Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bosch SPV50E00EU/30 - czy można przewrócić zmywarkę na bok?

zakkrzysztof90 06 Apr 2022 16:04 534 13
    zakkrzysztof90
    Level 3  
    W celu wyczyszczenia płaszcza wodnego jest zapchany. Bosch SPV50E00EU/30 - czy można przewrócić zmywarkę na bok?
    Interval
    Level 32  
    Tak, ale uważać aby nie zalać elektroniki.
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Prawy bok będzie bardzo słabym pomysłem, spora szansa na pozalewanie wielu rzeczy i zgon zmywarki. Co do płaszcza, to zostaw go w spokoju, nic mu nie jest.
    zakkrzysztof90
    Level 3  
    Właśnie, że jest bo woda nie przepływa w tym miejscu co na zdjęciu. Na 70 stopni jak ustawiłem początkowo idzie dobrze, aż do momentu jak woda ma przejść przez to miejsce na zdjęciu.
    mrice
    Tam woda iść nie powinna, masz najpewniej uszkodzony zawór spustowy z komory.
    zakkrzysztof90
    Level 3  
    Jak to nie? Widać ewidentnie przytkany kanał. Błąd łapie w momencie jak woda ma tamtędy płynąć... Próbuje przepchnąć, ale zalegający tłuszcz nie pozwala
    mrice
    Skoro wiesz lepiej to działał....
    zakkrzysztof90
    Level 3  
    Nie wiem lepiej próbuje uzyskać pomoc. Widzę, że tamtędy woda musi płynąć, bo też skąd wziął się tam ten syf. Oglądałem również film na YT tyle, że po niemiecku taki sam model i woda właśnie tamtędy płynęła. Próbowałem już sodą i octem, ale dopływa do tego momentu nie dalej 😒
    mrice
    Dobra, inaczej. Zacznij od początku. Bo póki co wrzuciłeś mikro wyrywej elementu i napisałeś że zmywarka. Zupełnie jak byś wrzucił zdjęcie klamki drzwi z auta i mieli byśmy zgadnąć czym jeździsz.

Z tego co widze to coś z stajni BSH, podaj dokładny E-nr i wrzuć zdjęcie całościowe boku. Może masz rzadszą wersję z komorą przepływową. Zwykle płąszce są duże i woda powinna lecieć gdzie indziej ale tym wyrywkiem na zdjęciu możesz w błąd wprowadzać.
    mrice
    Jak pamiętam to to co masz zasyfione powinno być odpowietrzeniem, a woda powinna napełnić płaszcz a następnie być spuszczona przez zawór który jest na dole po prawej na zdjęciu - przy zawiasie.

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli jestem w błędzie.
    zakkrzysztof90
    Level 3  
    Tak tylko jakaś część wody pozostawia na następne płukanie. Właśnie ona chce jak gdyby dostać kanałem od spodu ale nie może bo jest przytkany tam gdzie najbardziej żółte.
    mrice
    Nie może nic zostawiać, z każdym poborem wody płaszcz musi być opróżniony i po jakimś czasie napełniony nazad i woda w nim czeka na kolejny pobór.
    zakkrzysztof90
    Level 3  
    Coś zrobiłem, ale właściwie nie wiem sam co działa po dziś dzień 😉