Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

NBOX i co dalej? Zaglądamy do środka

ArturAVS 07 Apr 2022 11:00 5454 17
Renex
  • NBOX i co dalej? Zaglądamy do środka
    Wiele razy przytrafia nam się poszukiwanie jakiejś sensownej obudowy do wykorzystania we własnym projekcie, często są to przypadkowe obudowy po zużytym sprzęcie RTV. Ja osobiście preferuję raczej typowe prostopadłościenne kształty, jednym z takich sprzętów jest dekoder NBOX BSKA, BSLA i inne pochodne znane również jako ITI-5800S. Od dawna użytkuję taki dekoder w zmodyfikowanej postaci pod systemem Linux czyli Enigma. Kształt obudowy spodobał mi się na tyle iż kilka lat temu chciałem zabudować do jej wnętrza jakiś niewielki wzmacniacz mocy oraz kilka innych gadżetów audio, jak na złość nikt w mojej okolicy nie miał takiego z przeznaczaniem do utylizacji :-(. Pomysł że tak powiem umarł śmiercią naturalną. Kilka dni temu odwiedził mnie jeden ze szwagrów który po wymianie swego sprzętu na nowszy, obsługujący już 4k przeznaczył trzy NBOXy do utylizacji. Takim oto sposobem zostałem posiadaczem czterech dekoderów (jeden pracuje w domu). Dekodery były szwagra własnością i pracowały u niego w systemie multiroom.

Przyjrzyjmy się zatem co jeszcze poza obudową możemy wykorzystać we własnej konstrukcji... Wnętrze dekodera prezentuje się imponująco;

Większości specjalizowanych komponentów nie będziemy w stanie i tak wykorzystać choć kto wie? Poniżej wymontowana już z obudowy płyta z zaznaczonymi ważniejszymi elementami;

Zacznijmy od wejścia antenowego, sygnał z konwertera o częstotliwości ~950÷2150MHz trafia na wejście głowicy w.cz. (tunera) STB6100. Jest to specjalizowany układ o bezpośredniej przemianie częstotliwości zawierający wewnątrz również PLL, głównym jego zadaniem jest przesunięcie widma częstotliwości odbieranego przez dekoder sygnału do wartości akceptowanych przez przetworniki ADC dekodera. Tu mamy do czynienia z technologią SDR;

Sygnały kwadraturowe I oraz Q trafiają na wejście przetworników analogowo-cyfrowych scalonego demodulatora STB0899 a następnie już w postaci cyfrowego strumienia danych TS (Transport Stream) do sprzętowego dekodera MPEG;

Rolę sprzętowego dekodera oraz "serca" urządzenia pełni STi7100, jest to bardzo rozbudowany procesor sygnałowy zawierający w swym wnętrzu prawie wszystkie niezbędne do działania komponenty oraz posiadający jak na czas wejścia na rynek mnóstwo możliwości;

W czasie gdy wprowadzano NBOX'a na rynek był to jeden z najbardziej zaawansowanych dekoderów, zależnie od wersji umożliwiał obsługę dysku twardego do zapisywania audycji czy też obsługę kilku wejść oraz pracę również w systemie kablowym DVB-C. Większość jego możliwości została zepsuta poprzez firmowe oprogramowanie ITI i dopiero po rozpracowaniu przez amatorów modyfikacji i stworzeniu dedykowanej wersji systemu Linux dla dekoderów pod nazwą ENIGMA pokazał pazur. STi7100 współpracuje z dwoma bankami pamięci z czego jeden z nich pełni funkcję systemowego RAM'u, a drugi przechowuje dane o wyświetlanym obrazie. W obu przypadkach są to pamięci SDRAM, pierwszy bank to 2xK4H561638H-UCCC firmy Samsung;

Oraz 2xHY5DU121622CTP firmy Hynix;

Rolę "twardego dysku" współpracującego z STi7100 i przechowującego oprogramowanie systemowe oraz ustawienia pełnią dwie pamięci FLASH, pierwsza z nich to M28W320;

Pamięć ta zawiera głównie tzw. bootloader który pozwala na załadowanie do głównej pamięci FLASH głównego firmware poprzez port USB czy też złącze debugowania. Główną pamięcią jest NAND512W3A2BZA6E;

