Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Husqvarna 242xp - łańcuch w pile dziwnie się zacina

Bartex2 09 Apr 2022 15:09 972 21
    Bartex2
    Level 3  
    Nie wiem nawet jak to dobrze opisać, dlatego na dole wstawiłem krótki filmik, na którym widać że ogniwa tak dziwnie się zacinają jakby, nawet nie da się dobrze naciągnąć łańcucha, prowadnica jest prawie nowa, Oregon ADVANCECUT HD 158SLBK095 15" .325" 1,5mm, na starej jest to samo, łańcuch też nie jest jakiś stary, dokładnego modelu nie znam pisze na nim tylko Longer i b1. Smarowanie łańcucha raczej jest ok, sprawdzałem dostawiając piłę do drzewa i gazując i normalnie widać ślad oleju, wziąłem też na chwilę stary łańcuch który już jest prawie zużyty i z nim już problemu nie ma, porównałem je też mniej więcej i są prawie identyczne, więc raczej nie jest to problem źle dobranego łańcucha. Ktoś wie o co może chodzić? Czy może to być wina tego, że wcześniej miałem już starą i mocno zużytą prowadnicę?
    trojan 12
    Level 38  
    Na boku łańcucha jest numeracja- kolega sprawdzi 0,325 czy łańcuch 3/8".
    Bartex2
    Level 3  
    właśnie oglądałem cały łańcuch i nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji, piszę tylko że firmy longer i jest oznaczenie b1, ale tak czy siak chyba nie jest to wina źle dopasowanego łańcucha, bo zdjąłem go całkowicie z piły i prowadnicy i zauważyłem że nawet gdy trzymam go w rękach i próbuję zginać to niektóre zęby po prostu ciężko się zginają, przy niektórych trzeba użyć sporo siły i to jest chyba powód dlaczego tak się dzieje, gdy wziąłem stary łańcuch to każdy ząb sam się pięknie zgina i prostuje, pytanie tylko czemu tak się to zacina? Łańcuch się po prostu zepsuł?
    Arturo 2773
    Level 20  
    Z twojego filmik widać że ewidentnie łańcuch ma podtarte ogniwa i pewnie zdeformowane dlatego go klinuje, poza tym firma "Longer", która go produkuje, to co można o niej powiedzieć!
    Po za tym, że fabryka jest w Chinach i ma dystrybutora na rynku polskim.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rc...MQFnoECAkQAQ&usg=AOvVaw0S9BhJQYg95GxbZ110ke0f
    A jakiej firmy był poprzedni łańcuch ten zużyty który się nie klinuje.
    Jeżeli kupiłeś prowadnicę Oregona to kup też i łańcuch Oregona i powinno być dobrze na długi czas.
    Sprawdź także w jakim stanie jest zębatka napędu łańcucha pilarki.
    I porównaj podziałkę łańcucha starego i nowego, czy są takie same, tak jak kolega napisał powyżej.
    Pozdrawiam.
    Bartex2
    Level 3  
    Raczej wina źle dobranego łańcucha, czy zębatki to nie jest, bo tak jak napisałem w odpowiedzi powyżej ten łańcuch ciężko chodzi w wielu miejscach nawet kiedy trzymam go w rękach, w każdym razie chyba tak zrobię że kupię nowy łańcuch Oregona dopasowany do tej prowadnicy i mam nadzieję że będzie git. A ten poprzedni łańcuch był Husqvarny. I jeszcze jedna rzecz, może i zębatkę też bym wymienił i czy to kółko pływające Oregon 325 SMALL 7-7 11892 pasowało by do modelu 242xp?
    trojan 12
    Level 38  
    Niektóre modele były robione na łańcuch 3/8" ale te na koszu mają jeden klin mniej. Ściągnąć i policzyć, porównać w sklepie czy pasuje. Przy zmianie rozmiaru trzeba wymienić kosz sprzęgła.
    Np Nac z długą prowadnicą był na łańcuch 325 a z krótką na 3/8. Sprawdzałem bo mam sporo łańcuchów 3/8 tylko trochę zużytych za cenę złomu.
    Bartex2
    Level 3  
