Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szlifierka "na mokro" kamień drobne ziarno.

mgim 03 Apr 2022 21:51 1761 10
  • Projekt:
    Szlifierka "na mokro". Warunki: Kamień Φ 300 mm x 60 mm szerokość. Ziarno 1200 (powinno być 1600 - ale nie mam, a jak jest - cena raczej kosmos). Elementy mam. Silnik: Albo od pralki (jest), albo z motoreduktorem (też jest). Jestem na etapie opracowania konstrukcji - nie chcę napędu paskowego - lecz bezpośredni. Regulator obrotów jest. Warunkiem jest ta wielkość kamienia - waga samej ścienicy to 10 kg. Zakres obrotów do 120 /min. Oś podparta "po drugiej stronie kamienia" łożyskiem samonastawnym. Ze względu na wagę ściernicy raczej niemożliwe osadzenie tejże tylko jednostronnie na osi. Wdzięczny będę za podpowiedzi. Ze względu, że PESEL mnie trochę mocno sponiewierał - zabiorę się za konstrukcję za jakiś tydzień. Na razie opracowuję rysunki i szkice.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mgim
    VIP Meritorious for electroda.pl
    mgim wrote 3316 posts with rating 382, helped 106 times. Live in city Biała Podlaska. Been with us since 2002 year.
    pukury
    Level 35  
    Witam.
    W zupełności wystarczy łożyskowanie po jednej stronie- na dwóch łożyskach.
    W pralkach bęben "wisi" na łożyskach w taki sposób.
    A przecież mokre pranie waży więcej - o obrotach nie wspominając.
    A jak już z jednej i z drugiej strony to i jedno i drugie łożysko powinno być samonastawne.
    Pozdrawiam.
    Zbych034
    Level 39  
    Pamiętaj aby woda z wanienki przy każdej dłuższej przerwie dała się w łatwy sposób opróżnić. Inaczej zapomnij o okrągłym kamieniu.
    trojan 12
    Level 38  
    Z jakiego powodu takie drobne ziarno? Coś z większym ziarnem mam a szlifierka może mieć ściernice po obu stronach wału. Mam taką oryginalną szlifierkę, silnik chyba 4 kW ale to naprawdę przemysłówka z pompką do chłodziwa (nie woda bo szlifowanie szybko rdzewieje)
    Gizmoń
    Level 28  
    Kilka lat temu zrobiłem sobie szlifierkę w tym stylu - może jakaś jej część posłuży za przykład? Wygląda tak:
    Szlifierka "na mokro" kamień drobne ziarno.
    Ściernica 300x40 mm, prędkość ok. 250 obr/min. Wał (śruba M14 lub M16 - nie pamiętam) łożyskowany jednostronnie na dwóch łożyskach kulkowych. Łożyska osadzone w solidnej konstrukcji drewniano-panelopodłogowej sprężonej śrubami M6. Maszyna działa bezawaryjnie do dziś, a jest całkiem często używana :)
    Zbych034
    Level 39  
    Podparcie z jednej strony na dwóch łożyskach rozwiązuje problem z wymianą i mocowaniem tarczy.
    mgim
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Stojak typowy - dwa trapezy , na nich oparte łożyska samonastawne, między trapezami ściernica. Wał 42 mm (być może zrobię o średnicy łożysk, a do ściernicy wytoczę redukcję) (ze względu na taki typ ściernicy). Wał przechodzi "na drugą stronę przez jedno z łożysk i na nim osadzony jest motoreduktor z silnikiem. "Koryto wodne" zamontowane "ruchomo" - celem wylania wody, a dokręcane śrubami na czas "akcji". Po niedzieli przedstawię rysunki, bo teraz PESEL mnie mocno sponiewierał.
  • Helpful post
    trojan 12
    Level 38  
    Redukcja nie może być z metalu, pierścienie też zakłada się przez podkładki (karton).