Co ciekawe, w pewnych wersjach dekodera pamięci te były zabezpieczone przed fizyczną ingerencją czyli wymianą układu. Wymagane to było w niektórych przypadkach gdy istniała potrzeba zmiany oprogramowania. W wersji BXZB (czyli tej którą prezentuję) pamięci FLASH nie są zabezpieczone, widać jedynie opis na PCB sugerujący zalanie żywicą/klejem;

W wersji BSKA (najczęściej spotykany) znacząco różniła się płyta główna oraz to że pamięci FLASH były pokryte klejem/żywicą. Płyta BSKA;

Widać nieco inny kształt PCB z "wykrojoną" głowicą aby zrobić miejsce dla HDD, oraz modyfikacją bootloadera dla ENIGMY. Zbliżenie na FLASH;

W pobliżu gniazda LAN umieszczono kontroler Ethernet firmy SMSC LAN91C113NS, jest to zaawansowany układ dający możliwość komunikacji poprzez sieć LAN 10/100 Mbps systemom 8-mio oraz 16-to bitowym;

Tuż obok umieszczono scalony przełącznik zasilania dla portu USB, jest to AP1212H;

Przy gniazdach Audio/Video zlokalizowano scalony przełącznik/bufor/filtr FMS6403, układ ten zapewnia odpowiednie filtrowanie oraz przełączanie sygnałów dla wyjścia Scart RGB lub Component zapewniając odpowiednie dopasowanie dla analogowego sygnału wideo;

Większości z powyższych układów nie wykorzystamy, jednak warto znać ich funkcje. Oprócz tego znajdziemy kilka bardziej standardowych elementów; 74LVC14, 74HCU04, 74HC4053 czy też RT9164A lub LM358 i MC34074. Najwięcej nadających się do powtórnego użycia elementów znajdziemy w sekcji zasilania, są to m/n; MB3775 czyli zaawansowany sterownik przetwornic impulsowych;

Oraz przykładowa aplikacja;

Na pokładzie NBOXa mamy aż dwa MB3775 :D. Znajdziemy również kilka podwójnych P-MOSFET'ów, P06B03 które mogą znaleźć zastosowanie;

Do tego dużo innych mniejszych tranzystorów oraz diod a także wiele elementów RLC. Jednak tym co może stanowić swego rodzaju "wisienkę na torcie" jest panel przedni dekodera. A dlaczego? Gdyż dostajemy do rąk praktycznie cały "panel operatorski" wraz z wyświetlaczem :D. Po odpięciu z zatrzasków plastikowego frontu obudowy otrzymujemy dostęp do PCB front-panelu;

Dla panelu z wersji BXZB

Oraz po zdemontowaniu PCB

Strona elementów

Tu jednak zależnie od wersji możemy spotkać inne front-panele, te najciekawsze pochodzą z innych wersji. Tu możemy spotkać zbliżony do BXZB lub nieco bardziej rozbudowany zawierający wyświetlacz VFD 1x16 znaków;

BSKA

BZZB

Poza różnicami wynikającymi z zastosowania innych wyświetlaczy, wszystkie niejako bazują na PT6958;

PT 6958 zajmuje się obsługą klawiatury oraz ikonek LED a w wersji najlepszej jest dołożony PT6302 oraz przetwornica wytwarzająca napięcie żarzenia oraz anodowe dla VFD. Sposób uruchomienia wyświetlacza opisałem tu. Ponieważ oba układy komunikują się za pośrednictwem interfejsu SPI, uruchomienie nawet wersji LED nie powinno stanowić problemu. Trzeba będzie jedynie "zmapować" odpowiednio segmenty wyświetlacza i ikonek oraz klawiatury. Użycie oryginalnego front-panelu ułatwi nam wykorzystanie obudowy NBOXa.

Sam panel przedni jest również podatny na modyfikacje, wszystkie ciemne elementy panelu włącznie z przyciskami są montowane na zatrzaski. Umożliwi to łatwy demontaż oraz przemalowanie obudowy na "jedyny słuszny kolor" czyli czarny.

