Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy najtańsza solarna ładowarka z Chin da radę naładować smartphone?

p.kaczmarek2 13 Apr 2022 15:11 6921 19
phoenixcontact
  • Czy najtańsza solarna ładowarka z Chin da radę naładować smartphone?
    Witajcie moi drodzy.
    Zapraszam na praktyczny test najtańszej solarnej ładowarki z wyjściem USB 5V. Ładowarka ta występuje w postaci pojedynczego panelu 26cm na 14cm i ma zintegrowaną przetwornicę o (w miarę możliwości) stabilnym wyjściu 5V. W tym temacie sprawdzę, czy przy słonecznej, marcowej/kwietniowej pogodzie, można rzeczywiście naładować nią telefon a następnie pokażę, jak wygląda przetwornica ze środka. Test będzie wykonany z perspektywy typowego użytkownika, czyli wezmę dwa telefony (Samsung i Apple) i sprawdzę, czy uda się je w jakimś znaczącym stopniu przez cały słoneczny dzień naładować.

Zakup solarnej ładowarki
    Nie jestem w stanie teraz przytoczyć konkretnej ceny za jaką kupiłem ten gadżet, gdyż było to jakieś 1.5 roku temu, ale podobne ładowarki są w sieci pod hasłem "USB 5V solar charger 6W", na ten moment w cenach po około 10$:
    Te 6W jest raczej nieco przesadzone, chociaż sprzedawcy sprzedają ten produkt też jako 20W i więcej.
    Wymiary mojej ładowarki (razem z marginesami) to 26cm na 14cm. W sprzedaży jest kilka ich rodzajów, wszystkie no-name, nie jestem w stanie polecić konkretnego sprzedawcy który ma "lepsze" modele.

Pierwszy test
    Metodykę testów wybrałem najprostszą możliwą - po prostu biorę telefon i próbuję ładować.
    Pierwszą próbę robiłem 14 marca. Dzień słoneczny, jeden z cieplejszych. Około 15C.
    Ładowanie rozpocząłem o 13:30 z 13% naładowania baterii. Cały czas ładowałem przez USB Doctora, co znacznie obniżyło sprawność ładowania.
    O 14:53 było już 22%:
    83 minuty ładowania - wzrost około 9%.

Drugi test
    Drugi test dokonałem 23 marca. Dzień słoneczny, prawie 20C, praktycznie już wiosna.
    Tym razem postanowiłem ładować bezpośrednio z panelu, bez dodatkowego voltomierza/amperomierza.
    Dzień przed testem rozładowałem do zera telefon, specjalnie jeszcze właczając na nim aplikacje (coś z grafiką 3D) i latarkę.

O 9:30 upewniłem się, czy telefon jest wyładowany całkowicie do 0%.
    Czy najtańsza solarna ładowarka z Chin da radę naładować smartphone? Czy najtańsza solarna ładowarka z Chin da radę naładować smartphone? Czy najtańsza solarna ładowarka z Chin da radę naładować smartphone?
    O 10:39 rozłożyłem panel i rozpocząłem ładowanie (a przynajmniej tak myślałem).
    Czy najtańsza solarna ładowarka z Chin da radę naładować smartphone? Czy najtańsza solarna ładowarka z Chin da radę naładować smartphone?
    Okazało się, że się przeliczyłem - telefon wcale się nie ładował, jak później sprawdziłem sam USB Doctor pokazywał, że nie płynie żaden prąd.
    O 12:52 uznałem, że to nie ma sensu - telefon wyładowany do 0% nie jest w stanie zacząć się ładować z tego panelu.
    Upewniłem się, czy przewód USB i panel rzeczywiście działają - LD25 pokazywało prawie 2.5W:
    Zdecydowałem, że nieco podładuję telefon z mojego laptopa. Tak tylko by zaczął działać wyświetlacz:
    Naładowałem go do 2%.
    Około godziny 13:12 podłączyłem telefon na nowo i sprawdziłem pobór prądu.
    Czy najtańsza solarna ładowarka z Chin da radę naładować smartphone? Czy najtańsza solarna ładowarka z Chin da radę naładować smartphone?
    0.23A przy 4.6V = 1W.
    Jednak należy pamiętać, że USB Doctor może zaniżać, a np. LD25 pokazywał już prawie 2.5W.
    O 13:18 było już 3%.
    O 13:27 było już 7%.
    O 14:35 było już 39%.
    O 15:07 było już 53%.
    O 15:58 już 73%:
    O 16:23 już 82%:
    Telefon naładował się prawie do pełna. Niestety po 16:30 musiałem już kończyć, ale myślę, że eksperyment pokazał dobrze, że ta ładowarka jednak się sprawdza.
    Wniosek: telefon wyładowany całkiem do 0 nie rozpoczynał ładowania, a jak było chociaż 1% to już poszło gładko.

