Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] TV LG 65 lub 55 cali oled czy nanocel.

bumble 11 Apr 2022 15:18 2079 17
    bumble
    User under supervision
    Witam. Ankieta;
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 5,5-5,0 m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? na wprost.
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? LG plazma 50 cali
    4. Jaką markę preferujesz? LG
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? 55 lub 65 cali
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? TV naziemna DVBT2, komputer do filmów, Netflix, YT, to co ze smart.
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? seriale, wiadomości filmy.
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? ni ni będę grał.
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Tak
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? w dzień i wieczorami.
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? do ok 4,5 tyś

Pomieszczenie to pokój 6*4m tv będzie stał na 4m i sofa po drugiej stronie. Pokój bardzo jasny na przeciw tv okno i z boku też okno i drzwi balkonowe. Tu moje obawy budzi OLED. 65 cali jest drobi oled65b12 kosztuje 5700 to za drogo 55 cali seria B kosztuje 4tyś ale patrzyłem dziś w sklepie i seria B w porównaniu z nanocell jest sporo ciemniejsza a nie wiele leprzy obraz przy tym. Wersje C są za drobie chyba że wersja A ale tu matryca 60Hz nie ma chyba sensu. Nano cell 65 całi dla 5,5m bardzo jasny obraz do jasnego pomieszczenia i cena rozsądna matryca 120HZ tylko jaki mode3l? Proszę o opinie. Wiem że oledy wersja C są jaśniejsze od B ale wciąż ciemniejsze od nano i drogie. ewentualnie nano 55 cali.
    mpek
    Level 15  
    Za te pieniądze, to LGNANO913. Jeszcze są. Niedługo będą nowe ale nieco droższe. Mam 863 i jestem zadowolony a 913 to jednak wyżej.
    bumble
    User under supervision
    Rożnica w podświetlaniu a raczej ściemnianiu ósemka ma krawędziowe a ma local array dimming
    mpek
    Level 15  
    Nie tylko. Lepszy obraz, za to gorsza czerń. Musiałbyś zdecydować co Ci bardziej odpowiada i czy warto wydać 1300 zł więcej.
    bumble
    User under supervision
    Przedewszystkim jest dla mnie zdecydowanie za ciemny.
    bumble
    User under supervision
    Moge kupic model xr-65a90j od sony za 5300 z fald i model kd-65a85j od sony za 3500 i czy warto tyle dopłacac do fald czy tyle aż daje?
    gadek80
    Level 29  
    55 cali z 4 metrów nie jest mały albo raczej nie jest za mały, ale 75 zrobiłoby znacznie lepszą robotę.
    Według mnie z oledem qledem czy nanocelem jest tak, lecz nie porównywałem nanocella wieczorem.
    Czerń w oledzie robi mega robotę i wieczorami to jest jeszcze lepszy efekt. QLED nie ma dla mnie jakoś wyjątkowej czerni i jeżeli nanocell ma mieć słabszą to będzie kiepsko, ale ta czerń musiałaby być znacznie słabsza w co wątpię
    Nanocell w dzień ma również ładną czerń a dodatkowo żywsze kolory, bliższe podobieństwem oledeowi niż Qled oledowi.
    Kiedy szedłem kupić TV poszedłem po nanocella 65 cali ( oglądam z 2-4 metrów) bardzo lubię Webosa od LG z pilotem magic, ale wyszedłem z 55 calowym oledem i decyzji nie żałuję. Mam jasny, ale nie bardzo jasny pokój, jasność w oledzie mam ustawioną na 65%. W dzień ogląda się normalnie a w nocy oglądanie filmów to sama przyjemność.
    Aczkolwiek z Twojej odległości jednak rozmiar ma znaczenie i pewnie zdecydowałbym się na 67-75 cali nanocella
    bumble
    User under supervision
    Z LG zrezygnowałem matryce ips w nanocell. 75 nie zmieszcze bo meble bym musiał pociąć a potem żona mnie potnie. Padło na sony. jednak dulemat czy z fald czy bez. Ostatecznie zamówiłem kd-65x85j bez fald. Wygaszanie może i poprawia czerń jednak w ruchomym obrazie łuna podświetlenia do okoła przedmiotu przemieszczającego się jest kiepsko akceptowalna. Oleda chciałem ale jak pisałem w porównaniu z nano jest sporo ciemniejszy w dzień oczywiście w nocy musi być jazda. ostatecznie z kodem rabatowym zapłaciłem za sonego 3700pln. mam od lg plazme 50 cali lg50pv350 zobacze porównanie bo ta to czerń ma jak sadza. nie sprzedam jej do puki nie padnie. No zobaczymy ale u mnie głownie ogląda się popołudniami i wieczorami niż w nocy. oled 65 cali serii c jest drogi ponadd 6k 55 cali może ale jasność przy hdr to tylko 350 nitów nano od lg ma w granicach 550 a sony aż 700 no i kontrast na matrycy va w porównaniu do ips od lg sporo lepszy/ W nano cel również nie do zaakceptowania jest w modelach tańszych 863 np podświetlanie krawędziowe. sony ma direct z tyłu mimo lekko jaśniejszego ekranu powinno być dobrze za te kase i ten rozmiar

Dodano po 3 [minuty]:

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/sony-...-sony-x85j/21562/21695?usage=1&threshold=0.10

tu jest fajny test porównawczy

Dodano po 3 [minuty]:

gadek80 wrote:
    55 cali z 4 metrów nie jest mały albo raczej nie jest za mały, ale 75 zrobiłoby znacznie lepszą robotę.