W załączniku schematy NBOXa.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Z wykształcenia technik RTV, z zamiłowania elektronik/elektrotechnik konstruktor.
    Has specialization in: kf, audio, elektronika truck, nietypowe urządzenia
    ArturAVS wrote 19901 posts with rating 5248, helped 1822 times. Live in city Grajewo. Been with us since 2005 year.
  • Renex
    keseszel
    Level 26  
    Bardzo fajnie i profesjonalnie opisane. Zrobiło na mnie wrażenie. Można wykorzystać panel przedni, ale wydaje mi się, że trzeba wtedy zachować zasilanie, czyli tak problematyczne z rozlutem elementów.
    Ja robię sobie preheathera na próbę z czegoś takiego. Jedna obudowa służy jako dawca, druga jako podstawa załączająca i sterująca grzałką. Element grzejący- grzałka z rozbebeszonego żelazka.
    khoam
    Level 42  
    ArturAVS wrote:
    Przyjrzyjmy się zatem co jeszcze poza obudową możemy wykorzystać we własnej konstrukcji...

Złącza, dławiki, może kwarce :)
    ArturAVS
    keseszel wrote:
    Bardzo fajnie i profesjonalnie opisane. Zrobiło na mnie wrażenie.

Dziękuję, staram się :D.
    keseszel wrote:
    Można wykorzystać panel przedni, ale wydaje mi się, że trzeba wtedy zachować zasilanie, czyli tak problematyczne z rozlutem elementów.

Front panel w każdej wersji jest zasilany pojedynczym napięciem +5V więc tu raczej problemu być nie powinno.
    keseszel wrote:
    Ja robię sobie preheathera na próbę z czegoś takiego. Jedna obudowa służy jako dawca, druga jako podstawa załączająca i sterująca grzałką. Element grzejący- grzałka z rozbebeszonego żelazka.

Ja z myślą o takim niewielkim podgrzewaczu kupiłem w zeszłym roku taką grzałkę; https://www.gotronik.pl/podgrzewacz-ptc-74mm-x-63mm-230vac-270w-p-6969.html Czekała na stosowną obudowę.

khoam wrote:
    Złącza, dławiki, może kwarce

Oczywiście, choć ja np. kwarców o typowych częstotliwościach już nie "kolekcjonuję" bo i tak przez lata całe wiaderko mi się nazbierało.
  • Renex
    ArturAVS
    A wystarczyło czytać ze zrozumieniem, jak pisałem występował w różnych wersjach. Przykład masz na płycie BSKA. Łatwo wymienny moduł tunera, wiele osób wymieniało w swoich dekoderach pochodzących z sieci kablowych na wersje satelitarne.
    Macosmail
    Level 34  
    Warto dodać, że jest to produkt polskiej (chociaż trochę rozsianej po świecie) firmy z siedzibą w Szwajcarii.
    Pamiętam te dekodery miały pewną przypadłość związaną z przyciskiem "RES" służącym do zmiany rozdzielczości. Po dłuższym przytrzymaniu wyjście HDMI przełączało się w tryb DVI, który nie obsługuje dźwięku. I zgłoszenie reklamacyjne gotowe :)
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    ArturAVS wrote:
    Oczywiście, choć ja np. kwarców o typowych częstotliwościach już nie "kolekcjonuję" bo i tak przez lata całe wiaderko mi się nazbierało.
    Już się zgłaszam po zakup :D 2 sztuki 1.650 MHz.
    Odbudowuję tego Stonera.
    ArturAVS
    Macosmail wrote:
    Warto dodać, że jest to produkt polskiej (chociaż trochę rozsianej po świecie) firmy z siedzibą w Szwajcarii.

To że w jego projektowaniu brali udział polscy konstruktorzy wiedziałem, ale że producent jest "nasz" już nie.
    Macosmail wrote:
    Pamiętam te dekodery miały pewną przypadłość związaną z przyciskiem "RES" służącym do zmiany rozdzielczości. Po dłuższym przytrzymaniu wyjście HDMI przełączało się w tryb DVI, który nie obsługuje dźwięku. I zgłoszenie reklamacyjne gotowe

Miałem z oryginalną wersją do czynienia dość krótko (jeszcze z TV CRT, Sony Wega) i takiej wady nie zauważyłem.
    Krzysztof Kamienski wrote:
    Już się zgłaszam po zakup 2 sztuki 1.650 MHz.