Trzeci test - iPhone 8
    Teraz dla odmiany nieco inny rodzaj telefonu - iPhone 8, również rozładowany do 0.
    Ładowanie rozpocząłem o 11:09:
    Tym razem od razu sprawdziłem prądy na USB Doctorze - by nie było, że się nie ładuje telefon bo nie jest włączony... rezultaty jednak były obiecujące:

0.62A przy 4.24V. Te napięcie jest znacznie mniejsze niż minimalne wedle standardu USB (4.75V), ale mimo wszystko telefon się ładuje. Panel daje niecałe 3W.
    O 11:21 było już 5% (uprzedzając pytanie - zniknęła ikonka ładowania bo zasłoniłem panel stojąc by zrobić zdjęcie):
    11:42 - 10%:
    12:42 - 22%:
    13:11 - 31%:
    Na tym etapie ładowanie musiałem przerwać, ale tak naładowany iPhone działał przez cały dzień ten i następny, co dobrze pokazuje, że ta ładowarka i jemu mogła przedłużyć życie.

Test balkonowy, mocowanie panelu na balkonie
    Wszystkie testy do tej pory wykonywane były przeze mnie na dworze, przy dość dobrej pogodzie i z możliwością regularnego poprawiania ułożenia panelu.
    Dla odmiany postanowiłem spróbować nieco trudniejszych warunków.
    Panel postanowiłem zamontować na balkonie, który jest zwrócony na południe. Mocowanie zaprojektowałem w Blenderze i wydrukowałem na drukarce 3D:
    Mocowanie posiada mechanizm dociskania zrealizowany na śrubie i dodatkowym pokrętle ułatwiającym dokręcanie:
    Dodatkowe (osobno drukowane) elementy trzymające panel:
    Gotowe mocowanie, wraz z czerwonym przewodem który tylko asekuruje panel bym w razie upuszczenia nie zleciał na dół...
    Test rozpocząłem o 10:20 z 3%. Słońce było regularnie zasłaniane chmurami.
    O 16:30 przerwałem gdyż zaczęło padać - 66% naładowane.
    Czyli z balkonu też można ładować telefon.

Co jest w środku ładowarki?
    Myślę, że doświadczeni użytkownicy domyślają się co można znaleźć w środku takiej solarnej ładowarki, ale i tak postanowiłem to sprawdzić. Biała plastikowa foremka przyklejona jest klejem, ale za pomocą nożyka udało mi się ją usunąć:
    Układ scalony, dławik, dioda prostownicza (Schottkiego)... czyżby przetwornica step down?
    Układ scalony to XL1410E1 a dioda to SS34.
    Swoją drogą, na tym module jest też czerwona dioda LED która świeci w trakcie pracy. Jak widać producent składał tą ładowarkę z gotowych modułów...

Napięcie przed przetwornicą, ostatnie testy
    Przez złą pogodę musiałem troszkę poczekać na ciepły i słoneczny dzień, ale gdy wreszcie się doczekałem, to miałem okazję zmierzyć napięcie przed przetwornicą step down.
    Oświetlony - 7V
    Zacieniony - 6V
    Na koniec próbowałem jeszcze pomierzyć drugim miernikiem USB:
    ale żadnych nowości nie zanotowałem, a wyświetlacza tego miernika i tak nie widać na zdjęciach.

Co można by było zrobić lepiej?
    Moja zabawa z ładowarką miała jeden cel - sprawdzenie, czy zwykły "Kowalski" jest w stanie naładować nią telefon. I myślę, że na to odpowiedziałem - jak najbardziej tak. 3W da się z niej wyciągnąć.
    Można by natomiast test przeprowadzić znacznie bardziej naukowo. Zewnętrzne zasilanie, mikrokontroler, RTCC, zapisywanie bieżącego prądu i napięcia na kartę SD a potem rysowanie ładnego wykresu...
    Tak samo należy pamiętać, że "% naładowania" jest złą reprezentacją tego ile daje nam ładowarka, bo ogniwa mają różne pojemności i są w różnym stanie zużycia (z czasem ich pojemność maleje)
    W pełni sobie zdaję z tego sprawę, ale i tak myślę, że na pytanie z tematu odpowiedziałem.

