Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki agregat prądotwórczy z 4-suwowym silnikiem benzynowym wybrać do domu?

Nestorb 06 Apr 2022 22:09 771 4
    Nestorb
    Level 8  
    Witam,
    Kolejny raz (wcześniej wiatr, teraz śnieg) w tym roku zostałem bez prądu na kilka godzin. W związku z tym szukam agregatu prądotwórczego, który będzie w razie "W" zasilał:
    1. Kocioł gazowy z całym osprzętem (pompki, sterownik)
    2. Lodówkę
    3. Komputer, ładowarki do telefonów, router sieciowy.
    4. Czajnik elektryczny.

Szukam czegoś z silnikiem benzynowym, 4-suwowym, co nie popali elektroniki w sprzętach wymienionych w pkt. 1-3 (czyli musi mieć jakiś stabilizator napięcia). Jaka moc jest mi potrzebna? Oczywiście kocioł i lodówka zakładam, że będą chodziły cały czas, ewentualnie będą wyłaczane na czas gotowania wody.
    Nestorb
    Level 8  
    No ok. Woda z kuchenki gazowej.

Ale jaki sprawdzony agregat polecasz w takim razie do zasilania elektroniki? Taki, żeby mi jej nie popalił. Chińczyki odpadają.
    Walery K
    Level 22  
    Ja bym tak od razu wszystkich chińczyków nie odrzucał. Od 16 lat mam i używam Kipor IG6000. Zasila mi on praktycznie cały dom. Najdłuższa przerwa w dostawie energii to 40 godzin i z przerwą na noc praktycznie cały czas wtedy pracował. Ponieważ w tej chwili mieszkam na wsi to przy każdej wichurze jest on używany. Od czasu do czasu zdarzają się również przerwy planowe oraz nieplanowane i nie ma z nim żadnych problemów. Ponieważ ma rozrusznik elektryczny to jedyne co przez ten cały czas wymieniłem (nie licząc oleju) to akumulator. Jeśli w ciągu miesiąca nie ma żadnych przerw to wtedy na pół godziny odpalam go i używam do zasilania Karchera przy myciu auta.
    ewoo
    Level 30  
    Nestorb wrote:
    le jaki sprawdzony agregat polecasz w takim razie do zasilania elektroniki? Taki, żeby mi jej nie popalił

nie wiem co jest dobre. chinczyk mi podpadł więc kupiłem zasilacz awaryjny czyli przetwornica pełen sinus zasilana z samochodu.