Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowy standard DVB-T2 - brak kanałów

flexior23 02 May 2022 10:10 91416 143
  • #92
    DiZMar
    Level 43  
    operator5wp wrote:
    chodzi o telewizor samsung

    Samsungów rożnych modeli są setki jak nie tysiące. Na Twoje pytanie odpowiedź TAK jak i NIE jest zarówno prawidłowa jak i błędna.
  • #93
    janfischer1984
    Level 1  
    [Ja mam nowy dekoder DVB-T2 i też tylko TVP. Antenę przedstawiałem na Konin, Wągrowiec, Chojna i cały czas to samo. Woj. Wlkp. RKowalewo koło Gniezna.

    quote="zielonka67"]Jak to w PRL było przystawka na TVP 2 musiała być, tak i teraz problem pewnie z koncesjami przydziałami częstotliwości. A nóż może ktoś poleci po dekoder dvb T2. Telewizory macie ok problem jest z wyjątkową sytuacją jak to Pan Kurski mówi. A jak to ostatnimi czasy w Polsce nic nie może być normalne jak bilet z Wrocławia do Warszawy. Sygnał testowy odbieram ok tylko o ten kanał i MUX Mi nie chodziło 😟 Musimy poczekać by reszta to ogarnęła, pozdrawiam
    Nowy standard DVB-T2 - brak kanałów

    Dodano po 3 [minuty]:

    kardinale wrote:
    Witam. Północ lubuskiego to samo, jak u autora wątku. Dziwne, bo przy ręcznym wyszukiwaniu, na muxach dvbt2 siła i jakość 0%. Mux z tvp (dvb t) 100%/100%, a mux vhf (metro itd) 60% siła, jakość 100%. Instalacja 2 letnia, bez wzmacniaczy, kierunkowe, do tej pory zero problemów.

    Musimy czekać ktoś się nie wyrabia w terminach 😟[/quote]
  • #94
    irekr
    Moderator
    Nie przypuszczam, by aktualizacja softu dograła kodek HEVC ani pozwoliła na odbiór modulacji 256QAM, jeżeli tych właściwości nie ma odbiornik. Co najwyżej pozwoli na dopasowanie wskaźników regionalnych i nie trzeba będzie przełączać na kraj sąsiedni, by jakiś odbiór był możliwy. Wszystko zależy od modelu i roku produkcji.
    256QAM to innego typu dekoder a HEVC wymaga szybszego i bardziej wydajniejszego procesora.

    Z doświadczenia: na polski rynek najczęściej trafiały urządzenia maksymalnie okrojone w cokolwiek. I znacznie gorszej jakości niż np. na rynek niemiecki czy szwajcarski.

    A jak ktoś ma nowy dekoder DVB-T2 i nie odbiera obecnego "NOWEGO" MUX1 i MUX2, to:
    - dekoder nie odbiera modulacji 256QAM, pomimo posiadania kodeka HEVC; w wyszukiwaniu na tych kanałach bedzie "0' tak w sile jaki w "%",
    - instalacja antenowa do wymiany.
  • #95
    _kli_
    Level 39  
    janfischer1984 wrote:
    Ja mam nowy dekoder DVB-T2 i też tylko TVP

    Jaki konkretnie model dekodera? DVB-T2 nie wystarczy. Musi być jeszcze kodek HEVC/H.265/256QAM
    janfischer1984 wrote:
    Antenę przedstawiałem na Konin, Wągrowiec, Chojna i cały czas to samo. Woj. Wlkp. RKowalewo koło Gniezna.

