Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zwiększanie mocy falownika Sofar 5KTL-X do paneli fotowoltaicznych - bezpieczeństwo i procedura

madiz08 29 Mar 2022 08:49 6834 31
Automation24
    madiz08
    Level 14  
    Witam, posiadam falownik do paneli fotowoltaicznych jak w tytule. Przy zakupie określona moc była na 5.5kW
    Zwiększanie mocy falownika Sofar 5KTL-X do paneli fotowoltaicznych - bezpieczeństwo i procedura
    Ostatnio pokazałem powyższy wykres mojemu znajomemu i stwierdził, że mój falownik ma ograniczenie mocy. Zawsze mam maksymalnie 5.05kW.
    chciałbym zapytać czy istnieje możliwość przestawienia falownika na wyższą moć, bez obawy, że za kilka dni coś się spali?
    Poniżej tabliczka z mojego falownika
  • Automation24
  • Helpful post
    zygzak
    Level 11  
    Sprawdź wersję oprogramowania. Te poniżej chyba 2.2 tak działały że te górne 0,5kW było ucięte.
    Zrób update i porównaj.
    madiz08
    Level 14  
    Będę mógł sprawdzić wersję oprogramowania dopiero jutro niestety, ale tak zrobię.
    Znalazłem informację o przełączniku:

3.3kW 1001, 4.4kw 1111, 5.5kw 1110, 6.6kW 1101
    ale czy ktoś zrobił już taką zmianę, przestawiając na 6.6kW? Chodzi mi o to czy w 100% jest to bezpieczne?
  • Helpful post
    RafalGo
    Level 12  
    Tak 5.5 na 6.6 działa od ponad roku po zmianie zworki.
    W 100% to ten sam sprzęt tylko model ustawia się na zworkach, jedyna różnica to etykiety.
  • Automation24
  • Helpful post
    zygzak
    Level 11  
    madiz08 wrote:
    Będę mógł sprawdzić wersję oprogramowania dopiero jutro niestety, ale tak zrobię.
    Chodzi mi o to czy w 100% jest to bezpieczne?

Chyba nawet bezpieczniejsze niż aktualizacja oprogramowania bo zworki łatwiej przywrócić. Z tym że na tym sofcie co masz, jak przestawisz zworkami na 6,6 to też utnie na 6kW.
    madiz08
    Level 14  
    Dopiero wróciłem do domu. No muszę powiedzieć, że chyba niecałe 2 minuty z odkręceniem, zmianą binarna z 1110 na 1101 i skręceniem z powrotem, ale z racji tego, że jest już prawie 16.00 nie ma możliwości sprawdzenia efektu (softu na razie nie podgrywałem). Mam nadzieję, że jutro będzie słonecznie i zobaczę efekt powyżej 5.05kW
    madiz08
    Level 14  
    Nic dodać nic ująć, 5.97kW w piku. Dziękuję za pomoc.
    prose
    Level 35  
    @poldeczek1 Dół, dól, góra, dół =1101= 6.6 kW.
    debos1
    Level 10  
    Witam a czy jest możliwość 6.6 zwiększyć moc do 8.8?? Zworkami oczywiście

Dodano po 35 [sekundy]:

prose
    Level 35  
    debos1 wrote:

Na 8.8kW 1100.
    prose
    Level 35  
    @poldeczek1 Tak prawda, 5,5 możesz ustawić do 6,6.
    jaceklos65
    Level 3  
    A czy przezworowaniu z 6,6 na 8,8 nie trzeba zmieniać softu, bo u mnie przy instalacji 5,53 na wyświetlaczu pojawiło się 8,4 kwp, a dzienna produkcja z około 30kw wzrosła na 54kw, ale wiem po przeliczeniu z liczników wyszło 30kw, a może wystarczy reset?
    prose
    Level 35  
    @jaceklos65 Do 6.6 to pierwszy poziom, drugi poziom z 8.8 w zwyż. Softu nie trzeba zmieniać.
    jaceklos65
    Level 3  
    prose wrote:
    @jaceklos65 Do 6.6 to pierwszy poziom, drugi poziom z 8.8 w zwyż. Softu nie trzeba zmieniać.

A Reset ?
    prose
    Level 35  
    @jaceklos65 Jaki reset? Co masz na myśli.

Dodano po 1 [minuty]:

Reset to wyłączasz falownik i włączasz.
    michal22michal
    Level 9  
    No to dajmy na to, że przesuwam te zworki z sofar solar ktl-x 5.5 na 6.6, mam teraz 5.4 kw paneli przy sofar 5.5, przesuwam na te 6.6 to ile mogę maksymalnie dołożyć paneli do tych 5.4 kw, jaką ilość paneli mogę mieć, przy przesuniętej zworce z 5.5 na 6.6, żeby to było zoptymalizowane ? Panele obrócone na południe/minimalnie na zachód
    michal22michal
    Level 9  
    Poldeczek, sądzisz, że do sofara 5.5 ktl x jak mam paneli teraz 5.4 kw, to ile Twoim zdaniem można bezpiecznie dołożyć?
    Bo teraz przy ewentualnej sprzedaży tego sofara 5.5 to pewnie grosze za niego dostanę, i tu kwestia do przemyślenia, czy dołożyć do tych 5.4 kw, powiedzmy dołożyć ale pytanie właśnie ile można dołożyć, żeby to działało sprawnie i bezproblemowo.
    Ewentualnie mikroinwentery, coś dołożyć do tego co jest teraz + coś na mikroinwenterach. Ogólnie, chodzi mi o to, jakie ewentualnie mam możliwości, ile mogę dołożyć+ żeby na starych zasadach pozostać
    ertivo
    Level 10  
    Planuję instalację 6,4 kW, po przeczytaniu postu rozumiem, że można kupić falownik Sofar 3,3 kW i zwiększyć jego moc do 6,6 kW maksymalnie ?
    jaroslawmachinery
    Level 3  
    Witam wszystkich wielka prośba - czy mogę zrobić taką operacje podniesienia mocy w falowniku Deye 6K G03?
    swojak3
    Level 9  
    >>19953458
    Czy na 100% KTL-X 3,3 4,4 5,5 i 6,6 niczym się nie różnią zamierzam podnieść 3,3 do 5,5
    gorajczanin
    Level 4  
    >>19953114
    Witam.
    Ja mam sofar 3.6 ktlm g3 i ucina przy 3.68 a paneli 5.44kwp
    Czy tu też jest możliwość regulacji zworkami?
    @ElektrodaBot