Witam,
Zrobiłem sobie ostatnio zgrzewarkę na trafo z mikrofalówki (moc ok. 1000 VA).
Do sterowania tego urządzenia wykorzystałem chiński sterownik taki jak poniżej:
Urządzenie pracuje w miarę poprawnie ale nie do końca jestem zadowolony. Brakuje mi czasów dłuższych od 1 sek. No i wywala bezpiecznik 25A przy podłączeniu dwóch trafo. Stąd pomysł aby zrobić coś swojego.
Założenia:
- sterowanie dwóch transfomatorów od mikrofalówki połączonych równolegle na raz
- możliwość chwilowego odłączenia jednego z nich (na uzwojeniu pierwotnym i wtórnym)
- max czas zgrzewania do 10 sek
- zgrzewanie ze wstępnym impulsem
- sterowanie na pojedynczym triaku
- elektrody do zgrzewania blach (gr. max. 1,5 mm) i osobne odczepiane do ogniw
- bezpiecznik instalacji 25A
W zasadzie analizując tematy pokrewne na tym forum widziałem inne rozwiązania. Większość rzeczy jest dla mnie jasna ale mam pytanie do kolegów odnośnie sterowania triakiem obciążenia indukcyjnego.
Postaram się to opisac na podstawie przebiegów prądu i napięcia:
Napięcie oznaczone UL na czerwono
Prąd oznaczony IL na niebiesko
Sterowanie triakiem poprzez optotraik MOC3021
1. Zaczynam od załączenia triaka w przy max. napięciu w sieci (czerwona sinusoida) - punkt A
2. Prąd (niebieska sinusoida) teoretycznie startuje od zera - punkt A
3. Podaje impuls (pierwszy pomarańczowy ver 1) na bramkę triaka i zaczyna on przewodzić. Czy stan taki trwa aż do punktu C, pomimo, że w punkcie B napięcie osiąga wartośc zero?
4. Czy kolejny impuls wyzwalania dla ujemnych wartości prądu ma być w punkcie C ( tak jak jest to zaznaczone na pomarańczowo ver 1)?
5. Jeżeli chcę załączyć układ na dłuższy czas to powinienem dawać impulsy takie jak te oznaczone na pomarańczowo ver.1 czy mogę załączyć sterowanie optotriaka MOC3021 na cały okres (pomarańczowy impuls ver. 2) ?
6. Zakończenie całego procesu to samoczynne wyłączenie triaka przy wartości zerowej prądu oznaczone ramką po prawej stronie (przy zachowaniu jednakowej wartości ujemnych i dodatnich wartości prądu) - czy tak?
Zrobiłem sobie ostatnio zgrzewarkę na trafo z mikrofalówki (moc ok. 1000 VA).
Do sterowania tego urządzenia wykorzystałem chiński sterownik taki jak poniżej:

Urządzenie pracuje w miarę poprawnie ale nie do końca jestem zadowolony. Brakuje mi czasów dłuższych od 1 sek. No i wywala bezpiecznik 25A przy podłączeniu dwóch trafo. Stąd pomysł aby zrobić coś swojego.
Założenia:
- sterowanie dwóch transfomatorów od mikrofalówki połączonych równolegle na raz
- możliwość chwilowego odłączenia jednego z nich (na uzwojeniu pierwotnym i wtórnym)
- max czas zgrzewania do 10 sek
- zgrzewanie ze wstępnym impulsem
- sterowanie na pojedynczym triaku
- elektrody do zgrzewania blach (gr. max. 1,5 mm) i osobne odczepiane do ogniw
- bezpiecznik instalacji 25A
W zasadzie analizując tematy pokrewne na tym forum widziałem inne rozwiązania. Większość rzeczy jest dla mnie jasna ale mam pytanie do kolegów odnośnie sterowania triakiem obciążenia indukcyjnego.
Postaram się to opisac na podstawie przebiegów prądu i napięcia:

Napięcie oznaczone UL na czerwono
Prąd oznaczony IL na niebiesko
Sterowanie triakiem poprzez optotraik MOC3021
1. Zaczynam od załączenia triaka w przy max. napięciu w sieci (czerwona sinusoida) - punkt A
2. Prąd (niebieska sinusoida) teoretycznie startuje od zera - punkt A
3. Podaje impuls (pierwszy pomarańczowy ver 1) na bramkę triaka i zaczyna on przewodzić. Czy stan taki trwa aż do punktu C, pomimo, że w punkcie B napięcie osiąga wartośc zero?
4. Czy kolejny impuls wyzwalania dla ujemnych wartości prądu ma być w punkcie C ( tak jak jest to zaznaczone na pomarańczowo ver 1)?
5. Jeżeli chcę załączyć układ na dłuższy czas to powinienem dawać impulsy takie jak te oznaczone na pomarańczowo ver.1 czy mogę załączyć sterowanie optotriaka MOC3021 na cały okres (pomarańczowy impuls ver. 2) ?
6. Zakończenie całego procesu to samoczynne wyłączenie triaka przy wartości zerowej prądu oznaczone ramką po prawej stronie (przy zachowaniu jednakowej wartości ujemnych i dodatnich wartości prądu) - czy tak?
Cool? Ranking DIY