    Od 25 kwietnia masz w pobliżu (ok. 15 km) nowy nadajnik mux 1-3 w Strzyżewie Kościelnym (TON Gniezno / Dębowiec) - https://radiopolska.pl/wykaz/obiekt/1378
    Nadajnik nadaje te mux-y na tych samych kanałach co Żółwieniec.
    Na jakiej antenie odbierasz?
  • #96
    NITAS44
    Level 11  
    Informacyjnie: Samsung UE40J6240AWXXH. Do dnia przełączenia na DVB-T2 odbierał Wydarzenia 24 i planszę testową. Niestety teraz nawet nie wyszukuje na k. 23 i 39 (Śrem), został tylko MUX-3 k. 27. Strona Samsunga potwierdza niezgodność z nowym standardem. Sprawdzone dla dwóch takich samych TV. Poziom sygnału OK, nowy tuner załatwił sprawę. Szkoda, bo to nie taki stary sprzęt (zakup 2017/2018 r.)...
  • #97
    irekr
    Moderator
    Z punktu wiedzenia postępu technicznego sprzęt zakupiony w 2017 roku jest już zabytkiem. A technologia przyspiesza i zapewne przed 2030tym rokiem będziemy mieli kolejną zmianę standardu.

    Sam mam podobny problem z moją plazmą Panasłoika z 2010 roku, standardowo jest do niej i tak dołączony dekoder Combo F255 na którym odbieram kanały informacyjne z Astry. Od czerwca dekoder będzie służył także do odbioru naziemnej. Wystarczy przełożyć antenę.

    Przypuszczam, że wielu moich znajomych posiadających podobny sprzęt będzie postępować podobnie. Tak długo jak stary Panasłoik działa, nie ma sensu go wymieniać, tym bardziej, że za parę lat będzie kolejna "dobra zmiana".
  • #98
    lemik
    Level 11  
    przede wszystkim MUX 8 nadaje na małej mocy i problem będzie po stronie anteny, trzeba mieć dobrą antenę kierunkową, przystosowaną również do odbioru MUX 8 i najlepiej z filtrem LTE. Miałem taki sam problem jak się pojawił MUX 8, zmieniłem antenę i wszystkie kanały hulają jak trzeba.
  • #99
    irekr
    Moderator
    Po pierwsze MUX8 nie ma nic wspólnego z DVB-T2, gdyż nie jest - i chyba nie będzie - nadawany w tym standardzie.

    Zawsze trzeba mieć poprawna instalację antenowa DOBRANĄ do konkretnych warunków odbioru. Nie ma anten uniwersalnych, coś co jest uniwersalne nie nadaje się do niczego.

    MUX8 nie jest nadawany na małych mocach. To ze nadajniki maja po 10 czy 20 kW wcale nie oznacza że jest to mała moc. Za czasów "analoga" nadajniki kanałów 7-12 miały po 100 kW gdy nadajniki na kanałach 21-60 miału czasami po 1 MW. W pasmie UHF standardowa mocą jest ok. 100 kW ERP, ta moc wystarcza do uzyskania określonego sygnału użytecznego. By w podobnej konstrukcyjnie antenie na pasmo VHF uzyskać podobny poziom sygnału wystarczy zastosować moc kilkukrotnie mniejszą - nawet i 10 razy - gdyż takie są zasady fizyki i wielkość tłumienia w przestrzeni.

    Obecnie stosowanie "filtrów LTE" jest problematyczne wobec zmian częstotliwości nadawanych sygnałów. Nie spotkałem się z filtrami LTE wycinającymi pasmo od 49go kanału w górę. A stare filtry będą bezużyteczne, gdy na kanałach 49-60 pojawia się sygnały 5G czy LTE 4G.
    To tak w ogólnym skrócie.
  • #100
    User removed account
    Level 1  
  • #101
    irekr
    Moderator
    Niestety przetargi na pasmo 700 MHz sa zapowiadane już od sierpnia br.

