Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy instalacja wytrzyma pobór prądu przez 2 podgrzewacze przepływowe wody na raz

Arecky_ 10 Apr 2022 14:42 516 8
    Arecky_
    Level 2  
    Cześć,

Na wstępie wspomnę, że jestem laikiem. To pierwszy remont który wykonuje w życiu i nie mam zbytnio pojęcia o elektryce.
    Jestem w trakcie urządzania mieszkania, jednak mam dylemat w jaki sposób dobrać ogrzewanie wody tak, aby instalacja elektryczna to wytrzymała. Mieszkanie w bloku z wielkiej płyty.

Pokrótce opis instalacji:
    Zabezpieczenie przedlicznikowe 63A trójfazowy, kabel który idzie do rozdzielni w mieszkaniu nie mam pojęcia jakiej jest grubości, ale na oko dosyć spory.
    Z siły będę korzystał na trzech osobnych obwodach - 2 osobne łazienki 32A każda oraz kuchnia 25A. Kable użyte to 4mm2.
    W łazienkach planuję do podgrzania wody użyć przepływowych podgrzewaczy wody o mocy 21kW, na zabezpieczeniu 32A (pobór bodajże 29A według specyfikacji producenta).
    W kuchni indukcja oraz na trzeciej fazie elektryczny podgrzewacz do zlewu o mocy 5,7kW.

Elektryk zapewnia mnie, że wszystko będzie chulać, jednak no z wyliczeń nie wygląda to kolorowo (same podrzewacze wezmą łącznie 58A a jeszcze jest cała reszta mieszkania), zakładając pesymistyczny scenariusz że dwie osoby biorą prysznic w tym samym momencie, w dodatku będzie chodzić indukcja i np będą zmywane naczynia, może wybić zebezpiecznie przedlicznikowe. Wiem, że pewnie taki scenariusz się nie wydarzy albo baaaardzo sporadycznie, wiem również że to zabezpieczenie przedlicznikowe ma swoją tolerancje, i nawet jeśli przekroczy wartość 63A to przez jakiś czas może tak pracować, jednak to tylko teoria niepoparta żadnym doświadczeniem z mojej strony.
    Tak samo jest z mocą - moc przyłączeniowa przy tym zabezpieczeniu to maks 40kW (przynajmniej według internetów) ale same dwa grzejniki to już 42kW.

Chciałbym upewnić się czy naprawdę ma to szanse działać (opcjonalnie mam możliwość podłączenia bojlera zamiast jednego z podgrzewaczy przeływowych, jednak jest to dla mnie mniej korzystne rozwiązanie),
    a jeśli się mylę i faktycznie moje obawy są niesłuszne, to chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak jest i to zrozumieć.
    Wiem, że teoretycznie powinienem posłuchać specjalisty w tym przypadku, ale po prostu będę spokojniejszy jeśli potwierdzę tę informację również w innym źródle :)

PS. To mój pierwszy post tutaj, bardzo przepraszam jeśli pomyliłem działy lub jeśli gdzieś już bardzo podobny temat był poruszany - zapewniam że szukałem podobnych sytuacji jednak wciąż mam wątpliwości. Stąd chciałbym przeprowadzić analizę tego konkretnego przypadku.

Z góry bardzo dziękuję wszystkim za poświęcony czas.
    Pozdrawiam
    trojan 12
    Level 38  
    Trochę mało informacji a od tego dużo zależy. Które odbiorniki są zasilane z 1f a które z 3f. Trzeba rozdzielić zasilanie żeby żadna faza nie była zbyt obciążona. Dodatkowo jak jest coś wpięte co potrzebuje dużego prądu rozruchowego- może mocą nie być duże ale zabezpieczenia pójdą.
    Dobrym przykładem są zasilacze do laptopa i inne elektroniczne.
    Arecky_
    Level 2  
    A czy możemy założyć że pozostałe obiegi są kompletnie nieużywane (lub po prostu pomijalne)? Według prostych wyliczeń same 2 podgrzewacze w łazience, płyta i podgrzewacz w kuchni zabiorą około 83A (29 + 29 + 25), czy mimo tego iż zabezpieczenie przedlicznikowe wynosi 63A ma prawo to wszystko zadziałać?
    vodiczka
    Level 43  
    Arecky_ wrote:
    zakładając pesymistyczny scenariusz że dwie osoby biorą prysznic w tym samym momencie,
    Zabezpiecz się przed takim scenariuszem poprzez uniemożliwienie jednoczesnego włączenia obu podgrzewaczy.
    Możesz też zastosować podgrzewacze 15 kW ale to mało komfortowe rozwiązanie.
    Arecky_
    Level 2  
    vodiczka wrote:
    Zabezpiecz się przed takim scenariuszem poprzez uniemożliwienie jednoczesnego włączenia obu podgrzewaczy.
    Możesz też zastosować podgrzewacze 15 kW ale to mało komfortowe rozwiązanie.

Właśnie zależy mi, aby było jak najmniej kompromisów. Dlatego pytam aby odpowiednio dobrać urządzenia
    kokapetyl
    Level 43  
    Arecky_ wrote:
    Właśnie zależy mi, aby było jak najmniej kompromisów.

To powinieneś zmienić
    Arecky_ wrote:
    W kuchni indukcja oraz na trzeciej fazie elektryczny podgrzewacz do zlewu o mocy 5,7kW.

Każde z tych urządzeń powinno mieć swój własny obwód.
    vodiczka
    Level 43  
    kokapetyl wrote:
    To nie rozwiąże problemu autora. Chyba nie czytałeś postu #3.
    Arecky_ wrote:
    Właśnie zależy mi, aby było jak najmniej kompromisów. Dlatego pytam aby odpowiednio dobrać urządzenia
    Zatem wybierz podgrzewacze 15 kW ale tu też musisz iść na kompromis podczas korzystania z prysznica - albo silny strumień wody o niższej temperaturze albo słabszy o wyższej.
    Arecky_
    Level 2  
    vodiczka wrote:
    Zatem wybierz podgrzewacze 15 kW ale tu też musisz iść na kompromis podczas korzystania z prysznica - albo silny strumień wody o niższej temperaturze albo słabszy o wyższej.

Myślę, że jak już to zdecydowałbym się na rozwiązanie 21kW w jednej łazience, a w drugiej bojler. Wtedy z obu będzie korzystało się komfortowo.

kokapetyl wrote:

Dlaczego tak uważasz? Indukcję podłącza się pod dwie fazy, trzecia pozostaje wolna - co stoi na przeszkodzie aby podłączyć do niej podgrzewacz wody? Zazwyczaj, z tego co wiem, podłącza się pod tą fazę piekarnik, a że piekarnik mam na osobnym obwodzie to nie powinno to być problemem.
    Marksrz
    Level 23  
    Czy to sie dzieje w Anglii ?