    A wie ktoś jak poprawie odkręcić sprzęgło? W internecie widziałem że jedni mówią żeby zblokować tłok np. sznurkiem i w tedy odkręcać bo kluczem udarowym można uszkodzić, inni na odwrót żeby kluczem udarowym, bo blokując tłok można uszkodzić, jeszcze się spotkałem z tym żeby zrobić to śrubokrętem+młotkiem. To jaki sposób w końcu jest dobry żeby nic nie uszkodzić?
    trojan 12
    Level 38  
    Weź wyślij tych fachowców do ... żadnego opierania na tłok chyba że chcesz nową piłę.
    Do tego jest klucz na koło zamachowe. Do którejś piły nadawał się klucz od kątówki. Z ciekawości popatrzę na swojej 40.
    Bartex2
    Level 3  
    U siebie na sprzęgle mam śrubę na klucz 19mm, więc chyba tak powinienem odkręcić.
    trojan 12
    Level 38  
    Popatrz nie na sam rozmiar klucza tylko ile łapie nakrętkę (jak głęboko).
    Bartex2
    Level 3  
    Klucz wchodzi na śrubę tak na około 2mm
    wojtek1234321
    Level 35  
    Arturo 2773 wrote:
    Ale moim zdaniem bezpieczniej jest zablokować tłok metodą na sznurek!
    Oryginalna blokada tłoka jest o wiele bezpieczniejsza od blokowania sznurkiem. Znajomy (bez żadnego doświadczenia w naprawach) próbował tak zrobić. Ale jako niedoświadczony i bez wiedzy ustawił tłok na samym dole, wepchał sznurek i próbował odkręcić. Odkręcić odkręcił, ale że tłok był na samym dole to sznurek wepchał również w kanał przepłukujący cylindra. Tłok podczas odkręcania obciął końcówkę sznurka i piła uszkodzona, do "głębszej" naprawy bo obcięta końcówka sznurka została wewnątrz i przy okazji rant tłoka "zgnieciony". Odpowiednia blokada tłoka tego nie zrobi, i takie blokowanie jest stosowane prawie we wszystkich serwisach... Dawniej mało kto stosował klucz udarowy, bo takie urządzenia nie były tak dostępne, teraz to tak, bo różnych wynalazków jest multum to stosują, dawniej była tylko blokada i serwisy pracowały nawet lepiej niż teraz...
    Arturo 2773
    Level 20  
    Tak tylko ja osobiście tą metalową blokadą tłoka zniszczyłem tak dwa tłoki w Stihl ms 180 bo mają bardzo cienką ściankę na gòrze.
    Dlatego metoda ze sznurkiem jest bardziej bezpieczna i sprawdzona, oczywiście trzeba to zrobić wszystko z głową, i założyć sznurek umiejętnie, gdy tłok znajduje się powyżej okien kanału dolotowego i wylotowego.
    Nawet nie używam tych plastikowych blokad które są dedykowane do blokowania tłoka.
    Czyli nie w każdym przypadku metalowa blokada się sprawdza, i tak jak napisał kolega powyżej najlepiej byłoby skorzystać z zblokowania koła magnesowego, tylko nie każdego jest stać kupić originalną blokadę do koła magnesowego
    trojan 12
    Level 38  
    Kółko pływające oryginalne kosztuje ok. 8 zł i powinno się wymieniać razem z łańcuchem - nie wyciąga się.

Dodano po 3 [godziny] 30 [minuty]:

Sprawdziłem jak zrobić klucz do koła zamachowego- cena aż 2 zł,
    opcja ful wypas toczony- 15 zł.
    Bartex2
    Level 3  
    Dobra sprzęgło udało mi się odkręcić, a jeśli chodzi o przykręcenie to z tego co słyszałem wystarczy dokręcić trochę rękami i potem zaciągnąć hamulec i dodać gazu? To prawda czy jakoś inaczej trzeba to zrobić?
    wojtek1234321
    Level 35  
    Bartex2 wrote:
    To prawda czy jakoś inaczej trzeba to zrobić?
    Dokręcić w miarę ile można, do lekkiego oporu i podczas pracy piły powinno się dokręcić. Można i hamulcem, ale wszystko w miarę...
    Bartex2
    Level 3  
    Dobra łańcuch nowy, zębatka nowa, sprzęgło się dokręciło, puki co wszystko ok, zobaczę co będzie później.
    trojan 12
    Level 38  
    Na końcówce prowadnicy przy zębatce jest dziurka do smarowania.
    Zwykle nikt tego nie robi bo... nie wie.
    Bartex2
    Level 3  
    Wiem o tym i regularnie smaruje smarownicą.