    Pierwsze przetargi będa ogłoszone wkrótce po przeniesieniu MUX3 na obiektach:
    Sokołów Podlaski/Chruszczewka [MW] E56 --> E31 27.06.2022
    Siedlce/Łosice [MW] E56 --> E31 27.06.2022
    Siedlce/Łosice [MW] E52 --> E33 27.06.2022
    Ryki/Janiszewska [LB] E52 --> E33 27.06.2022
    Suwałki/G. Krzemianucha [PL] E58 --> E29 27.06.2022
    Giżycko/Miłki [WM] E50 --> E48 27.06.2022

    Niezły bałagan będzie w okolicach Radomia, bez silnie kierunkowej anteny nie podchodż....
    E42 Ryki/Janiszewska [LB] E42 --> E40 23.05.2022; E40 --> E27 27.06.2022
    E42 Radom/Wacyn [MW] E42 --> E40 23.05.2022; E40 --> E27 27.06.2022

    Oczywiście emisja w DVB-T w 64QAM, GI 1/4, FEC 5/6 Bitrate: 24,88 Mbs
    Przy takim dużym GI i słabym FEC problemy w SFN na słabych antenach mogą być dokuczliwe.
  • #102
    User removed account
    Level 1  
  • #103
    irekr
    Moderator
    Nie chodzi o wpływ urządzeń z pasma 700 MHz lecz o oddziaływanie SFN przy niskim FEC oraz pobliskimi nadajnikami TV pracującymi na tym samym kanale. Do tego będzie przez jakiś czas współistnienie DVB-T i DVB-T2. Każdy z tych systemów jest podatny na interferencji w różny sposób.
    W UK już są wydawane zezwolenia na stacje w kanale E49 i strefa buforowa to tylko ok.500 kHz
  • #104
    djboss90
    Level 2  
    Witam,

    Pisałem jakiś czas temu o problemach z odbiorem MUX-1 i MUX-2 w Płocku po zmianie standardu pomimo posiadania odpowiedniego dekodera. Zgłosiłem sprawę do administracji budynku żeby sprawdzili antenę zbiorczą w bloku ale do dziś nikt się nie kontaktował w tej sprawie więc w międzyczasie pobrałem najnowszą aktualizację oprogramowania dla mojego dekodera Opticum Nytro Box NS DVB-T2 H.265/HEVC. Po aktualizacji wszystkie kanały odbierają tak jak trzeba. W świeżo kupionym dekoderze było oprogramowanie z 2021r, wgrałem najnowszę wersję z 29.04.2022 i wszystko śmiga. Nie wiem jak u innych ale spróbujcie zaktualizować soft w dekoderach lub telewizorach, może coś pomoże jak u mnie.
  • #105
    irekr
    Moderator
    Gratuluję sukcesu.
    Także jestem zdania, że należy w miarę możliwości korzystać z aktualizacji oprogramowania, o ile jest to możliwe.
    Zapewne oryginalne oprogramowanie było datowane na 2021 rok, przypuszczam jednak że sam rdzeń oprogramowania może być znacznie starszy. Trzeba pamiętać, że aktualnie używane opcje modulacji są używane od niedawna i poprzednie wersje mogły tego po prostu nie obejmować.
  • #106
    Rognor
    Level 22  
    Co do aktualizacji oprogramowania i czy pomaga oto odpowiedź: https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00243412
    "1 Wersja oprogramowania 3.004 (lub wyższa), wydana 21 marca 2017 r.
    2 Wersja oprogramowania 5.381 (lub wyższa), wydana 9 marca 2018 r."
    Dodam, że średnio - dobry z 2014 oraz średniak z 2015 mają najnowsze aktualizacje sprzed roku. W 2014 nawet nie było wiadomo jakie będą wymagania, ot wsadzili głowicę DVB-T2. Inni producenci potrafią zapomnieć o modelu po kilku miesiącach.

    Jak widać da się dodać odbiór jeśli się chce (o ile TV ma głowicę T2), a np. Manta itp. nie chce do 2018 roku (ot oszukać, że jest odbiór DVB-T2 i zapomnieć, na co jak pisałem jest rękojmia, ale ciężko ją wywalczyć).
  • #107
    karolinambakalarz
    Level 1  
    Ja też miałam z tym problem, ale sobie z tym poradziłam i już mi wszystkie zaginione kanały odbiera.

