Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka, lodówka, płyta indukcyjna, piekarnik, zmywarka do 10tys.

magnus20005 31 Mar 2022 19:44 780 6
    magnus20005
    Level 2  
    Dzień dobry,
    planuję kupić wyposażenie do `nowego` mieszkania. Borykam się z wyborem. Jest tego sprzętu dużo, cena nie zawsze jest wyznacznikiem(im drożej tym lepiej). Oprócz pralki wszystko pod zabudowę.

Mam pewne sprzęty wybrane. Proszę o komentarz, bądź zaproponowanie czegoś lepszego.

Lodówka - Beko BCNA306E3SN

Zmywarka - Whirlpool WSIO 3T125 6PE X

Pralka - Bosch WAN2829EPL Serie 4 - ten sprzęt z porady na forum), główne wymaganie to niezawodność, trwałość, 8kg. bez wodotrysków. A może LG? (lg-f4wv508s2e)

Płyta indukcyjna - Beko HII64700UFT bPro500 - mam jedną fazę i bezpiecznik na klatce 16A, kładąc nową instalację pociągnąłem do płyty 5x4mm2 - na przyszłość. Tu też pytanie czy nie BOSH nie lepszy?

Piekarnik - niewiadoma.. Nie mam pojęcia co wybrać. Nie ma dużych wymagań. Czasem upiekę ciasto, pizze, mięso, rybę. Użycie 1-2x w tyg. W jaką markę celować? Samsung? BOSH? Elektrolux? Amica?

Ogólnie to duży budżet? Średni? Mały?
    Sebastian_M26
    Level 25  
    Jakubserwis wrote:
    Nie wiem czy zmieścisz się w podanej kwocie ale LG, Beko, Whirlpool bym nie kupował, raczej najprostsze, najtańsze Bosch. No i oby nie Samsung.

Dasz gwarancje, że ten bosch nie zepsuje się po dwóch latach, ile lat na pewno będzie działać bezawaryjnie?
    I też jestem ciekaw co jest takiego fatalnego w lodówkach czy piekarnikach samsung?
    Jakubserwis
    Level 26  
    Sebastian_M26 wrote:
    Dasz gwarancje, że ten bosch nie zepsuje się po dwóch latach, ile lat na pewno będzie działać bezawaryjnie?

Jak to mawiają.. " ukradli mi szklaną kulę" więc nie odpowiem na to pytanie, z doświadczenia wiem że Bosch nie wymaga wielkiego serwisu a usterki są przewidywalne i jest ich nie wiele w porównaniu z innymi producentami, bo tam to loteria, dziś to, jutro coś innego. A w Szajsungu to trzeba by było poczytać na tym forum bo lista jest długa.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Sebastian_M26 wrote:

Zdecydowanie większe szanse, niż z wieloma innymi markami.

magnus20005 wrote:
    Proszę o komentarz, bądź zaproponowanie czegoś lepszego.

Lodówka, pralka i zmywarka zdecydowanie z stajni Bosch / Siemens,
    Indukcja coś z AEG / Elektrolux.
    Co do piekarnika nie wiem, na bieżąco nie siedzę w nich. Osobiście bym szukał albo w BSH albo Elektroluxie.

Beko ogólnie ostatnio podupadło na kulturze użytkowej, jakością nigdy nie grzeszyło, ale zalicza się do marek budżetowych. Whirlpool z zmywarkami zrobił totalne dziadostwo, gorzej już tylko z Amica jest chyba.

Jakubserwis wrote:
    z doświadczenia wiem że Bosch nie wymaga wielkiego serwisu a usterki są przewidywalne i jest ich nie wiele w porównaniu z innymi producentami,

Nie sposób się z kolegą nie zgodzić w tej kwestii.
    Mierzejewski46
    Level 37  
    Jeśli chodzi o lodówkę to Liebher, wolnostojąca nke do zabudowy bo te są.mniejsze w środku, te lodówki są drogie ale nie psują się, są ciche, moim zdaniem najważniejszy sprzęt w kuchni, indukcja Elektrolux wraz z okapem ładnie współpracują,okap automatycznie się włącza po wykryciu indukcji, piekarnik można dobrego Elektroluxa za 1600zł kupić. Pralki BSH Elektrolux to w większości klejone bębny, do tego sprzętu trzeba podchodzić z głową w użytkowaniu. Nie sypać proszku w nadmiarze, stosować zmiekczacz do prania i unikać 30° raz na jakiś czas puścić 90°. Podobnie ze.zmywarkami,zamiast tabletek, kapsułki z płynem, Siemens robi dobry sprzęt, dobrze myjący, tylko trzeba dbać.
    Sebastian_M26
    Level 25  
    mrice wrote:
    Lodówka, pralka i zmywarka zdecydowanie z stajni Bosch / Siemens,

Co takiego ma wyjątkowego w porównaniu do innych marek ww. agd? Pytam o sprzęt będący obecnie w sklepach, a nie pod kątem 10-cio letnich gruzów.
    (Możesz napisać np. w aktualnie sprzedawanych wszystkich lodówkach Bosch są stosowane tylko i wyłącznie sprężarki Danfoss, a cały układ jest z miedzi i wtedy to by był argument)