Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Whirlpool W78210K - Chłodziarka niedługo po rozmr.->zamr. przestaje chłodzić

makdabul 05 Apr 2022 10:22 237 2
    makdabul
    Level 2  
    Witam, mam lodówkę jak w opisie, ma 2,5 roku.

Od zawsze były z nią problemy, ale raczej sporadyczne. Jest to lodówka w technologi NO-FROST. Temperatura w chłodziarce w pewnym momencie zaczyna rosnąć tak, że roztapia się masło. Zamrażarka wydaje się pracować normalnie.

Z tydzień temu wystąpił problem ponownie, postanowiłem rozmrozić lodówkę totalnie (na ponad 24h) zostawiłem otwartą, oczywiście wyłączoną. Co mnie zdziwiło, z tyłu do zbiornika nie zebrała się praktycznie w ogóle woda (gdzie kiedyś latem zbierał się cały zbiornik). Niemniej po 24h odpaliłem lodówkę, w trybie super freeze, żeby szybciej chłodziła. Wszystko wydawało się okej, gdy znowu po 2 dniach problem wystąpił - jak się otwierało drzwi chłodziarki to uderzało w twarz ciepłym powietrzem. Zamrażarka dalej wydawała się działać normalnie, nie było oznak rozmrażania.

Nie wiem czy to może być powiązane, lodówka jest wolnostojąca, ale obudowana płytą (stoi we wnęce) i jest obok piekarnika w zabudowie. No i jakoś to lekko powiązałem z pracą piekarnika, chociaż drzwi piekarnika otwierane są tylko na kilka sekund i na pewno nie wtedy gdy jest otwarta lodówka. Piekarnik jest obudowany płytą więc raczej izolacja jest wystarczająca.

Drzwi lodówki domykam z należytą starannością, uszczelka wydaje się być niezniszczona na 1 rzut oka.

Co może być przyczyną, że chłodziarka w pewnym momencie nie daje rady?
    Dlaczego przy rozmrażaniu pojawiło się tylko kilka kropel wody, gdy wcześniej był jej cały zbiornik?

Co mogę zrobić, żeby zdiagnozować problem?

Dzięki i proszę o podpowiedź co robić.
    sigwa18
    Level 42  
    Trzeba by obejrzeć wymiennik nieraz potrzeba dwóch dni aby całkowicie odmarzł oraz przyjrzeć się czy pracuje wentylator oraz czy uklad grzałek odladzania (No Frost) działa. Ale wszystko świadczy albo o awarii wentylatora, grzałek albo niskim stanie czynnika.
    makdabul
    Level 2  
    Po wizycie serwisanta okazało się, że awarii uległa przepustnica (najczęstszy problem z lodówkami typu no-frost). Przepustnica po prostu nie otwierała się i nie dostawało się zimne powietrze z zamrażarki do chłodziarki. Po wymianie przepustnicy na nową wszystko pracuje jak powinno.