    A mianowicie weszłam w Menu, następnie Konfigurację -> Menu strojenia DVB-T -> Dodaj sygnał TV -> tu zaznaczyłam sygnał DVB-T 2 i zaczął mi wyszukiwać kanały. Jak znalazł wszystkie zaginione, to zapisałam i mam. Ja mam Panasonica, nie wiem jak wygląda Menu strojenia w innych TV, ale myślę, że podobnie.
  • #108
    patrimex
    Level 8  
    Witam.
    W TV Panasonic też miałem kłopot ze znalezieniem wszystkich kanałów dvb-t2, działały tylko kanały tvp.Dopiero reset fabryczny i zmiana regionu na Czechy pomogła i działają wszystkie już kanały.
    Pozdrawiam
  • #109
    Stecyk87
    Level 2  
    Jako, że jestem zielony w te klocki to mam pytanie. Czy jeżeli przed wyłączeniem DVB T odbierałem kanał Wydarzenia 24 HEVC, tzn. że mój telewizor jest przystosowany do DVB T2? Mam kanał sprawdzam TV i pokazuje, że jest przystosowany. Po Internecie szukałem po specyfikacji i na jednej stronie pokazuje, że mój TV nie wspiera DVB T2, na innej mam, że jest wyposażony w tuner DVB T2. Posiadam TV Samsung UE43J5600. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • #110
    krystian3w
    Level 2  
    U mnie też jest problem z odbiorem reszty kanałów (inne niż TVP, metro, WP, Nova).

    Sprawdzane z tunerem Wiva.265 i "budżetowym" TV co odbierał wydarzenia24 i HEVC w wykonaniu TVP np. "Dokument".

    Anteny raczej mam kiepskie - podatne na przekrzywienie się, zostało mi sprawdzić po zmianie regionu na Czechy a potem jak są od mnie oddalone nadajniki i na jakie anteny zmienić obecne (zazwyczaj nie trzeba było używać dodanego wzmacniacza lub ruszanie samą odpiętą wtyczką generowało zakłócenia), obie anteny na balkonie i wysoko (ostatnie piętro w wysokim bloku).
  • #111
    Stecyk87
    Level 2  
    U mnie niestety zmiana na Czechy nie pomogła. Antenę mam siatkową, ale do tej pory zbierała bardzo dobrze.
  • #112
    rnb_bolii
    Level 38  
    patrimex wrote:
    Witam.
    W TV Panasonic też miałem kłopot ze znalezieniem wszystkich kanałów dvb-t2, działały tylko kanały tvp.Dopiero reset fabryczny i zmiana regionu na Czechy pomogła i działają wszystkie już kanały.
    Pozdrawiam


    Ta sama sytuacja z Thomson, brak kanałów, kraj polska ustawione- nie znajduje ( nie sprawdziłem modelu u klienta bo szybko, szybko..., podam model może jutro jak pojade TVS k30 wyszukać...ale kupiony 2 lata temu). Zniana na region czechy i łapie wszytko.
    Ps. Przydał by się osobny temat z tymi problemami co do "innych" tv.
  • #114
    keikan
    Level 12  
    Podłączam się pod dyskusję.
    Od wczoraj z 36 kanałów tv naziemnej odbieram tylko te z TVP.
    Miejsce Kraków. Nadajnik Chorągwica. Telewizor 2 lub 3 letni LG LG 65UK6400PLF.
    Ze specyfikacji wynika, że ma DVBT2 / HEVC,

    Wczoraj już mi się nie chciało grzebać w kanałach, ale dziś po pracy spróbuję:
    1/ wyszukać kanały od nowa
    2/ zaktualizować oprogramowanie TV (choć to akurat robi się samoczynnie co klika miesięcy poprzez podłączony internet).

    Mam nadzieję, że nie będę musiał resetować go do fabrycznych, bo kupę czasu zajęło mi dopieszczanie jego ustawień (dzwięku, obrazu itp)

    Czy przestawienie regionu na Czechy (jak pisali koledzy wyżej) wymaga "resetu TV" czy to tylko jakieś ustawienie w menu?
  • #115
    _kli_
    Level 39  
    keikan wrote:
    Czy przestawienie regionu na Czechy (jak pisali koledzy wyżej) wymaga "resetu TV" czy to tylko jakieś ustawienie w menu?