Podsumowanie
    Wychodzi na to, że ta mała ładowarka solarna jest zdecydowanie zdolna do naładowania w dużym stopniu telefonu w przeciągu jednego słonecznego dnia, należy tylko pamiętać o tym, że:
    - jakiekolwiek podłączone przed telefonem mierniki na USB znacznie utrudniają ładowanie (sam spadek napięcia poniżej standardu USB może uniemożliwić w ogóle ładowanie)
    - w zależności od telefonu, może być kłopot z ładowaniem telefonu całkiem wyładowanego (mój Samsung wyładowany do stopnia całkowitego wyłączenia wcale nie chciał się ładować, natomiast jak tylko go naładowałem z laptopa do 1% to już zaczął się normalnie ładować dalej z ładowarki solarnej)
    - oczywiście, że kabelek USB i jego rezystancja ma znaczenie
    Jeśli chodzi o pomiary, to ładowarka ta przy marcowym/kwietniowym polskim słońcu była u mnie w stanie dać do 0.5A przy 5V dla Samsunga oraz około 0.7A przy 4.9V dla iPhone.
    Tu też pojawia się kolejna kwestia - trzeba pamiętać, że telefon sam decyduje o tym, jaki prąd może pobrać z ładowarki. Sposoby określenia wydajności prądowej ładowarki są różne między producentami. Niektórzy po prostu zwierają linię D+ i D-, a inni podłączają je do VDD i masy poprzez określone rezystory. Natomiast jeszcze lepsze ładowarki mają układ scalony odpowiedzialny za negocjację (i nie mam tu na myśli standardu QC i wyższych napięć - te układy są też w ładowarkach pracujących tylko na 5V), przykładowo IP2112. Test ładowarki opartej o IP2112 możecie zobaczyć tutaj.
    Podsumowując, najwięcej byłem w stanie z tej ładowarki uzyskać około 3W.
    Na bazie tego można już sobie liczyć i szacować ile rzeczywiście naładujemy w ciągu dnia (z grubsza, bo sam kąt oświetlenia ma znaczenie).
    Dodam jeszcze, że oba użyte do testów telefony nie mają baterii na skraju wyczerpania i po naładowaniu ładowarką solarną mogłem normalnie z ich korzystać dzień, do dwóch dni w zależności od stopnia intensywności (przykładowo ten iPhone bardzo długo trzyma, chyba, że się robi zdjęcia bądź aktywnie przegląda internet).
    To tyle z mojej strony.
    Jeśli będzie zainteresowanie, to wykonam potem dodatkowo dokładniejszy test, z tworzeniem wykresu prądu/napięcia w czasie, oczywiście z zewnętrznym zasilaniem by nie zakłócać rezultatów pomiarów, ale myślę, że nie będzie to potrzebne.
    Tymczasem zapytam - ilu z Was jest przygotowanych na dłuższy brak dostaw energii elektrycznej? Taka ładowarka może zdawać się być zabawką, ale myślę, że jakby miało nie być prądu przez 2 dni to wielu osobom by ona naprawdę uratowała możliwość korzystania z telefonu (przy pomyślnej pogodzie).

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • phoenixcontact
    LightOfWinter
    Level 36  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Tymczasem zapytam - ilu z Was jest przygotowanych na dłuższy brak dostaw energii elektrycznej? Taka ładowarka może zdawać się być zabawką, ale myślę, że jakby miało nie być prądu przez 2 dni to wielu osobom by ona naprawdę uratowała możliwość korzystania z telefonu (przy pomyślnej pogodzie).

Witam
    Jeśli mówisz o przerwie w dostawie prądu rzędu 2 dni dużo lepiej spisze się power bank. Ładuje dużo szybciej i energii wystarczy na kilka ładowań.
    Natomiast urządzenie jest ciekawe, podobne oferował jakiś czas temu Decatlon.
  • phoenixcontact
    alikatek
    Level 29  
    Mam coś podobnego tylko jest wbudowane w powerbank. Teoretycznie jeżeli pozostawisz ten powerbank na słońcu naładuje się sam. Od praktycznej strony naładowanie go słonecznie zajęło mi aż 9 dni. Pojemność powerbanku to 4 ogniwa 18650 o pojemności 2200mAh każde. Do tego podczas ładowania na słońcu całe urządzenie było bardzo mocno rozgrzane przez słońce co z pewnością żywotności ogniw wewnątrz nie służy.
    Jeżeli ktoś chciałby sobie kupić to jest takie urządzenie:

Można kupić samą obudowę jak i wersję z ogniwami.
    Ja kupiłem sobie samą obudowę, ogniw mam pod dostatkiem z demontażu. Te zamontowane w obudowie przed montażem zostały sprawdzone pod kątem pojemności.
    ptero
    Level 23  
    Witam.
    U mnie ostatnio prądu nie było 2 tygodnie... Żaden power bank by nie wytrzymał :)

