Can you write similar article? Send message to me and you will get SD card 64GB.
About Author
TechEkspertTechEkspert
Editor
Help: 12
Posts rating: 3202
W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
Has specialization in: elektronika, mikrokontrolery, rozwiązania it
TechEkspert wrote 3787 posts with rating 3202, helped 12 times.
Been with us since 2014 year.
Zabrakło szczegółów które czasem początkującym sprawiają problem, w niektórych bipolarnych spotyka się diodę włączoną zaporowo K-E ale tranzystory z diodą są stosunkowo rzadkie.
W mosfecie taka dioda jest zawsze bo jest to dioda pasożytnicza.
IGBT dioda czasem jest czasem nie, ale najczęściej spotykane w kuchenkach i falownikach diodę mają
Najgorzej testuje się tranzystory w wbudowanymi rezystorami B-E w darlingtonach te rezystory są często spotykane -przyśpieszają wyłączanie, założę sie że taki chiński tester "wyłoży" się na testowaniu Darlingtona z diodą i rezystorami
Przykłady schematów wewnętrznych różnych tranzystorów
Oczywiście w przypadku nieznanego tranzystora zawsze warto zajrzeć do dokumetacji, co on ma w środku.
To byłoby bardzo ciekawe gdyby w tym wątku podzielić się jak te proste testery oparte o mikrokontroler radzą sobie ze wspomnianymi tranzystorami Darlingtona lub innymi "trudnymi" elementami. Dajcie znać jak radzą sobie te testery elementów elektronicznych.
@techekspert Podoba mi się jak trzymasz końcówki multimetru - jak pałeczki Muszę przejąć tę technikę, bo zawsze mierzyłem dwoma rękami i jednej mi brakowało A poza tym poradnik konkretny i przydatny.
Trochę mnie to zaskoczyło ale komentarz na ten temat pojawił się także na YouTube. Znam wiele osób, które trzymają tak sondy.
W wielu przypadkach jedna końcówka multimetru połączona jest z masą i da się wygodnie obsługiwać sondę jedną ręką.
Natomiast sposób z filmu nadaje się bardzo dobrze do większych elementów SMD oraz znacząco ułatwia gdy drugą ręką możemy zmieniać nastawy urządzenia. W materiale przytrzymuję tranzystory ołówkiem trzymanym w lewej ręce więc bez zastanowienia prawą trzymałem dwie sondy.
Faktycznie przypomina to trzymanie pałeczek tyle, że pałeczki da się zamienić w jednej ręce a dla sond ciężko zmienić polaryzację w jednej ręce gdyż przeszkadzają przewody.