    To zależy od telewizora. Bywają takie, że trzeba odbiornik od nowa konfigurować. Ale często po zmianie regionu wystarczy tylko ponownie przeprowadzić strojenie. Dodam że po zmianie regionu, telewizory ze Smartem mogą stracić "polskie" aplikacje.
  • #116
    irekr
    Moderator
    Obawiam się, że samo wykasowanie tabeli i ponowne wprowadzenie kanałów może nie pomóc. Jeżeli tak się stanie to pozostaje powrót do ustawień fabrycznych.
    Czy poprzednio odbierałeś kanał testowy MUX 5 TVP?
    Jeżeli tak to powinien odbierać nowe kanały. Był to jedyny przekaz w Krakowie na DVB-T2 HEVC i 256QAM
    Jeżeli na zakładce przekazie testowym MUX3 (SPRAWDZAM) jest obraz, to znaczy że jest kodek HEVC,
    Jeżeli przeszukujesz "z palca" nowe kanały MUX1, 2 i 4 i wskaźnik sygnału nie pokazuje Ci poziomu lub jest tam skaczący słupek, to oznacza, że odbiornik nie potrafi zdekodować modulacji 256QAM.
    Sporo na naszym rynku jest odbiorników mających DVB-T2 i HEVC ale tylko dla modulacji 64QAM. Taki układ jest stosowany np w Niemczech. Czesi od początku stosują 256QAM i jeżeli odbiornik posiada stosowaną "głowicę", to odbiór powinien być poprawny.
  • #117
    User removed account
    Level 1  
  • #118
    husarz22
    Level 2  
    Podłączę się do tematu bo od 22 maja mam tylko kanały TVP. Przed 22 miałem wszystkie kanały z telewizji naziemnej (Polsat, TVN itp)

    Miejsce: Kędzierzyn-Koźle
    Telewizor jaki posiadam to TCL 40S6203 40" LED Android TV DVB-T2/HEVC/H.265

    Na tym całym kanale "Sprawdzam" pod nr 28 było że jest OK ale czytałem w tym wątku żeby się tym nie sugerować.

    Po 2. na stronie telewizjanaziemna.pl nie znajduje tego modelu więc trochę się tym niepokoje.
    Ale podobno te telewizory nie odbierają z rejoniu Polski ten sygnał DVB-T2?? Co robić, czy czekać aż coś zmienią, czy kupić dekoder??
    Do serwisu TCL nie mogę się dodzwonić od wczoraj..
  • #119
    User removed account
    Level 1  
  • #120
    husarz22
    Level 2  
    _cheetah_ wrote:
    husarz22 wrote:
    Na tym całym kanale "Sprawdzam" pod nr 28 było że jest OK ale czytałem w tym wątku żeby się tym nie sugerować.

    To prawda, ten kanał wprowadza w błąd posiadaczy odbiorników z kodekiem HEVC, ale bez możliwości odbioru DVB-T2/QAM256. Kanał potwierdził jedynie, że Twój TV ma kodek HEVC.

    husarz22 wrote:
    Ale podobno te telewizory nie odbierają z rejoniu Polski ten sygnał DVB-T2?? Co robić, czy czekać aż coś zmienią, czy kupić dekoder??
    Do serwisu TCL nie mogę się dodzwonić od wczoraj..

    TV, wg opisów, sprzedawany w Polsce ma T2 do odbioru polskiej DVB-T2. Kiedy i gdzie go kupiłeś?


    Kupiłem go pod koniec marca w tym roku w Media Expert

    @Edit: może muszę poszperać gdzieś w Ustawieniach samego telewizora, żeby przestawić go na odbiór dvb-t2. Bo do tej pory ustawiałem samo wyszukiwanie kanałów czyli naziemne - automatyczne (nie było takiej opcji jak 'włączenie" tunera DVB-T2 ). A jak będę w domu po południu to sprawdzę najpierw gdzieś w ustawieniach telewizora.