Mam podobne urządzenie home made - panel słoneczny 50W i ładowarkę z akumulatorem 12v 24Ah.
    To się sprawdziło :)

Starczyło na tablet i modem :)

Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    zakupilem kiedys baterie sloneczna "turystyczna" z opisem 30W!, daje 5V i prad zwarciowy 1.2A, ladowalem powerbank 10Ah i dzien pelnego slonca daje okolo 2500mAh. Awaryjnie na wyprawie idzie to uzywac.
    Podobnie zakupilem "pudeleczko z panelem slonecznym" majace dzialac jak powerbank doladowywany sloncem :) o astronomicznej (jak na dalekowschodnie mozliwosci) 20000mAh, w srodku 2200mA akumulator, panel daje 5V 100mA i laduje toto przez tydzien, a sam powerbank ma problemy z nowszymi telefonami, przetwornica wykrywa za duze obciazenie (jezeli telefon ma szybkie ladowanie, mimo ze "pudelko" to wspiera) i co 2-3s rozlacza sie i wlacza ponownie.
    Ot takie zabaweczki chinskie.
    Pozdrawiam
    SylwekK
    Level 32  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Tymczasem zapytam - ilu z Was jest przygotowanych na dłuższy brak dostaw energii elektrycznej?

Działa nieprzerwanie od początku, a jedyne co zmieniłem to zrobiłem nowy pakiet li-ion 700Wh:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1764675.html

Kilka razy się przydało, a ostatnio jakieś dwa miesiące temu, kiedy w zimie przy rozpalaniu pieca prąd włączyli na godzinę. Niby nie długo, ale jednak....
    MiroLord
    Level 25  
    Raz po przygodzie z kotłem CO (załadowany i rozpalony a tu brak zasilania - udało się go ustabilizować przy 96 stopniach) kupiłem zasilacz awaryjny z Techtronu ZA-TECH 500 z akumulatorem AGN 65 Ah. Sprawdza się znakomicie. Poza sezonem grzewczym służy jako awaryjne oświetlenie po wichurach czy burzach, jest też z czego naładować telefon.
    szeryf3
    Level 27  
    @p.kaczmarek2 sądziłem, że z twojego magicznego pudełeczka po teście napiszesz opinię, że to szmelc i szkoda zainwestowanych pieniędzy.
    DJCheester
    Level 24  
    Witam, ładowarka taką od biedy coś tam naładuje, mam tu na myśli tą od autora projektu, jednak trzymanie cały dzień na słońcu telefonu temu nie służy, ja kiedyś dawniej zrobiłem taki spory powerbank

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3135095.html

Obecnie mam jeszcze większy, jako że ogniwa są równoległe to napięcie daje 3,7V z układem przetwornicy z powerbanku da się tego używać miesiąc. Bateria słoneczna wystawiona przez szybę jako ładowanie załatwia mi cały czas pełne naładowanie powerbanku.

Plus tego jest taki że tylko bateria słoneczna jest wystawiona na słońce, akumulatorki li-ion są w domu w cieniu i telefon też. A trzymanie tego na pełnym słońcu skróci z pewnością żywotność baterii również w telefonie. Poza tym telefon też niepotrzebnie się nagrzewa od słońca.

Energii z tego powerbanku starcza na kilkadziesiąt naładowań telefonu, trudno określić dokładnie ile bo na bieżąco bateria słoneczna uzupełnia energię.

Zdecydowanie polecam takie rozwiązanie.

Pozdrawiam...
    Anonymous
    Level 1  
    michał_bak
    Level 21  
    Wiadomo, że ilość energii uzyskiwanej z paneli jest zdeterminowana ilością światła padającego na panel. W przypadku takich małych paneli można przeprowadzić pewien eksperyment. Jak zmieni się panel gdy doświetlimy go za pomocą lusterka?
    PiotrPitucha
    Level 34  
    Witam
    Mam zabawkę taką jak Alikatek, ale moje doświadczenia są lekko inne :(
    Okazuje się że niektóre telefony w czasie ładowania zaświecają ekran na kilka minut zamiast tylko wyświetlić procent naładowania, panel zaczyna ograniczać prąd i zaczyna się dyskoteka z włączaniem i wyłączaniem zasilania.
    Powodem jest działanie ograniczenia prądowego, co samo w sobie dla elektronika nie jest problemem, ale trzeba rozebrać układ, znaleźć czujnik prądu na płytce i zmniejszyć jego wartość. Akurat mój obecny telefon dyskoteki nie robi i zwlekam z poprawkami, ale ostrzegam potencjalnych nabywców by się nie zawiedli. Mój panel ładuje się całkiem sprawnie i po naładowaniu i podłączeniu niektórych telefonów występuje dyskoteka co potwierdza moją tezę że problemem jest ograniczanie prądu na przetwornicy step up.
    Pozdrawiam
    OPservator
    Level 37  
    Niby spoko, ale jak dziennie PV na dachu smaży mi 26-40kW to ładując z gniazdka 230V ładuję z panela w godzinę :D
    tad224
    Level 13  
    viayner wrote:
    zakupilem kiedys baterie sloneczna "turystyczna" z opisem 30W!, daje 5V i prad zwarciowy 1.2A