Postaram się przejrzeć zapasy, może znajdę. Pewnie wysyłka do Ciebie będzie droższa niż byś kupił na miejscu :-(.
    artbi881 wrote:
    schematy różnych wersji

Schematy są w załączniku postu tytułowego!
    Macosmail
    Level 34  
    ArturAVS wrote:

Macosmail wrote:
    Pamiętam te dekodery miały pewną przypadłość związaną z przyciskiem "RES" służącym do zmiany rozdzielczości. Po dłuższym przytrzymaniu wyjście HDMI przełączało się w tryb DVI, który nie obsługuje dźwięku. I zgłoszenie reklamacyjne gotowe

Miałem z oryginalną wersją do czynienia dość krótko (jeszcze z TV CRT, Sony Wega) i takiej wady nie zauważyłem.

Bo to dotyczyło tylko wyjścia HDMI.
    oshii
    Level 25  
    Gdyby ktoś chciał użyć dysku twardego po nboxach (mam na myśli „czarne nboxy”, te na których niestety Enigma już nie działa), to wbrew pozorom da się je odblokować. Oczywiście tracąc dotychczasową zawartość, więc niestety o backupie nagrań można zapomnieć. Tak na wypadek, gdyby komuś wpadły w ręce te dekodery, i chciał się pozbyć „bezużytecznego” HDD.

Chociaż po 10+ latach pracy 24/7, taki dysk wielkiej wartości i tak już raczej nie ma.
    ArturAVS
    oshii wrote:
    mam na myśli „czarne nboxy”, te na których niestety Enigma już nie działa

Trochę dziwne jest to co piszesz, gdyż takowe dekodery z wgraną Enigmą są dostępne np. https://allegro.pl/oferta/nbox-5800-bsla-enigma-2-hdd-250gb-pvr-iptv-wifi-7946478418 Metod modyfikacji było wiele, a jedną z nich była wymiana pamięci FLASH zawierającej bootloader co w kilku wersjach było utrudnione ze względu na klej/żywicę utrudniający fizyczny dostęp do pamięci (układu).
    oshii wrote:
    to wbrew pozorom da się je odblokować

A co tam odblokowywać? Zwykły HDD SATA, a dane z nagrań szyfrowane. Nie mam tej chwili akurat żadnego wolnego HDD bo być może spróbowałbym wlutować brakujące elementy i uruchomić. Temat dotyczy stricte wykorzystania komponentów NBOX'a a nie modyfikacji.
    witek_77
    Level 11  
    dyski z philipsów były zabezpieczone. Nboxy bez problemu.
    oshii
    Level 25  
    ArturAVS wrote:
    Trochę dziwne jest to co piszesz,

Trochę oczywiście mieszam (tak, jak „miesza” tytuł tematu wzpominający ogólnie o NBOX) - miałem na myśli model 5720SX („TurboBox+”), którego obudowę (+ wyświetlacz) z powodzeniem można wykorzystać do jakiegoś swojego projektu.
    ArturAVS wrote:
    A co tam odblokowywać? Zwykły HDD SATA, a dane z nagrań szyfrowane.

No nie do końca: blokada ATA wymagająca użycia uartu do komunikacji z dyskiem i zabawa w chwilowe odseparowywanie styków płytki drukowanejj podczas całej procedury.
    Inny model w tej samej obudowie, ale jako że Canal+ chyba już od dłuższego czasu nie wymaga fizycznego oddania TurboBoxów+ w ramach wymiany na nowy dekoder, warto i o nim wspomnieć w kontekscie wykorzystania go do jakiegoś DIY.
    artbi881
    Level 30  
    Witam, ArturAVS napisał o wlutowaniu brakujących elementów, pytanie to pod jakim softem miałoby to pracować? bo z całą pewnością nie na zainstalowanym przez N który zatrzyma się na botowaniu. (wzbogacenie o inne czytniki kart /sim, zastąpieniu rezystorów buforami itd. zgodnie ze schematami)
    ArturAVS
    artbi881 wrote:
    pod jakim softem miałoby to pracować?

Oczywiste jest że pod Enigmą, w swoim domowym podmieniałem panel przedni z LED na VFD i tylko w ustawieniach zmieniałem rodzaj frontpanelu.