55 cali to nie wielka różnica teraz do 50 cali ale 65 ma większą powierzchnie matrycy aż o 40%

Dodano po 7 [minuty]:

TV LG 65 lub 55 cali oled czy nanocel.
    tu widać jak po lewej stronie fald czyli local dimming robi łune w około przemieszczającego się obrazu. w prawdzie po prawej ekran jest trochę jaśniejszy ale nie ma tej łuny. Dla mnie to nie jest dobre ta łuna w około.
    bumble
    User under supervision
    TV LG 65 lub 55 cali oled czy nanocel.

Dodano po 47 [sekundy]:

Dostałem niwyvtelewizor od euro RTV AGD sobego żenada w tej polsce

Dodano po 1 [minuty]:

Zakup przez internet wiec 14 dni na odstąpienie od umowy ale był w promocji wiec chce wymianę ale wymiana potrwa 14 dni wtedy nie obejmie mnie zwrot

Dodano po 2 [minuty]:

Jeszcze babka mi powiedziała ze mam 14 dni na reklamacje a mam 14 dni na odstąpienie od umowy
    mpek
    Level 15  
    Ciekaw jestem czy Ci uznają. Może być, że stwierdzą nieumiejętne przenoszenie. Euro stosuje taki myk, że nie kupujesz tylko rezerwujesz, aby uniknąć zakupu poza siedzibą. Powinno być to zabronione.
    CMS
    Administrator of HydePark
    Tego typu sprzęt sprawdza się w obecności kuriera. Teraz może być problem. Trzymam kciuki.
    bumble
    User under supervision
    Reklamacja uznana. Jutro nowy tv i tym razem sprawdzę już na pewno. Mam rękojmie 14 dni bez podania przyczyny. Myślałem tez ze będą kombinować przedłużać ale nie. Mogłem wziąć kasę albo drugi tv. W sumie szkoda ze nie OLED ale są za ciemne. Nie wiem jak ten Google będzie działał. Zobaczymy.
    Telewi
    Level 9  
    Co to za TV z wlaczonym local dimming po lewej i bez po prawej ? I jaka to matryca ?
    gadek80
    Level 29  
    Patrząc się na Twój pokój z tą jasnością to przesadziłeś. Nie powinno się już tak pisać po zakupie, ale w takim pokoju OLED spokojnie by sobie poradził i jeszcze miałbyś sporo zapasu w jasności.
    W porównaniu do Twojego pokoju mój jest chyba dwa razy jaśniejszy bo mam specjalne rolety na słońce a i tak oleda mam ustawionego na 65% przy otwartych roletach.
    Ta słaba jasność oleda jest grubo przesadzona.
    bumble
    User under supervision
    Telewi wrote:
    Co to za TV z włączonym local dimming po lewej i bez po prawej ? I jaka to matryca ?

To są sony z testu powyżej. Jest link a zdjęcie jest z tego testu są to sony 65 cali x92j i x85j oba matryce VA z direct LED ten serii x90 ma FALD. 32 albo 36 pól stad łuna.

Dodano po 10 [minuty]:

gadek80 wrote:
    Patrząc się na Twój pokój z tą jasnością to przesadziłeś. Nie powinno się już tak pisać po zakupie, ale w takim pokoju OLED spokojnie by sobie poradził i jeszcze miałbyś sporo zapasu w jasności.
    W porównaniu do Twojego pokoju mój jest chyba dwa razy jaśniejszy bo mam specjalne rolety na słońce a i tak oleda mam ustawionego na 65% przy otwartych roletach.
    Ta słaba jasność oleda jest grubo przesadzona.

Zdjęcie było robione przy zaciągniętych zasłonach i dzień był pochmurny. Na przeciwko tv jest duże okno a z boku duże okno i drzwi balkonowe. Naprawdę jest jasno.
    Co do jasności w linku co dałem wyżej są pomiary zrobione i tam można sprawdzić też OLEDa. Seria B jest naprawdę ciemna seria C jest jaśniejsza ale wciąż ciemniejsza od LED tego Sony niestety OLED C jest drogi w rozmiarze 65. Ale wszyscy zadowoleni i o to chodziło.
    Michaju26
    Level 3  
    Czy wiecie moze jaki model matrycy siedzi w 55nano863 chcialem zobaczyc czy zakup uszkodzonego tv to dobry zakup zeby czasem nie bylo tak ze kupno tv + matrycy = cena tv z sklepu na promocji :-p
    W internecie nie znalazlem odpowiedzi
    CMS
    Administrator of HydePark
    Michaju26 wrote:
    kupno tv + matrycy = cena tv z sklepu na promocji

Raczej wyjdzie drożej niż nowy na promocji.
    bumble
    User under supervision
    kupiłem sony KD65x85