Czyli ogniwo miało 5 V * 1,2 A = 6 W i to naprawdę 80%, czyli 5 W. Inna sprawa że w Finlandii...
    Mam kilka paneli i mój 30 W ma naprawdę 18 W mocy czynnej. A 50 W dawal 22 W.
    Autor odpowiedział sobie sam wykonując eksperymenty, że taka ładowarka tylko sprawdza się w słoneczne dni.
    Można to oszacować na "oko" po wymiarach, a nie z opisu.

Mój panel 30 W ma wymiary 40x33cm co daje 1320cm2, autora 364 cm2, gdyby miał skuteczność mojego to akurat wychodzi 5 W.
    Ale jest słabszy. Na wyjściu przetwornicy ma chyba 5V? i zmierzony prąd mniej niż 0,5A czyli 2,5 W.
    Zakładając nawet, że przez 8 godzin będzie ładować smartfon w pełnym słońcu średnio z mocą 1,5 W, załaduje energię 12 Wh.
    Akumulatory smartfonów mają od 1500 mAh do 3500 mAh. Mnożac 1,5 Ah * 3,8 V (średnie napięcie akumulatora) otrzymujemy 6Wh, a dla max do 14 Wh.
    Więc w dzień słoneczny jedne smartfony uda sie naładować w pełni inne nie.
    A w pochmurny dzień, kiedy moc jest 5% - 15% można doładować tylko kilka procent, na pełne naładowanie trzeba 5-7 dni.

Ja do ładowania smartfona, e-papierosa czy lampki wieczorowej zbudowałem takie ustrojstwo z 24 ogniw litowych typu 3S8P. Ma pojemnść 17 Ah i 185 Wh energii.
    Wbudowne mierniki ładowania ogniwami słonecznmi akumulatora w V/A/mAh/Wh i oddane z akumulatora.
    Przełaczniki pozwalaja na ładowanie bezpośrednio z ogniw lub z akumulatora jako power banku, oraz ładowania czegokolwiek przez przetwornicę na napięcie i prąd regulowany, lub przez USB 5V.
    Schemat blokowy pod spodem. nie zaznaczony balanser aktywny podłlaczony do pakietu.
    ORMO_PL
    Level 19  
    DJCheester wrote:

Zdecydowanie polecam takie rozwiązanie.

Pozdrawiam...

Kolega nie boi się o ogniwa ładowane bez użycia balansera?
    DJCheester
    Level 24  
    Ogniwa równolegle i balanser jak najbardziej jest.
    W powerbankach jest dokładnie takie samo (równolegle) połączenie ogniw tylko mniejsza liczba.

Nie ma strachu. Pozdrawiam...
    ORMO_PL
    Level 19  
    aaa to pardon, nie widziałem balansera.
    Bez tego typu urządzeń te ogniwa bardzo bardzo szybko kończą swój żywot :D
    DJCheester
    Level 24  
    Wiem u mnie ładowanie odbywa się z panela słonecznego poprzez przetwornicę step-down na wyjściu przetwornica utrzymuje 5V przy różnych momentach nasłonecznienia, no chyba że już przekroczy minimalną wartość to wtedy nie ładuje. Jako ładowarka dla ogniwa jest wykorzystana ładowarka TO4056 która dba o ładowanie pojedynczego ogniwa a że wszystkie są równolegle to zachowują się jak jedno o dużej pojemności. W większości projektach jakie budowałem właśnie w ten sposób rozwiązywałem zasilanie li-ion baterie wytrzymują bardzo długo już po kilka lat i mają się dobrze. Ładowarka TP4056 jako ładowanie a układ zabezpieczenia ogniwa też jest nie pozwalający aby napięcie spadło poniżej 2.8V wtedy odcina baterię od obciążenia. Ale u mnie taka sytuacja jeszcze nie wystąpiła abym zjechał do 3V na tym pakiecie, zawsze ten pakiet jest prawie pełny. Pozdrawiam ...