    , ma go zakopać razem z tą rurką czy jak

Bez komentarza.

Kolego autorze, jak wspomniano kabel nie przewód. Oznaczenie YKY . Jeżeli oświetlenie na 230V i wszystko zapalane na raz to 3x1,5 spokojnie wystarczy. Jak najbardziej może być w rurkach Alu jako zabezpieczenie mechaniczne. Nawet peszla nie potrzeba. Zadbaj tylko o to żeby rurki na końcach nie miały ostrych krawędzi.
  • #6 19951100
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Ocena: 68
    CYRUS2 napisał:
    potrzebuje pociągnąć przewód elektryczny do oświetlenia. Będą naświetlacze na słupkach ogrodzeniowych. Co 3 słupek..

Fakt. Kabel. 3x1,5 drut

Dodano po 49 [sekundy]:

kokapetyl napisał:
    Pytanie pierwsze, te naświetlacze na jakie napięcie są?

230 V

Dodano po 43 [sekundy]:

kortyleski napisał:
    Nie mogę go zakopać

elpapiotr napisał:
    , ma go zakopać razem z tą rurką czy jak

Bez komentarza.

Kolego autorze, jak wspomniano kabel nie przewód. Oznaczenie YKY . Jeżeli oświetlenie na 230 V i wszystko zapalane na raz to 3x1,5 spokojnie wystarczy. Jak najbardziej może być w rurkach Alu jako zabezpieczenie mechaniczne. Nawet peszla nie potrzeba. Zadbaj tylko o to żeby rurki na końcach nie miały ostrych krawędzi.

I taką odp mi chodziło dzięki. Tak zrobię.
REKLAMA